Vandaag zijn er algemene verkiezingen in Thailand. De Thai gaan voor de 26e keer, sinds 1932, naar het stembureau om een nieuw parlement te kiezen. De belangrijkste opponenten in deze Thaise verkiezingen zijn:

 • Abhisit Vejjajiva lijsttrekker van de Democrat Party.
 • Yinluck Shinawatra lijsttrekker van de Puea Thai Party.

Yinluck Shinawatra is de zus van de verdreven ex-premier Thaksin Shinawatra die is afgezet na een staatsgreep.

Enkele cijfers:

 • Er zijn in totaal 47 miljoen kiesgerechtigden onder de Thaise bevolking van naar schatting 67 miljoen mensen. De opkomst is over het algemeen hoog men verwacht dat minimaal 75% van de bevolking gaat stemmen.
 • Er zijn 557 stembureaus in het hele land.
 • 42 partijen hebben zich aangemeld om deel te nemen aan de verkiezing.
 • Wetgevers worden verkozen voor een termijn van vier jaar.
 • Er zijn 500 parlementszetels te verdelen.

Mogelijke onrust

Thailand is al jaren verdeeld in twee kampen. De zogenaamde Yellowshirts en de Redshirts. De verdeeldheid tussen deze twee stromingen is erg groot. Beide groepen bestrijden elkaar soms met geweld.

Een aantal ambassades hebben toeristen en expats opgeroepen om vandaag extra voorzichtig te zijn en grote groepen menigte te mijden. Australië waarschuwt voor het gevaar van nieuwe onrust en geweld tijdens de kiesperiode. Ook Groot-Brittannië waarschuwt voor mogelijke onrust. Ierland en Canada roepen hun reizigers op tot voorzichtigheid. Frankrijk raadt aan om politieke manifestaties te mijden. Ook in een reisadvies van de Belgische federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken luidt het dat het aangeraden blijft om tijdens het laatste weekend van de campagne, tijdens en na de verkiezingen op afstand te blijven van politieke samenscholingen.

3 reacties op “Algemene verkiezingen Thailand”

 1. HenkW zegt op

  Het stemmen verloopt eigenlijk precies als in Nederland. Je krijgt de stemkaart thuisbezorgd en enige tijd voor de verziezingen het overzicht van de partijen en leden waarop een keuze gemaakt kan worden.. Voor het stembureau zitten twee leden van de scouting die met een computerlijst jouw persoonsbewijs controleren en geven je een nummertje waarmee je het stembureau binnengaat. (Het betrekken van de jeugd bij de activiteiten)
  Op het stembureau, dat er net zo uitziet als in NL, tafels met mensen erachter, echter in de open lucht, zitten de mensen van het stembureau. Op een (computerlijst) lijst wordt met behulp van het nummertje dat je bij de jeugd werd uitgereikt je naam opgezocht en je persoonsbewijs opnieuw vergeleken met je stemkaart.. Dan krijg je de stemformulieren waarmee je in een stemhokje gaat. Op de formulieren wordt een kruis gezet bij de politieke partij en persoon van jouw keuze. Dit moet wel precies in het vakje gebeuren omdat anders het formulier ongeldig wordt verklaard. Na het deponeren van de formulieren in de betreffende stembussen is het gedaan en kun je weer gaan.
  Sansai, Chiang Mai.

 2. Harold zegt op

  ABAC exit poll: Pheu Thai Party wins 299 seats, Democrat Party 132 seats /MCOT

  Zo, dat was te verwachten. Eens kijken wat er nu gaat gebeuren…

 3. erik zegt op

  nu kan de grote clash weer beginnen,arm thailand


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website