De grootste oppositiepartij van Thailand, Puea Thai van Yingluck Shinawatra, heeft volgens de exit polls met ruime meerderheid de Thaise parlementsverkiezingen gewonnen.

De partij, geallieerd aan de verdreven ex-premier Thaksin Shinawatra, behaalde volgens de eerste peilingen na de verkiezingen 290 van de 500 zetels in het Thaise parlement. De partij van de zittende premier Abhisit Vejjajiva, de Democratische Partij, zou op 152 zetels uitkomen.

Als deze uitslag ook uit de definitieve telling komt, betekent dit dat de Puea Thai zonder coalitie kan gaan regeren en de 44-jarige zakenvrouw Yingluck Shinawatra, de eerste vrouwelijk premier van Thailand kan worden.

De parlementsverkiezingen verlopen voor zover bekend rustig. Om geweldadigheden te voorkomen is er veel politie op de been. Verder mag er nergens in het land alcohol worden geschonken en is er een Twitterverbod van kracht.

[ad#Google Adsense-2]

11 reacties op “YINGLUCK WINT VERKIEZINGEN THAILAND!”

 1. Harold zegt op

  Het volk heeft gesproken: dramatisch resultaat. Thailand maakt zich op voor weer een nieuwe roerige tijd. Er komt nu een dame aan de macht met nul-komma-nul politieke ervaring. Haar broer kan haar niet alles blijven influisteren tijdens de debatten in het parlement. Ik ben heel benieuwd hoe zich dit gaat ontwikkelen…

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Dat is nu eenmaal het probleem met democratie: het volk heeft altijd gelijk, ook als het ongelijk heeft. In dit geval geldt eveneens dat de wal het schip wel zal keren. Voor mij als politicoloog en journalist is het uitermate boeiend wat nu gaat gebeuren. En wie weet wanneer de volgende verkiezingen plaatsvinden….

   • Harold zegt op

    Klopt, de ontwikkelingen zijn zeer interessant voor politicologen en ons journalisten 😉 Ik vraag me alleen af wat voor consequenties dit voor de toeristen heeft. Hoe dan ook, ik denk niet dat de geelhemden dit resultaat pikken…

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Twee kanten: die van de Puea Thai en die van de bezoekende toeristen. Ook bij de Puea Thai is het hemd nader dan de rok. Toeristen brengen nu eenmaal geld binnen en dat heeft Thailand onder Yingluck harder nodig dan ooit, gezien de beloften die voor de verkiezingen zijn gedaan.
     Bij de toeristen moet ik altijd denken aan een uitspraak van oud-Martinair topman Martin Schröder. Volgens hem is de toerist net een vlo; je weet nooit waar hij heen springt. Ik zou daar aan toe willen voegen:een vlo zonder geheugen.

 2. Harold zegt op

  Inderdaad, dit zijn slechts te exit polls. Volgens een vriendin van mij in Bangkok kan het zo zijn dat de definitieve uitslag er ineens heel anders uitziet. Laten we het hopen…

 3. Cor van Kampen zegt op

  Natuurlijk het volk heeft gesproken. Ik denk dat de definitieve uitslag er niet veel anders
  uit zal zien. De “gelen” waren nooit zo’n voorstander van al die expats in Thailand.
  Op een Thaise radio zender werd verteld dat heel veel thaien die ergers familie hebben
  die met expats leven ( en daar ook de voordelen van kennen) en ook fabrieken waar veel
  Thaien werken die in handen zijn van buitenlanders lijst 1 gekozen hebben.
  Wat mij heel verontrust, is dat als er weer ingegrepen word door het leger.
  Hier echt de oorlog uitbreekt. Met zo een grote meerderheid gekozen worden en dan nog
  aan de kant gezet worden, dat pikt zelf een Thai niet.
  Cor.

 4. Friso zegt op

  Puea Thai krijgt er waarschijnlijk 251. Niet meer dan 260.

 5. Cor van Kampen zegt op

  Misschien is onze poll nog de beste voorspelling. Onder Thaksin was er ook van alles
  wat het daglicht niet kon verdragen.
  Met een oud Hollands spreekwoord te eindigen.
  Of je nou door de hond of de kat gebeten wordt, enz.
  Het zal onze (gepensioneerde expats) tijd wel uitdienen.
  Cor.

 6. cor verhoef zegt op

  Ik zou Yingluck’s telefoonrekening met de gesprekjes met Dubai weleens willen zien…

 7. Ferdinant zegt op

  De heer Abhisit is afkomstig uit een rijke familie van de Thais-Chinese afkomst en vertegenwoordigt duidelijk de upper-class. Zijn beide ouders waren medische hoog leraren. De heer Abhisit steun komt voornamelijk uit Zuid-Thailand en van opgeleide Bangkok middenklasse. Hij heeft minder succes in het aantrekken van de ondersteuning van de werkende klasse en op het platteland.

  De huidige en eerste vrouwelijke president van Thailand en ook nog eens de jongste zus van Thaksin, Yingluck Shinawatra, is een steenrijke zakenvrouw en ook van Chinese afkomst. Mevrouw Yingluck Shunawatra, mag dan wel politiek onervaren ervaren zijn, maar dom is ze zeker niet . Ze is afgestudeerd in politieke wetenschappen en bedrijfskunde, master’s degree, Kentucky State University. Daarnaast wordt ze door een formidabele reeks van veteraan politici, waaronder enkele van de traditionele krachtpatsers van de Thaise politiek geadviseerd. Een frisse wind, met een zakelijke kijk, die voor de minderbedeelden opkomt, kan het weleens heel goed gaan doen. Bij de Isan bevolking kan ze niet stuk. Van mij krijgt ze dan ook het voordeel van de twijfel.

 8. Robert zegt op

  Hoe dan ook, waanzinnig idee misschien, maar het zou fijn zijn als de uitslag van deze verkiezingen gerespecteerd zouden worden door deze en gene. We zullen zien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website