De Thaise minister van Sport en Toerisme laat weten dat het schoonmaken van openbare toiletten bij grote verkeersknooppunten de hoogste prioriteit heeft.

“Op 4 juli zullen ambtenaren het startsein geven voor een landelijke schoonmaakactie van openbare toiletten in busstations, treinstations, en veerboten”, zo laat Kobkarn Wattanavrangkul weten. Onder de noemer “Big Cleaning Day” zal het Ministerie van Sport en Toerisme en het ministerie van Volksgezondheid er op toezien dat toiletten schoner worden. Vieze toiletten in het openbaar vervoer zijn een bron van ergernis voor vele Thais en toeristen.

De Staatsspoorwegen van Thailand kondigde in maart al aan dat toiletten in treinstations en in de treinen de komende zes maanden zullen worden opgeknapt.

Bron:Khaosod http://goo.gl/7pxuzi


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Ministerie van Toerisme wil ‘Nationale Toilet Schoonmaakdag’”

 1. teun zegt op

  Ministerie van Toerisme? Moet die niet de gemeenten instrueren en wijzen op hun verantwoordelijkheid?

  De Spoorwegen gaan toiletten vernieuwen. Typisch Thaise benadering! Onderhoud laat staan preventief (???wat is dat????) onderhoud komt niet in thais vocabulaire voor. Ze vervangen de pot en als die dan na een paar jaar weer te vies is voor woorden dan zet je er weer eennieuwe in. Toch?

 2. Leo Th. zegt op

  Vergeleken met andere landen, ook met Nederland, ben ik van mening dat er in Thailand volop openbare toiletten zijn bij bus-/ treinstations en winkelcentra. In winkelcentra worden de toiletten met regelmaat schoongemaakt en zijn ze vaak gratis en bij de stations is er meestal toezicht en kan je tegen betaling van slechts 3 of 5 Bath toegang verkrijgen. Bovendien beschikken vele benzinestations, met name buiten de steden, over vaak ruime en gratis toiletten. Alleen bij de BTS en MRT in Bangkok zijn ze volgens mij de toiletten vergeten.

  • Frans Nico zegt op

   Beste Leo,

   Jouw vergelijking gaat toch wel mank en niet alleen in vergelijking met Nederland en andere landen. Doorgaans, uitzonderingen daargelaten, zijn openbare toiletten in Thailand te vies om te gebruiken. Ik ben nog NOOIT een schoon openbaar toilet bij een benzinepompstation tegen gekomen. Ik heb altijd diverse zaken bij mij om mij enigzins te beschermen tegen de viezigheid van die toiletten. Maar alleen als ik niet langer kan wachten. Anders mij niet gezien in een openbaar toilet in Thailand. Vooraf betalen voor gebruik doe ik ook nooit. Ik ga eerst kijken hoe het met de higiëne is gesteld. Vaak loop ik dan weer weg. Kan het niet anders, dan betaal ik pas achteraf. Ik heb het natuurlijk niet over de luxe winkelcentra in Bangkok. Daar zal het mogelijk wel goed geregeld zijn. Maar bij markten of benzinestations “in de country” is het vaak bar en boos.

   Vergeleken met andere landen, ook met Nederland, ben ik van mening dat er in Thailand volop openbare toiletten zijn bij bus-/ treinstations en winkelcentra. In winkelcentra worden de toiletten met regelmaat schoongemaakt en zijn ze vaak gratis en bij de stations is er meestal toezicht en kan je tegen betaling van slechts 3 of 5 Bath toegang verkrijgen. Bovendien beschikken vele benzinestations, met name buiten de steden, over vaak ruime en gratis toiletten. Alleen bij de BTS en MRT in Bangkok zijn ze volgens mij de toiletten vergeten.

   • Leo Th. zegt op

    Beste Frans, pech voor je dat je bij een benzinestation in Thailand nog nooit een schoon toilet hebt gezien. Ik heb gelukkig andere ervaringen, vandaar mijn eerdere reactie. Heb door heel Thailand duizenden kilometers per auto afgelegd en heel vaak mijn blaas geleegd bij benzinestations. Dames en heren gescheiden, en voor de heren, meestal buiten onder een afdak, een rij van urinoirs en wasbakken om je handen na afloop te wassen. Met regelmaat zag ik een schoonmaker die met een tuinslang de buiten-urinoirs en ook de (hurk)toiletten binnen, aan het schoonspuiten was. Bij busstations, bv. in Pattaya Klang,waar de bus naar Bangkok vertrekt en in Bankgok zelf, zowel bij Ekomai als Morchit, ga je door een soort van toegangspoortje wat draait en daar moet je toch echt eerst betalen (3 Bath) bij de dame die toezicht houdt en kan je niet, zoals jij het stelt, van te voren gaan kijken of het wel schoon is. In winkelcentra te Bangkok, Phuket, Hua Hin, Pattaya en tegenwoordig in zo goed als elke stad in Thailand zijn gratis openbare toiletten volop aanwezig en worden ze prima schoongehouden. In vergelijking met Nederland, waar je op een treinstation minimaal € 0,50 moet betalen en bij een benzinestation vaak eerst een sleutel moet afhalen, zijn naar mijn mening verder maar bitter weinig (gratis) openbare toiletten. Dat het op het Thaise platteland bij een markt bitter tegenvalt, neem ik zonder meer van je aan. En natuurlijk gaat er niets boven je eigen wc-pot thuis!

    • Joseph zegt op

     Beste Leo Th.; die duizenden kilometers die jij per auto hebt afgelegd geloof ik graag, maar naar mijn bescheiden mening ben ook jij ook zo’n persoon die geen kwaad woord over Thailand kan horen. Ik ben een simpele vakantieganger die ook per huurauto gedurende heel wat jaren veel kilometers in Thailand heeft afgelegd. Helaas heb ik maar zelden een redelijk schoon toilet bij een benzinestation aangetroffen. Veelal vuile vergeelde pisbakken met een bijbehorende onwelriekende geur. En Leo; prijsvergelijkingen maken met de N.S is een goedkoop argument. Voor een vergelijkbare fles wijn betaal ik in Thailand ook drie tot viermaal zoveel als in Nederland. Heb jij enig idee wat die toiletdame in Thailand voor dat onsmakelijke baantje verdient? Laten we het heel hoog inschatten: 300 baht voor tien uur werken. Dat je in Nederland bij een benzinestation een sleutel moet ophalen is juist en ook heel verstandig. Daarmee wordt voorkomen dat het – zoals in jouw en ook mijn favoriete Thailand- ontaard in een varkensstal. Heb een ontzettende hekel aan al degenen die zo op Nederland katten en Thailand verheerlijken. Ik koester mijn geboorteland, een van de allerrijkste landen ter wereld, waar het goed leven is en dat vergeten velen. Wij Nederlanders zijn en blijven echte calvinistische zeurpieten. Nooit tevreden en overal mer of minder ongegrond over klagen.
     Oogjes wel open houden Leo en als bewijs kan ik je wel een paar foto’s sturen van die pissoirs -klinkt toch leuker dan pisbakken- van Thaise benzinestations.

     • Leo Th. zegt op

      Nou Joseph, je komt vrij belerend over met je opmerking dat ik mijn oogjes wel open moet houden; valt nog mee dat je er geen “snaveltjes toe” aan hebt toegevoegd. En waarom jij meent te concluderen dat ik geen kwaad woord over Thailand kan horen, enkel en alleen omdat ik stel (en gelukkig ook anderen op dit blog) dat er in Thailand veel en ook vaak redelijk schone openbare toiletten zijn, ontgaat me en is een aanname van jou, die op niets is gestoeld. Een prijsvergelijking heb ik niet gemaakt, heb beweerd dat er in Nederland nagenoeg geen gratis openbare toiletten zijn en daarbij als voorbeeld aangehaald dat je op treinstations alleen na betaling van minimaal € 0,50 van een toilet gebruik kan maken. Wij zijn dat in Nederland gewend en dat impliceert toch niet dat ik Nederland afkat? Scharen onder een calvinistische zeurpiet, of zullen we het i.v.m. met dit onderwerp op azijnzijkerds houden, doe ik mij beslist niet, eerder het tegenovergestelde. In foto’s van pisbakken (ik had het overigens over urinoirs) ben ik niet geïnteresseerd, snap trouwens niet dat iemand daar een foto van maakt. Voor alle duidelijkheid: ik juich het plan van het ministerie om een nationale toilet schoonmaakdag te organiseren alleen maar toe!

 3. Jos zegt op

  Beste redactie,
  Zou het niet beter zijn als iedere inwoner van dit mooie (?) land zijn eigen rotzooi op vrijdag voor het weekend op straat opruimt? Wat een bende maken ze er hiervan.
  Als je met gasten hier naar een woonpark o.d. gaat zijn ze al genezen voordat ze de poort ingaan.
  De rotzooi op de wegen ontsieren dit land volledig en verhinderd beleggers om hier geld in te steken.
  Zo’n mooi land en zoveel vuilnis op en naast de straat.
  Vroeger was het in een aantal landen verplicht om je straat op vrijdag schoon te maken. Zou in Thailand helpen hun imago te verbeteren.
  Nu heb je vaak het idee dat je door een vuilnisbelt rijdt.
  Toiletten schoon bij benzine stations zou zeker niet misstaan. En zo kunnen wij nog wel even doorgaan.
  In Nederland gaan ze bij de supermarkten de plastic tassen afschaffen , Goed voorbeeld voor Thailand alles in 3 plastictassen verpakken is goed voor het milieu ???

 4. Jeanine zegt op

  het schoonmaken van de openbare toiletten is inderdaad geen overbodige luxe. Wat een viezigheid tref je daar steeds aan.

 5. Fransamsterdam zegt op

  Moderator: Het gaat in het artikel over Thailand en niet over Nederland.

 6. hendrik zegt op

  Het is inderdaad waar, de toiletten zijn alleen redelijk schoon met nadruk redelijk in de wat grotere supermarkten. Het politiebureau in mijn woonplaats waar mijn vrouw werkt wil je niet zien, laat staan je behoefte doen. En dan spreek je toch over een overheidsgebouw. Het huisvuil langs de straten maar ook in huizen is meer dan verschrikkelijk.Ze lopen hier op alles minimaal 50 jaar achter.

 7. Henry zegt op

  Alles hangt van waarvje u bevind. Ik ken kleinere steden waar in de plaatselijke openbare parken. Prachtig onderhouden gratis toiloetten, ook met een gehandicaptentoilet. PTT benzinestations zijn gekend voor hun uitstekende toietten. Zelfs langs toeristische wegen in het Noorden heb op rustplaatsen zeer prooere toiletten.

  Als je anderzijds naar het echte platteland gaan is het dikwijls een vuile vieze boel.

  Maar dikwijls zijn de toiletten in shoppingcenters, supermarkten en dergelijke, dikwijls mooier ingericht, en van hogere kwaliteit dan ik ooit in Belgie of Nederland heb gezien. Ik ken zelfs shoppingmalls waar men volautomarische Hi Tech WC’s heeft, en dat gratis.

 8. lung addie zegt op

  Eerlijk gezegd, ik heb niet echt slechte ervaringen met de openbare toiletten hier in Thailad. daar ik nogal vaak op baan ben met de motor maak ik er regelmatig gebruik van, meestal in grote benzinestations en dat is echt geen slechte ervaring. Worden heel regelmatig schoongemaakt en er is zowat overal mogelijkheid tot het wassen van de handen ….
  Hier, in het treinstation van Pathiu kan je, in de sanitaire voorzieningen, spreekwoordelijk op de grond eten. Er is zelfs mogelijkheid tot het nemen van een douche! Hebben een persoon in dienst die dagelijks het perron schoon houdt, de toiletten kuist, de beplanting onderhoudt … Ook langs de straten hier in Pathiu kan men weinig of geen vuilnis vinden. Er staan zowat overal groene vuilnisbakken die dagelijks, zelfs op zondag, geledigd worden. In de grote shoppingcenters in Chumphon ook kraaknetjes. Woon ik toevallig in een nette streek? Veel is natuurlijk afhankelijk van de plaatselijke bevolking, als die alles langs de weg gooien wordt het natuurlijk een rotzooi en is het dweilen met de kraan open. Tenslotte trekt vuil meer vuil aan.
  Heb wat openbare toiletten betreft veel slechtere ervaringen in Frankrijk, daar kan je zeggen dat ze echt smerig zijn. In Walonie, in Belgie, zowat hetzelfde …. daar ga je beter tegen een boom plassen dan in een openbaar toilet.

  Lung addie

 9. blottekop zegt op

  ik moet zeggen dat ik de toiletten in thailand en dan zeker in de vele shopping centers zeer proper vind.
  op de meeste plaatsen moet je zelfs niet eens betalen ,in de benzine stations valt het ook nog mee gezien de vele gebruikers die er komen,mijn ervaring is dat de minst propere toiletten de betalende zijn maar als je dringend moet gaan k….n neem je dat er ook maar bij.
  Ik vind het allezins een mooi inniatief natuurlijk zijn er nog vele andere zaken zoals zwerfvuil e.a. maar dit is al een begin Rome is ook niet op 1 dag gebouwd.
  Ik ben zeker niet iemand die voor of tegen Thailand is maar denk dat hier veel zuurpruimen op het blog zitten die elk inniatief van de regering of de Thais metteen afkraken en hun gal spuien blijkbaar niks anders te doen.
  mijn vriendin was l.l. nog zeer verbaasd dat ze hier in Belgie in het shoppingcenter moest betalen om naar het toilet te gaan.
  Tijdens ons bezoek aan Parijs hebben we na lang zoeken zo een 20 euro moeten spenderen aan 2 drankjes om naar het toilet te kunnen gaan.
  blottekop
  blottekop


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website