De oppasgeesten van Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: , ,
1 november 2020

Ooit gehoord van een oppasgeest? Elk Thais kind heeft er een!

Gisteren werd er ook in Thailand Halloween gevierd. All Hallows ‘Eve of Allerheiligen was een oude heidense feestdag die werd gehouden om boze geesten af te weren, maar wordt nu Halloween genoemd – de dag waarop mensen zich verkleden in fantastische kostuums en kinderen “trick or treat” gaan om snoep te verzamelen.

In Thailand maken geesten echter van oudsher deel uit van het dagelijks leven en hebben ze vele vormen gekregen. Zo is er bijvoorbeeld Mae Sue, of de oppasgeest die pasgeborenen ‘koopt’ om ze te beschermen tegen boze geesten.

De bevalling was vroeger onveilig. Veel baby’s stierven tijdens de bevalling of werden doodgeboren en hun dood werd toegeschreven aan boze geesten die naar verluidt hun ziel hadden gestolen. Moeders bedrogen deze boze geesten traditioneel door hun kind een lelijke naam te geven en deze aan Mae Sue te ‘verkopen’ om te bewijzen dat zelfs de moeder niet genoeg van de baby hield. De beschermgeest Mae Sue waakte het eerste jaar van zijn leven over de baby.

Pathom Jinda, een “bijbel” over traditionele Thaise geneeskunde, zegt: “Als de placenta van de baby wordt begraven in het huis van Mae Sue, zal Mae Sue de baby liefhebben, verzorgen, beschermen en ermee spelen. Als de moeder dit echter niet doet, zal de Mae Sue de baby achtervolgen, hem aan het huilen maken en hem ziek maken”.

Volgens die bijbel is er voor elke dag van de week een andere oppasgeest met een andere naam. Zo heet de babysitter voor kinderen, die op zondag geboren worden Vichit Nawan, heeft hij het hoofd van een leeuw en leeft hij op een mierenhoop.

Een op maandag geborene wordt bewaakt door Wanna Nongkran met een paardenhoofd, die in een put woont, terwijl de oppas van een dinsdag geborene Nangyak Burisuthi wordt genoemd, die een buffelkop heeft en in een heiligdom woont.

Woensdag geborenen worden bewaakt door Samsamomlatat, een beschermengel met olifantenkop die op een bodhiboom leeft. Op donderdag geboren kinderen worden beschermd door Galo Thuk, een engel met hertenkop die in een vijver leeft, terwijl op vrijdag geboren kinderen worden verzorgd door Nang Yai Nongyao met een koeienkop die aan een banyanboom leeft. Zaterdag worden kinderen bewaakt door Ekkalai met het hoofd van een tijger die in een geestenhuis huis woont.

Hoewel deze overtuigingen geen wetenschappelijke basis hebben, worden ze nog steeds door veel moeders waargenomen. Moeders geloven zelfs nog steeds dat wanneer een baby murmelt en babbelt, hij in feite tegen zijn oppasgeest praat.

Lees het verhaal in het Engels op www.nationthailand.com/lifestyle/30397049, waarin ook mooie afbeeldingen van de verschillende oppasgeesten te zien zijn.

Bron: The Nation

Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

2 reacties op “De oppasgeesten van Thailand”

 1. John Chiang rai zegt op

  Het is interessant om te horen en te lezen, aan hoeveel geesten veel Thai in hun dagelijks leven geloven.
  Ik geloof als iedere geest een eigen telefoonnummer zou hebben,dat het telefoonboek dikker zou zijn dan dat van Bangkok en New york samen.
  Afgezien van de goede omschrijving van regels in het bovenstaande artikel,is het vaak ook niet gewenst om de moeder te feliciteren met de mededeling dat het een mooi of knap kindje is.
  Hoe absurd het in onze oren ook klinkt,mag je om te voorkomen dat boze geesten opmerkzaam worden op het pas geborene, zelfs feliciteren met de betoning op het lelijke kind.
  Om dit zelfde feit is het meestal ook niet gewenst om aanduidingen te maken over het gewicht van het kind,of de echte naam.
  Allemaal dingen waarvan veel Thai geloven,dat men op deze manieren de boze geesten erg attent gaat maken op het nieuw geborene.

 2. Fons zegt op

  Ik vind het spijtig dat nog zoveel mensen in die onzin geloven en vind sinds ik in Thailand woon ook mijn plicht om dergelijk bijgeloof uit hun hoofd te praten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website