De ‘Ice Bucket Challenge’ in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: , ,
26 augustus 2014

In Nederland wordt u er al een poosje dagelijks mee geconfronteerd; de mediahype over de unieke actie om belangstelling te wekken voor de zeldzame ziekte ALS. Uiteraard is de uiteindelijke doelstelling geld in te zamelen voor het noodzakelijke onderzoek naar de oorzaak en mogelijke geneeswijzen voor deze ziekte waaraan alleen in Nederland al constant zo’n 1500 mensen lijden.

ALS

ALS (Amyotrofe Lateral Sclerose) is een zeer ernstige aandoening van het zenuwstelsel waardoor de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam afsterven. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is meestal de oorzaak van het overlijden van iemand met ALS. De gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is slechts drie tot vijf jaar. De exacte oorzaak van ALS is nog niet bekend. Evenmin bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen.

De Ice Bucket Challenge

Het begint ergens in Boston waar bij ene Pete Frates de diagnose ALS gesteld werd. Om ‘awareness’ te creëren voor deze ziekte besloot hij een emmer met ijswater over zich heen te storten en daarmee zijn oude honkbal teamgenoten van ‘Boston College Baseball team’ uit te dagen om hetzelfde te doen. Na het gooien van een emmer ijskoud water is het de bedoeling andere mensen te nomineren die deze challenge ook moeten ondergaan. Wie weigert mee te doen, is verplicht 75 euro te doneren aan stichting ALS. Iedere uitdaging wordt op sociale media gedeeld. Inmiddels staan er bijna 2,5 miljoen video’s op Facebook van mensen die een emmer ijswater over zich kiepen.

Andere deelnemers

Onder de 2,5 miljoen deelnemers zitten onder anderen Bill Gates (Microsoft), Oprah Winfrey en Charlie Sheen. Ook in Nederland doen beroemdheden mee zoals Jan de Hoop (nieuwslezer), Giel Beelen (radiopresentator) en de selectie van Ajax. Koning Willem Alexander werd ook genomineerd maar hij gaat de uitdaging niet aan. Daarin is hij niet de enige want ook koning Filip van België en de Amerikaanse president Obama doen niet mee aan de challenge. De actie is financieel een groot succes in Amerika heeft ze al ruim 15 miljoen dollar opgeleverd en ook de Nederlandse stichting meldt dat de donaties 2 à 3 keer zo veel zijn als in andere jaren.

De “Ice Bucket Challenge” in Thailand

De rage heeft zich inmiddels over de gehele wereld verspreid en ook Thailand laat zich niet onbetuigd. Een poosje geleden begon het al in een praatshow op de televisie waarna talrijke Thaise prominenten de uitdaging om een emmer ijswater over zich heen te krijgen, aannamen.

Als het om gooien met water gaat is men in Thailand aan het goede adres, immers meer dan genoeg ervaring met het jaarlijkse Songkran Festival. Het (voorlopige) hoogtepunt is wel dat deze week honderden mensen bijeen kwamen bij Central World die zich allen met emmers ijswater lieten overgieten. Deze uitdaging werd georganiseerd door het Prasat Neurological Institute en het Thaise Rode Kruis, ook al weer om geld in te zamelen voor het ALS-fonds. De actie heeft in Thailand ook al ruim 2 miljoen baht opgeleverd.

Thaise beroemdheden

Meerdere Thaise “beroemdheden” hebben de uitdaging al aangenomen waaronder Subot Leekpai, presentator van een populair tv-programma, “Woody” Wuthitithorn Milintachina, een tv-anchorman, Abhisit, voormalig premier van Thailand, Tanya Tanyares Engtrakul, Mike Piratch en de hoogste baas van NOK Air, Patee Sarasin. Ook de nieuwe premier, generaal Prayuth Chan-ocha, is gevraagd maar de verwachting is dat hij de uitdaging niet zal aangaan. Ook de Amerikaanse ambassadeur in Thailand, Kristie Kenney zal niet meedoen want het is de Amerikaanse diplomaten in het buitenland officieel verboden aan dergelijke acties mee te doen.

Ten slotte

Het is een sympathieke actie, maar ik doe niet mee. Ik geef al aan meerdere goede doelen en zoals dat heet, je kunt niet aan de gang blijven. Ik geef al vele jaren aan het KWF (kanker) en de Hartstichting en op kleinere schaal aan de acties in Thailand van Thailandblog Charity.

3 reacties op “De ‘Ice Bucket Challenge’ in Thailand”

 1. Marcel zegt op

  Mooi verhaal, maar wat ik een beetje mis is het bedrag dat mensen overmaken als ze wel de emmer met ijskoude water over hun hoofd hebben gegooid…!

 2. Gringo zegt op

  In de oorspronkelijke opzet kon je met een emmer ijswater over je heen volstaan met 10 Dollar, nam je uitgedaagde de uitdaging niet aan dan kostte het 100 Dollar te betalen aan het ALS fonds.

  De actie is volledig uit de hand gelopen en iedereen laat zich een emmer over zich geen gieten en doneert toch (hopelijk) voor dit goede doel.

 3. rojamu zegt op

  U noemt ALS een zeldzame ziekte en even later schrijft dat er alleen al in Nederland constant zo’n 1500 mensen er aan lijden . Ik noem dat niet zeldzaam meer en eidere huisarts kan dat bevestigen . DAAROM IS DE AKTIE ZO HARD NODIG !!!!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website