Thaise kranten worden dunner

Door Gringo
Geplaatst in Opinie
Tags: , ,
8 november 2011

In The Nation was enkele dagen geleden te lezen, dat de krant zou uitkomen met een minder aantal pagina’s.

Ook de andere Engelstalige krant de Bangkok Post wordt dunner net als vele Thaise kranten en ook lokale Duitse, Engelse en Russische kranten gaan pagina’s inleveren. Andere in Thailand gedrukte tijdschriften zullen hier ook mee te maken krijgen of zijn inmiddels zonder uitdrukkelijke mededelingen hierover al dunner.

De reden van deze paginavermindering kan op verschillende manieren worden uitgelegd. The Nation zelf gaf aan dat enkele drukkerijen in de overstroomde gebieden staan en dat papier moeilijk aangeleverd kan worden.

Boze tongen echter beweren, dat dit een gemakkelijke uitvlucht is voor de steeds maar groeiende concurrentie van nieuwe media voor de drukpers in Thailand. In deze “mobiele” samenleving worden nu eenmaal minder kranten verkocht. Veel kranten hebben al een eigen website en kunnen daar, zoals nu met de watersnood, meer actueel nieuws kwijt. Abonnees van The Nation en de Bangkok Post kunnen hun krant trouwens wel in PDF formaat downloaden.

Het is niet alleen de strijd om de lezer, maar ook om de adverteerder. Het is in Thailand algemeen bekend, dat de adverteerders in een soort van ‘wild west stijl’ van elkaar afgepikt worden. Er is geen brancheorganisatie, die dat regelt en daar afspraken over maakt. Daar komt nog bij, dat ook een ‘concurrentiebeding’ onbekend is, waardoor medewerkers compleet met de hun beschikbare informatie en databestanden gemakkelijk van werkgever veranderen.

Ook de kleinere, lokale kranten vechten om verkooppunten en de klanten voor zowel de grote als kleine advertenties. Ook hier is het verloop van professioneel opgeleid personeel groot.

Ik ben geen “krantenman”, maar zou dit euvel niet ook in Nederland en België voorkomen?

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Thaise kranten worden dunner”

  1. @ door de komst van e-readers en tablet computers zal de gedrukte krant op termijn verdwijnen. Te duur simpelweg.

  2. Jan Nagelhout zegt op

    Ik denk niet dat we dat in onze generatie nog zullen meemaken dat de krant verdwijnt.
    Het feit is natuurlijk dat ze al een groot deel van hun inkomsten hebben zien verdwijnen, maar dat zit nou niet meteen in het feit dat de e reader er is en zo, als dat alleen de kwestie was, dan namen de klanten gewoon een elektronisch abonnement.
    Het grote verlies word voornamelijk veroorzaakt doordat een krant zijn nieuws ook gewoon vergaart (lees internet) en dat een klant dat nieuws over het algemeen zelf ook zo van internet kan plukken (lees gratis). Kortom dat nieuws is al bekend uren voordat die krant verschijnt!
    Als kranten de kop boven water willen houden zullen ze meer een eigen gezicht moeten krijgen, met artikelen van eigen hand, eigen mening, naar de doelgroep, eigen journalisten, en met info of goed geschreven onderbouwingen die verder niet op internet te vinden zijn!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website