De aanbevelingen van afgelopen maand door een VN-orgaan om gendergelijkheid te bevorderen in Thailand en vervolging van vrouwelijke sekswerkers, die tijdens gewelddadige razzia’s in horeca-gelegenheden worden opgepakt te stoppen, heeft mij aan het denken gezet.

Terwijl het VN-comité voor de uitbanning van discriminatie tegen vrouwen, of CEDAW, de moed had dergelijke suggesties te doen maken in een rapport van 14 bladzijden, dat op 24 juli uit Genève werd gepubliceerd, zijn in werkelijkheid dergelijke suggesties veel gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Beschouw mij alsjeblieft niet als een aanhanger van de criminalisering van “vrouwen in prostitutie”, zoals CEDAW het heeft beschreven. In feite ben ik voor het legaliseren van sekswerk, zolang deze werknemers zelf voor dit werk hebben gekozen, dat door mensen die er op neer kijken, prostitutie wordt genoemd. Zij hoeven zich dan niet langer te schamen en zouden dan ook niet meer uitgebuit worden. Zij zouden zelfs gewoon belasting over hun inkomen moeten betalen.

Terwijl ik persoonlijk geen gebruik maak van seks voor geld, denk ik dat we openhartig moeten zijn en ons niet moeten leiden door een moraal kompas. Wie ben ik om neer te kijken op sekswerkers en mij moreel superieur te voelen als er mensen in vele andere beroepen zijn die hun ziel aan de hoogste bieder verkopen. Denk aan mensen die veel geld verdienen om ons te overtuigen dat hun producten of diensten het beste in de handel zijn, ongeacht wat de realiteit kan betekenen. En dat is nog maar het begin.

Sexpats en Thaise seksklanten die willen dat de seksindustrie in Thailand ooit wordt gelegaliseerd moeten een aantal factoren onder ogen zien. Een van de meest voor de hand liggende grote obstakels is de drang om het beeld of gezicht van Thailand te behouden. Het vliesje van gezichtsverlies van de Thai is zo dun dat veel mensen het niet kunnen verdragen, dat hun land geassocieerd wordt met rosse buurten en sekstoerisme, ongeacht wat de realiteit is. Fatsoenlijke en moreel-oprechte Thais zullen niet over Bangkok spreken als een plek waar veel prostitutie voorkomt, ook al is de realiteit anders. Het legaliseren van prostitutie of het zelfs beëindigen van de criminalisering van vrouwen bij prostitutie kan dus alleen een luchtkasteel zijn.

Als u nog steeds niet overtuigd bent, denk dan aan de noodzaak voor deze Thais om de morele waarden veilig te onderhouden. Iemand een hoer of of karii (กะหรี่) noemen, geeft sommige mensen het gevoel zich daar boven verheven te voelen. Op een of andere manier moet de morele hiërarchie worden gehandhaafd en sommige beroepen moeten veel lager worden gewaardeerd dan andere, eerlijk of niet. Prostitutie als beroep blijft voor de meeste mensen het laagste van het laagste

In Thailand is het moeilijk om zich te voorstellen hoe sekswerkers ooit worden behandeld als elke andere werknemer – zoals in de beruchte rosse buurt van Amsterdam, waar schaarsgeklede dames je openlijk van achter een raam trachten te verleiden voor betaalde seks. Hier in Bangkok’s Patpong, Nana, Soi Cowboy en elders in Thailand, zoals in Phuket’s Patong Beach of Pattaya’s Walking Street, is deze vleeshandel onwettig, ondanks wat men met zijn eigen ogen ziet.

Misschien heeft het te maken met het verlangen van mannen om het reproductieve systeem van vrouwen te beheersen, dat door sekswerk wordt uitgedaagd. Mensen hebben ook traditioneel de neiging om seks iets ideaals te vinden, dat niet zonder liefde kan worden bedreven.

Ik moet bekennen, dat ik in mijn subbewustzijn sekswerk nog altijd verkeerd vind. De handel in seks voor geld is nooit makkelijk te aanvaarden, hoewel we zouden moeten trachten het te zien als een elk andere monetaire transactie. Hoe dan ook, het sekswerk legaliseren of er zelfs maar over na te denken, verbreekt een nauw omschreven morele code, maar is wel degelijk een alternatieve manier om naar de seksindustrie te kijken.

Zijn de Thais bereid en volwassen genoeg om het ondoorgrondelijke van hun denken te doorbreken?

Bron: redactioneel commentaar van Pravit Rojanaphruk in The Nation


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Thaise gedachte over seksindustrie is ondoorgrondelijk”

 1. Tino Kuis zegt op

  Het bovenstaande vertaalde verhaal van de uitstekende journalist Pravit Rojanaphruk staat niet in The Nation waar hij een paar jaar geleden vertrok maar op Khaosod English, zie de link:

  http://www.khaosodenglish.com/opinion/2017/08/05/legalizing-thailands-sex-industry-unfathomable/

  Pravit is een verklaard tegenstander van het militaire bewind en hij is onlangs aangeklaagd wegens opruiing en overtreding van de Computer Wet wat een maximale gevangenisstraf kan opleveren van 10 jaar. Misschien hoort hij niet in Thailand (ironie).

  Citaat:

  ‘Ik moet bekennen, dat ik in mijn subbewustzijn sekswerk nog altijd verkeerd vind.’

  Dat is, vind ik, een verkeerde vertaling. Pravit zegt ‘unsettling’ en dat is ‘in de war, van streek, onzeker’ en niet ‘verkeerd’.

  Prostitutie in Thailand is bij de wet verboden. Dat betekent dat prostituees vervolgd, gediscrimineerd en uitgezogen kunnen worden. De wet kan ze niet helpen. De eerste vereiste is dat Thailand prostitutie decriminaliseert.

 2. Thallay zegt op

  ik snap van die discussie over sekswerk eigenlijk niets meer. Laten we gedwongen seks buiten beschouwing laten, dus waar mensen, mannen of vrouwen, gedwongen worden tegen hun wil seks te bedrijven met een ander schepsel.
  Als we deze categorie uitsluiten dan bestaat sekswerk over de hele wereld. Als christen ga je daarvoor een huwelijk aan en bij andere geloven of wat dan ook hebben ze wel andere verbintenissen gevonden om stelletjes of groepen seks met elkaar te kunnen laten bedrijven die geaccepteerd wordt door de gemeenschap. Er moet natuurlijk voortplanting zijn. En hoe kun je nou vreemd gaan met een vriendin waar je het al jaren mee hebt gedaan vóór je huwelijk ?
  En wie werkt er eigenlijk tijdens de seks ? Ik heb seksen nooit als werken ervaren en van mijn sekspartners heb ik nooit te horen gekregen dat ze het als werk ervoeren. De kosten werden gewoon samen gedeeld. Dat noemen we genot.

  • l.lagemaat zegt op

   Wat een platvloerse zienswijze op christenen!

   Voor seks ga je als christenen een huwelijk aan!

   Wel eens van het woord liefde gehoord?
   2 componenten ervan zijn : agapè en eros.

 3. Rob V. zegt op

  Ik zou “It must be confessed here that at subconscious level, I still find sex work rather unsettling.” vertalen als “Ik moet bekennen dat ik, op een onbewust niveau, sekswerk nog altijd verontrustend vind.”

  Of eventueel ‘ongemakelijk’.

  • Thomas zegt op

   Wellicht ‘onderbewust niveau’. Wel weten dat je het denkt, maar niet met helder omschreven gedachten, dus meer intuïtief.

 4. Jacques zegt op

  Interessant stuk dat wel een weerwoord verdient. Van belang is om op te merken dat de sex industrie bestaat uit een complex geheel, waarin de mens verzeilt kan raken. Ook zijn er onmiskenbaar verschillende partijen die hierbij betrokken zijn. Daarvoor gelden andere regels en de meest belangrijke zijn toch de vrouwen en mannen die werkzaam zijn als prostituees en de mensen die de behoefte voelen om deze doelgroep te gaan bezoeken voor hun persoonlijke genot. En niet als laatste natuurlijk de pooiers en uitbuiters en mensen van verderfelijk allooi. Deze groep moet natuurlijk keihard aangepakt worden en van de nodige straffen voorzien.

  Persoonlijk vind ik het fout en keur ik het gedrag van velen die in deze industrie werkzaam zijn af.
  Een vrouw is veel meer dan een nummer en een lichaam met wat gaten erin. Een vrouw is misschien wel het belangrijkste wezen op aarde. Zij krijgt de kinderen en voedt ze vaak liefdevol op. Ik heb een groot respect voor vrouwen en andere mensen die hun morele kompas in de juiste richting hebben staan en de waarden en normen naleven, die bijdragen tot een evenwichtige en liefdevolle samenleving, waarin het goed vertoeven is. Wat voorkomen moet worden is onder anderen de situatie dat de dames en heren met rugnummers in vitrines gaan zitten, of op bars gaan staan en bewegen, ten einde te worden gekozen door mensen die daar kennelijk een behoefte aan hebben. Denigrerend en mensonterend als je het mij vraagt.
  Veel van de dames en heren werkzaam in deze sexindustrie, vinden of zeggen dat ze geen keuze hebben want er moet geld binnen komen voor de familie etc. Er is dus een groot gebrek in de samenleving aan mogelijkheden voor deze groep om zich op een andere wijze te kunnen ontplooien. Hier moet een regering paal en perk aan stellen en zorgen voor een einde aan deze situatie. Er wordt al gesteld dat er heropgevoed moet worden bij allen die op een verkeerde manier hiermee bezig zijn en o.a.,scholing worden aangeboden, zodat er alternatieven zijn voor dit soort fout gedrag. De basis daar is veel bij te winnen. Thailand is een land dat misschien wel het meest bekend is op de wereld vanwege de dames van lichte zeden. Niet iets om echt trots op te zijn en dit wordt onderkend door o.a., de huidige regering die dus streeft naar minder van dit soort dames en heren. Een stap in de goede richting die van mij nog wel een tandje hoger ingezet mag worden en niet doorspekt van een dubbele moraal. Ik ben dan ook geen voorstander om het ambt van prostituee te legaliseren zoals in Nederland, een zelfstandig beroep, want ook daar zijn nog steeds vele misstanden waar te nemen. Overigens artikelen te over terug te vinden op internet voor diegene die dit interessant vinden. Het was niet zonder reden dat de Amsterdamse wallen aangepakt moesten worden tot een draagbare en toonbare proportie. In Thailand is dit niet anders. Ik ben wel een voorstander om sommige sexwerkers maar dan meer uit medisch perspectief, dit werk te laten verrichten onder strenge voorwaarden. In ieder geval aantoonbaar vrijwillig (en dat is niet makkelijk te beoordelen kan ik u delen) en onder medisch toezicht met de zorg op het niet krijgen van geslachtsziektes etc. Er is natuurlijk nog veel meer nodig om deze doelgroep een beter aanzien te geven en ik denk dat u allen ook wel met eigen voorbeelden hier een bijdragen aan kan leveren. Ik zou zo graag willen dat deze problematiek eens goed en breed aangepakt gaat worden. De mensen die tegen hun zin dit werk doen verdienen een alternatief en zijn het waard om voor in de bres gesprongen te worden. Een samenleving die niet op komt voor dit soort misstanden krijgt van mij een dikke onvoldoende. In dit kader kan in mijn optiek een regering ook niet geld gaan verdienen aan dit soort van arbeid net zo goed als er verwerpelijke andere beroepen zijn aan te merken, waarbij betrokkenen ook zonder scrupules van alles doen wat het daglicht niet kan velen. Dit wordt in het stukje hieraan ten grondslag ook al gememoreerd en dat is juist.
  Tot slot vormen wettelijk regels wel de basis en het feit dat prostitutie strafbaar is en dus ook gehandhaafd dient te worden daar ben ik niet op tegen. Wellicht kunnen er nadere regels worden geformuleerd die de gehandicapte groep die op sex gebied medisch bijgestaan kan worden, ten goede zou kunnen komen en dat zou dan wel anders omschreven moeten worden.

  O ja ik las nog een stukje over de prostitutie in India waarbij er een grote vraag is naar Thaise dames. Kunnen ze weer lekker uitgebuit worden. Wat een wereld is het toch waarin we leven.
  Hier de uhrl voor liefhebbers.

  http://search.bangkokpost.com/search/result_advanced?category=news&columnistName=Thomson%20Reuters%20Foundation

  https://www.bangkokpost.com/news/world/1303147/thais-in-demand-at-indian-sex-massage-parlours

 5. jasper van Der Burgh zegt op

  Mijn eerste vriendinnetje blondeerde -al jaren – haar haren. Na een week of twee, hadden we voor het eerst sexueel verkeer met elkaar.
  Op de een of andere manier was dat voor haar aanleiding mij voortaan om geld te vragen “om er leuk uit te zien”, inclusief het laten blonderen van haar haren. Ze deed het immers “allemaal voor mij”.

  Ik zie niet goed hoe dit anders is dan een leuke, goedlachse thaise schone mee naar huis te nemen en tegen betaling een leuke tijd te hebben samen.
  Sterker nog, ik heb er uiteindelijk de liefde van mijn leven en een blozend gezonde Luck-Krueng aan over gehouden, en zijn na 10 jaar nog steeds gek op elkaar.

 6. Patrick zegt op

  Er wordt over dit onderwerp veel te veel bla bla bla verkocht. Het is het oudste beroep die er bestaat en in Thailand heb ik nog nooit een persoon tegen zijn of haar wil zien meegaan met een ‘klant’. Veel schijnheiligheid dat wel, maar als puntje bij paaltje komt is het hen voor het geld te doen en de klanten voor het genot en dat meestal met wederzijds respect.

 7. Thallay zegt op

  seks is gewoon één van de noodzakelijke menselijke behoeftes, zoals lucht, water, voedsel en genegenheid, zonder welke we sterven. Seks is noodzakelijk voor de voortplanting en dat daarbij allerlei prettige emoties en gevoelens worden ervaren maakt het aantrekkelijker en bevredigender. De religieuze wereld heeft er allerlei verplichtingen aan verbonden zoals een huwelijk, dat is ongevoerd om de losbandigheid van het gepeupel te kanaliseren. De hoge klassen, ook binnen de religie, mochten gewoon hun gang gaan. Liefde is geen voorwaarde voor seks, kan het wel prettiger maken. Maar liefde kan ook zeer beklemmend worden o.a. door jaloezie en bezitterigheid. Dat maakt de seks dan weer minder aantrekkelijk binnen de relatie en prettiger erbuiten. Ook binnen huwelijksrelatie worden vrouwen gewoon betaald voor hun seks- en hun beschikbaarheid voor meerdere diensten zoals koken, het huishouden runnen, kinderen opvoeden, verzorging enz. Om aan seks allerlei morele zaken te verbinden is verblindend.

 8. rob van iren zegt op

  Wat mij steeds meer gaat tegen staan is het ventileren van meningen over deze mensen, als klant of zoals ik het noem: gastvrouw, zonder ook maar een persoon gesproken te hebben. Zelf kan ik een boek vullen met mijn ervaringen, maar ja, het taboe. Bovendien ben ik niet zo’n goed stylist. Zelf heb ik een keer wat gepost op She-spot , een erotische vrouwen-site die ruime laat voor mannen en zelf een rubriek Hoeren heeft. nou, de hel brak los: ik was er zo een die ‘overal zijn pik in steekt'(ben al 5 jaar impotent na een prostaat-operatie, en vraag altijd eerst of dat voor haar een probleem is), als ik het ‘zo zielig voor hen vond, waarom gaf ik hen dan niet zo hun geld?’, nou ik zie ze in een sjieke sportwagen aankomen, en verdien dit geld zelf door fietswrakken van de straat te halen en op te knappen. Ook zei er een: het is een transactie, niet meer en niet minder. Nou, ik heb met een engel in Bangkok(echte Isan-meid) na mijn Patpong-verkenning een fijne Facebook-vriendschap, al 6 jaar. Er is een wereld voor mij op0en gegaan, en kan alleen maar bewondering hebben voor de vrouwen die alle afkeuring trotseren.Al weet ik weer niks van misbruik, al komt dat ook in huwelijken voor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website