Thaise studenten in Nederland

Door Gringo
Geplaatst in Onderwijs
Tags: , ,
26 juli 2011

Roobeah Songshi (23) uit Thailand en Khoi Tran (24) uit Vietnam studeerde af in Apeldoorn

In recente postings op dit blog werd aandacht besteed aan het onderwijs in Thailand, dat – naar veler mening – nogal te wensen overlaat.

Het onderwijs in Thailand is verouderd met slechte lesmethoden, laag niveau van onderwijspersoneel, enz. Wil Thailand mee blijven gaan in de vaart der Aziatische volken, dan zal het onderwijs drastisch moeten verbeteren.

Net als andere Nederlanders, die in Thailand wonen, gaat dit probleem ook mij aan. Onze zoon van nu 11 jaar gaat weliswaar naar een goede school, Darasamutr in Sri Racha, maar de zorg begint als hij straks hoger onderwijs zou moeten volgen. Iemand zei op dit blog wellicht enigszins gekscherend, maar toch met een serieuze ondertoon, dat hij misschien dan wel met zijn Thaise gezin naar Nederland moest verhuizen. Voor mij is dat zeker geen optie en ben daarom is wat gaan zoeken op Internet naar alternatieve mogelijkheden.

Als onze zoon goed genoeg is, mag hij best een vervolgopleiding in Nederland volgen. Op Internet kwam ik verrassend veel interessante en goed informatie tegen over de mogelijkheid van Thaise studenten in Nederland. De belangrijkste bron vooralsnog is die van Neso Nuffic in Bangkok, dat op haar website heel veel informatie geeft over studiemogelijkheden in Nederland. Deze organisatie is een NGO, dat voornamelijk gefinancierd wordt door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook de Europese Commissie en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen nemen een deel van de kosten voor hun rekening.

Nuffic Neso Thailand doet dus veel aan promotie en voorlichting en maakt hiervoor ook gebruik van zogenaamde Holland Alumni Ambassadors. Kijk voor meer informatie op hun website. Onlangs werd in Ayudthaya weer een instructiecursus gegeven, waar 13 Thaise alumni (ex-studenten, die in Nederland hebben gestudeerd) benoemd werden tot Ambassador.

Op dit moment studeren er al 300 Thais in Nederland aan Universiteiten en Hogescholen en al heel wat meer zijn daar aan voorafgegaan. De Thaise studenten in Nederland hebben een eigen organisatie en website (www.thaistudents.nl) en ook de ex-studenten in Thailand zijn verenigd in de Netherlands Alumni Association Thailand (NAAT).

Voor mij is het nog lang niet zo ver om concreet informatie aan te vragen, maar het zou interessant zijn als lezers van dit blog hun eventuele ervaringen op dit gebied met ons zouden willen delen.

Voor lezers, die in Nederland wonen, vond ik een ander aardige website: Travelactive  Kijk hier eens naar en misschien is het een leuk idee om een Thaise student een poosje in huis te nemen.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website