Een opmerkelijke vertoning: een stuk of vijfhonderd laureaten en enkele tientallen hotemetoten. De laureaten in een toga met kek hoofddeksel, de autoritabelen eveneens in toga, maar dan ruim gestoffeerd met kettingen, slingers en medailles.

Dat moet u zich voorstellen bij het uitreiken van diploma’s aan bachelors en masters in Thailand.

Die dan ook weer onderverdeeld zijn in studenten met ‘distinction’ en zelfs ‘high distinction’. Uiteraard ver verheven boven de collega’s die zich bij de examens niet hebben onderscheiden. Ik ga er van uit dat zulks in Nederland gelijk staat met ‘cum laude’ en ‘summa cum laude’.

Aof, de 21-jarige zoon van mijn vriendin Raysiya, had goed zijn best gedaan en behaalde met distinction zijn bachelors hotel management aan Stamford University in Hua Hin. Als bewijs kreeg hij een draagmedaille. De universiteit heeft ook nog twee vestigingen in Bangkok, dus u kunt zich voorstellen dat het bij de uitreiking in Impact Forum in Muang Thong Thani bij Bangkok een drukte van jewelste was. Het parkeren van de auto kostte bijna net zo veel tijd als de rit vanuit Hua Hin. Bij de ingang van het gigantische zalencomplex de nodige stallen met boeketten, sjerpen en overige benodigdheden om de laureaten te versieren.

In vergelijkbare gevallen bij staatsuniversiteiten komt iemand van het koninklijk huis de felbegeerde papiertjes uitreiken. Dat betekent doorgaans strenge veiligheidsmaatregelen en vele uren nodeloos wachten. Stamford is een particuliere instelling en mag dus zelf de hotemetoot opvoeren. Dat was in dit geval niemand minder dan professor Sir Drummond Bone, voorzitter van de zogeheten universiteitsraad. Hij droeg een toga met vier banden, in de luchtvaart dus de ‘captain’. Eén streep is voor de bachelors, twee voor de masters en drie (neem ik aan) voor de promovendi.

De immense Grand Diamond Ballroom was voor de helft gevuld met laureaten. De andere helft was voor familie. Die opmerkelijk genoeg slechts mondjesmaat aanwezig was. Mogelijke verklaring is dat veel studenten uit een ver buitenland komen. Hun ouders hebben toch al krom gelegen voor de studie en nemen genoegen met een pdf van het diploma. Ik zag echter uitgebreid bezoek uit Nigeria, gehuld in nationale dracht.

Uiteraard ging de uitreiking gepaard met het uitspreken van goede wensen voor de laureaten en de aansporing vooral iets van hun leven te maken op het gebied van hun studie. Gelukkig waren alle toespraken in het Engels zodat àlle aanwezigen konden volgen waar het over ging.

Als ik één satang had gekregen voor elke foto die vóór, tijdens en na de plechtigheid was gemaakt, kon ik het komend jaar een flinke financiële deur intrappen.

Aof heeft inmiddels een baan bij het Anantara Hotel in Hua Hin, zij het dat de betaling (9000 baht) per maand nog aan de karige kant is. En dat voor 12 uur werken per dag, gedurende 6 dagen per week. Maar ach, het is een goede zaak om aan de basis te beginnen.

15 reacties op “Het diploma als onderdeel van een verkleedpartij”

 1. nico zegt op

  Tja,

  De salarissen voor een startende bachelors is bedroevend, de dochter van mijn vrouws broer, kreeg met veel pijn en moeite 12.000 Bhat als telefonisten, voor eveneens 6 dagen in de week. Wij wonen notabene aan de overkant van het Gouvernement’s complex, maar wij konden daar geen kantoor vinden waar je als startende bachelor aan de slag kon.

  Misschien weet iemand een ingang voor startende scholieren bij het Gouvernement’s complex in Lak-Si?
  We horen het graag.

  Groetjes Nico

 2. Gringo zegt op

  Of het ook als zodanig bedoeld is, weet ik niet, maar het verhaal ademt een laatdunkend sfeertje over een diploma-uitreiking: verkleedpartij rondom diploma, hotemetoten, enz.

  Ik vind dat jammer en ook zeker onterecht, want het behalen van een diploma is voor elke leerling of student een mijlpaal in zijn leven. Het niveau van de opleiding doet niets ter zake. Als die uitreiking dan op een tradtionele wijze plaatsvindt, geeft het het behaalde resultaat van de trotse student nog meer glans.

  Ik herinner mij nog goed de uitreiking van mijn diploma HBS. Tijdens mijn eerste baan na mijn marinetijd begon ik aan een driejarige avondstudie. Dat was zwoegen, afzien, de eerste Europa-successen van Feijenoord en Ajax missen en nog veel meer ongemak. Mijn ijver en de steun van mijn vrouw (ik wilde er vaak genoeg tussendoor mee stoppen) werden beloond.

  Na een aantal dagen eindexamen in Den Haag werd mij door een grijze onderwijsmuis het diploma uitgereikt, zonder poespas. Of ik op kantoor daarna slingers en felicitaties verwachtte weet ik niet meer, ik rekende wel op onmiddellijke opslag. Dat gebeurde toen niet, die opslag kwam wel, maar veel later. Voor mij was het behalen van het eindresultaat een hoogtepunt, maar de wereld om mij heen draaide gewoon door alsof er niets gebeurd was.

  Wat mij betreft dus, alle respect voor traditionele diploma-uitreikingen, die in ere moeten worden gehouden!

  • NicoB zegt op

   Dat smaakje kreeg ik ook in de mond, goed gezien Gringo. Ook ik kreeg een HBS diploma uitgereikt, na langdurige vooropleiding, m’n klasse leraar had me niet verwacht bij de diploma uitreiking, we biljarten nl. vaak samen, maar ik was er wel en het was destijds een hoogtepunt voor mij en in ons gezin.
   NicoB

 3. henry zegt op

  Mijn kleindochter heeft dit jaar met de Highest Honnor (99,6%) haar bachelor aan de Chulalongkorn universiteit behaald,ze had voor ze afstudeerde reeds 5 werkaanbiedingen, is begonnen bij een staatsbedrijf aan en beginsalaris van 25 000 baht met na 6 maanden een contractuele loonsverhoging van 2000 Baht, Werkt in een 5 dagen stelsel,
  Alles hangt af, van aan welke universiteit U de bachelor behaald hebt en met welke score,
  Bachelor werd uitgereikt door Prinses Siridhorn,

  • nico zegt op

   Ja, je hellemaal gelijk Henry,

   In Thailand is niet het diploma belangrijk, maar je afkomst (lees kruiwagen) en de naam van de school.
   Het nichtje van mij, heeft haar bachelors diploma (en haar ouders hebben er krom voor gelegen) in Chumphon gehaald en ze spreekt niet meer dan 20% Engels.

   Omdat er geen werk is in Chumphon, hebben we gezegd, kom maar naar Bangkok.
   Bij CAT hebben ze een inloop voor sollicitanten, na een computer test; gezakt.
   Bij PTT ook een inloop voor sollicitanten, ook hier na een computer test; (notabene in het Thai’s) gezakt.

   Het is net als John (iets verderop) zegt, het bachelors diploma is niets meer dan een mavo+
   Maar ja, ik zal toch graag zien, dat ze een baan bij de overheid krijgt, zodat ze (misschien) verder kan leren, dan nu in een telefoon centrale te werken met een bachelors diploma tegen 12.000 Bhat voor 6 dagen per week.

   Ik hoop dat iemand, een ingang weet bij het gouvernement’s complex in Lak-Si (Bangkok), want wij wonen op 800 mtr. aan de overkant en dat is wel zo makkelijk.

   Groetjes Nico vanuit Lak-Si

   • henry zegt op

    Wat ik eigenlijk bedoelde was dat potentiële werkgevers zeer goed de academische waarden van universiteiten kennen, Als men bijvoorbeeld een bachelor heeft van een Rajabat universiteit of van de meeste privé universiteiten heeft, heeft deze degree minder waarde dan het papier waarop hij gedrukt is,

    Aan een openbare topuniversiteit moet men toelatingsexamens afleggen, en de plaatsen zijn zeer beperkt, Daarom dat vele kinderen tutoringklassen volgen om hen voor re bereidenop deze examens, mijn kleindochter heeft jarenlang op zater- en zondag deze lessen gevolgd, ook in de schoolvakanties, De meeste studenten aan topuniversiteiten hebben dit gedaan, Voor ouders die zich dit niet kunnen veroorloven, zijn er studiebeurzen en een systeem van studieleningen,

    groetjes henry vanuit Muang Thong Thani

 4. john zegt op

  Bij mijn kapper hangt een foto, redelijk vergelijkbaar met de bovenstaande foto, ook de kapster is overeenkomstig gekleed, met baret en zwart “jurk”, toga. Is voor haar kapsterdiploma.

  Thai houden wel van decorum en maken er echt iets moois van.

 5. rene23 zegt op

  “Alle toespraken waren in het Engels, zodat iedereen het kon volgen”
  Gezien de beheersing van deze taal door de Thais heb ik daar wel een paar vraagtekens bij.

 6. john zoet zegt op

  de dochter van mijn vrouw heeft ook dit circus door gemaakt met alle versieringen poppetjes met beertjes en slingers.
  diploma electro techniek.
  als je de wet van ohm vraagt denken ze dat je van mars komt.
  ik zie deze scholen niet hoger als een vijfde klas lagere school in Nederland.
  maar met haar uni diploma mag ze de computer van de streepjes code bedienen, een wit shirt aan en hoeft niet het uniform van de supermarkt te dragen.
  nou dan heb je het toch ver geschopt en ze zijn er trots op.
  ik laat ze in de waan en laat ze gelukkig zijn maar blijf er bij als je haartjes goed zitten en je kan sporten is het belangrijker dan intelligentie

 7. Hans Bos zegt op

  Het verschil tussen laatdunkend en ironisch is blijkbaar niet iedereen opgevallen. De hele vertoning is in mijn ogen vrij grappig, als voormalig student politieke wetenschappen in het begin van de antiautoritaire jaren zeventig. Meer niet. Van laatdunkendheid is beslist geen sprake.

 8. chris zegt op

  Thailand is een show-off cultuur. Dat is duidelijk te merken en te zien bij feesten en partijen, zowel in familiekring, in de buurt of dorp als in het openbaar.
  Ik ben nu 10 jaar docent op een universiteit in Bangkok en heb dus al menige diploma-uitreiking als boven beschreven meegemaakt. Omdat mijn studenten twee diploma’s krijgen (een zogeheten double degree BBA, en ook MBA) heb ik twee van deze sessies per jaar naast de officiele foto-sessies. Altijd met mijn academische gewaad aan natuurlijk. Volgende week weer. In Nederland komt er dit ook meer en meer in, met name aangewakkerd door buitenlandse studenten.
  Diploma-uitreikingen zijn mijlpalen in het leven van een jongere en markeren een overgang naar een ander soort leven, veel meer dan de overgang van basisschool naar middelbare school. Ik heb er daarom helemaal geen moeite mee dat dit met enig vertoon wordt gevierd. In de tijd dat ik afstudeerde in Nederland, 1979, was dat ook niet veel anders, maar zonder gewaden en koninklijke hoogheden.
  Overigens zegt de wet in Thailand dat elke afgestudeerde BBA-er recht heeft op minimaal 15.000 Baht salaris per maand. Ik weet dat menig werkgever zich daar (zeker in economisch moeiljke tijden) niet aan houdt. En de afgestudeerde is al blij dat hij/zij een baan heeft.

 9. Thallay zegt op

  onze dochter heeft vorige week zondag haar diploma of bull in ontvangst mogen nemen aan de Pangsit University in Bangkok. Tesamen met ruim 10 000 !!!!!! medestudenten of nu oud studenten. Een geweldige dag voor de laureaten en hun familie en vrienden, die allen in grote getale waren komen opdagen. Een waar vreugdesfeest, een heerlijke gebeurtenis om een keer mee te maken. Ik weet niet hoeveel universiteiten er in Thailand zijn, maar als die ieder jaar allemaal zoveel laureaten afleveren, dan gaat het wel de goede kant op met het taise onderwijs niveau.
  Ze heeft al een baan gevonden, aanvangsalaris 15 000 B excl. commissie en fooien. Ze zit in de toeristenindustrie, waarvoor ze diverse excursies en rondreizen in Thailand en naar en door omliggende landen mag begeleiden en organiseren Zo komt ze dus nog eens ergens.
  Ik vind het wel een aantrekkenlijk baantje, wel hard werken. De investering in haar opleiding is een goede geweest.

 10. kaolam zegt op

  Zoals Gringo zegt, het niveau van de opleiding doet hier niets ter zake. Dat HBS diploma van toen is nog steeds van een hoger niveau.

 11. Slagerij van Kampen zegt op

  Het is waarschijnlijk net als bij alle religies. De leegte moet worden opgevuld met rituelen en verkleedpartijen.

  • chris zegt op

   Heeft niets met religie te maken. Ook op het uiterst katholieke ABAC wordt afstuderen zo gevierd. En ik kan je verzekeren dat de Thaise katholieken van vandaag lijken op de katholieken In Nederland in 1950.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website