Uitgelicht: Plymovent in Lamphun

Door Gringo
Geplaatst in Ondernemers en bedrijven
Tags: ,
2 april 2016

Onlangs las ik een verslag van onze ambassadeur, Karel Hartogh, over zijn bezoek aan het noorden van Thailand. Tijdens dat bezoek verrichtte hij de officiële opening van een nieuw Nederlands bedrijf in Lamphun met de naam Siam Ventilation Co. Ltd, part of the Plymovent Group. Ondernemerschap in Thailand vind ik interessant, dus ging ik op zoek naar meer informatie over dit bedrijf.

De Plymovent Group

Volgens de website is Plymovent is een wereldwijde toonaangevende leverancier van producten, systemen en diensten voor de afzuiging en filtratie van vervuilde binnenlucht. Men biedt hoogwaardige oplossingen die in de metaalverwerkende industrie las- en snijrook, slijpstof en olienevel verwijderen. Daarnaast worden oplossingen aangeboden, waarmee uitlaatgassen uit voertuigen worden afgevangen en verwijderd. De producten van Plymovent dragen overal ter wereld in belangrijke mate bij aan een werkplek die schoner, veiliger en gezonder is.

Alkmaar

Tot mijn aangename verrassing bleek Plymovent ooit te zijn begonnen als een klein bedrijfje in Alkmaar. Onder de naam Euromate werden producten uit plaatmetaal ontwikkeld, waarmee via het elektrostatisch filterprincipe gemakkelijk te installeren luchtreinigers werden geproduceerd.

Dat bedrijf kende ik want in de jaren negentig, toen ik leiding gaf aan een machinefabriek in Noord-Scharwoude, troffen we elkaar op directieniveau met een zekere regelmaat om met nog andere metaalverwerkende bedrijven in de regio informatie uit te wisselen over allerlei algemene zaken, zoals personeelsbeleid, investeringen, vergunningen en lokale wetgeving, enz.

Ontwikkeling

Ik ben het bedrijf daarna uit het oog verloren en lees dan ook met alle bewondering, dat het bedrijf zich ontwikkeld heeft tot een toonaangevende leverancier in hun vakgebied. Plymovent heeft productielocaties in Alkmaar, Cranbury NJ (VS en nu dus ook in Lamphun, Thailand. Er zijn verkoopkantoren in Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten en de rest van de wereld wordt bestreken door een specialistisch netwerk van meer dan 85 erkende distributeurs.

Siam Ventilation Co. Ltd. Lamphun

In een nieuw gebouw in Lamphun – iets ten zuiden van Chiang Mai – worden nu producten van Plymovent gefabriceerd. Men heeft voor deze locatie gekozen vanwege het gunstige vestigingsklimaat voor buitenlandse/Nederlandse ondernemingen, de beschikbaarheid van kundig personeel, de prettige omgeving om in te werken en vriendelijke mensen om mee samen te werken. Aldus deelde Anita Adams, de marketing manager van Plymovent, mij desgevraagd mede.

Op hun website staat het volgende persbericht: “Wij zijn extreem trots op onze twee grote fabriekshallen met een totale oppervlakte van 8750 m2. Plymovent zet hiermee de volgende strategische stap om zijn activiteiten verder te verbeteren door de productie lokaal in eigen hand te nemen en de toeleveringsketen te stroomlijnen. Dit onderstreept ook ons streven om in Azië verder te groeien.”

Er werken nu circa 85 mensen in het bedrijf, dat door Nederlanders wordt geleid. Specialisten uit Nederland komen regelmatig over om de expertise verder uit te breiden. Nu is er nog slechts fabricage, maar de opzet is om in Lamphun ook een eigen Plymovent verkooporganisatie op te zetten om zodoende van uit Thailand de Aziatische markt beter te bestrijken.

Kijk voor meer informatie op de mooi uitgevoerde website www.plymovent.nl

5 reacties op “Uitgelicht: Plymovent in Lamphun”

 1. Hubert Demortier zegt op

  Telkens als we in CM zijn maken we even een uitstapje naar Lamphun om de tempels te bezoeken. Enkele jaren terug maakten we kennis met een dame die in 1 van die tempels, zelfgemaakte spulletjes verkoopt, tvv die tempel. Het probleem is nu dat we telkens vergeten hoe die tempel noemt en waar hij zich precies bevindt. Telkens is het per toeval dat we die terug vinden. Onlangs hebben we terug Lamphun afgelopen en met meerdere mensen gesproken maar we vonden de dame niet terug. Op fb heb ik een foto staan van een paar jaar terug. Indien iemand van Lamphun met ons contact wil opnemen, zal ik de foto laten zien. Dank bij voorbaat, Hubert

 2. janbeute zegt op

  De naam van die tempel , want ook Lamphun heeft er meer dan een .
  Is denk ik , de bij ons wel bekende Wat Phra That Hariphuncha tempel .
  Rondom deze tempel zijn vele kleine zaakjes die zelf gemaakte spulletjes en ook lokaal gemaakte produkten verkopen zoals van zijde gemaakte shirts ed .
  Aan de doorgaande weg aan de oost zijde van deze tempel is ook een overdekte brug die volstaat met
  winkeltjes en aan de in de direkte omgeving gelegen OTOP dorpen gerelateerde artikelen .
  Ik woon zelf vlakbij Lamphun ( pm 10 km ) in de omgeving van de stad Pasang , kom er elke week regelmatig een of twee maal .
  De redactie van dit webblog kent mijn e – mail adres .

  Jan Beute .

 3. janbeute zegt op

  Wat mij opvalt is dat in lamphun , ik er nooit iets over hoor van een nog grotere Nederlandse onderneming die daar al voor vele en vele jaren aktief is .
  De naam is Driessen aerospace , origine komende uit Wieringerwerf in Noord Holland .
  Deze onderneming maakt in Lamphun oa de trolleys die je ziet , als je vliegt wanneer de stewardess of steward je de maaltijd en of de drankjes serveren .
  Vele grote bekende namen in de luchtvaart industrie gebruiken trolleys van deze onderneming .

  Jan Beute .

  • Gringo zegt op

   Ik ken Driessen uiteraard wel, Jan. Er zijn in Thailand nog tientallen andere Nederlandse bedrijven, die we niet op Thailandblog hebben geportretteerd. Zij zijn van harte welkom om een kort verhaal over hun bedrijf op dit blog te zetten, we hebben er als eens om gevraagd, maar de animo is niet erg groot.

   We hebben ook niet de illusie, dat het zakelijk gezien voor vele grotere bedrijven zo van belang is om genoemd te worden, maar leuk is het natuurlijk wel voor de bloglezers.

   Driessen is trouwens niet echt Nederlands meer, sinds het in 2008 is overgenomen door de Franse Zodiac Aerospace Group. Of het nog geleid wordt door Nederlanders is mij niet bekend.

 4. Hubert Demortier zegt op

  Het gaat hem niet over die tempel aan de linker kant als je van CM komt met een rondgang, Wat Phra That. Het is een tempel met een peini ervoor. Die dame zit met haar spulletjes binnen in de tempel en verkoopt ze ten voordele van die tempel, gelegen ergens in de binnenstad. We dachten die tempel gevonden te hebben over het kanaal maar na navraag bij de plaatselijke monnikken bleek niemand haar te kennen, alhoewel ze daar reeds meerdere jaren is. Ik heb een foto op fb maar kan hem niet terug ophalen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website