Het zijn barre tijden voor veel mensen in Thailand en daar horen ook de vele buitenlandse ondernemers bij, die het moeilijk hebben hun bedrijf op een fatsoenlijke manier te blijven runnen. Hoe mooi was het niet om je droom in vervulling te zien gaan, een eigen bedrijf in Thailand. Maar de coronacrisis sloeg toe en menig ondernemer zag zijn mogelijkheden om te slagen verminderen of zelfs zijn toekomst in rook opgaan.

Stoppen

In een interessant artikel op de website van kvk.nl vertelt een Nederlandse ondernemer zijn overwegingen om met een bedrijf te stoppen, waar hij 11 jaar hard aan heeft gewerkt om er iets moois van te maken. De coronacrisis leidde er toe, dat zijn klanten wegbleven en er op korte termijn ook geen zicht op verbetering te bespeuren viel.

Schade beperken

“Als het niet meer gaat, moet je de schade zoveel mogelijk beperken”, zegt hij, “te lang doorgaan kan je financieel in problemen brengen en kan zelfs leiden tot een faillissement. Je krijgt bovendien te maken met niet-financiële gevolgen, zoals beschadiging van je goede naam. Ik ben een persoon die zaken netjes wil afhandelen. Op straat wil ik de mensen recht in de ogen kunnen kijken. Daarom heb ik, door op tijd te stoppen, al mijn schulden voldaan.”

Emotie

Dat bij zo’n besluit emoties naar boven komen, vindt Scheepers logisch. “Je realiseren dat je doelen niet meer te halen zijn voelt heel zwaar. Je bent 11 jaar hard aan het werken en opbouwen. Het besluit om te stoppen neem je niet over 1 nacht ijs. Maar toen ik de knoop had doorgehakt, voelde dat meteen goed. Stoppen voelt voor mij niet per se negatief.”

Een nieuwe koers

Het verhaal gaat over een ondernemer in Nederland, maar ook Nederlandse en Belgische ondernemers in Thailand kunnen er lering uit trekken. Is het nog verantwoord om door te gaan of is het beter te stoppen en een ander koers te varen. De geïnterviewde ondernemer zegt: “Je bepaalt zelf de koers die je vaart. De windrichting kun je niet aanpassen, maar wel de stand van je zeilen”

Lees het hele verhaal en bekijk de video op deze link: www.kvk.nl/advies-en-informatie/stoppen/stoppen-is-niet-per-se-negatief

1 reactie op “Stop op tijd als ondernemer in Thailand”

 1. Martien Vlemmix zegt op

  Met dank aan Thailandblog. Geen enkele MKB er stopt graag met zijn droom en stellen het daarom te lang uit.
  Het is tenslotte een belangrijk deel van hun leven.
  Door uitstellen zal de droom dan veranderen in een langlopende nachtmerrie van aflossen van schulden wat je eigenlijk niet meer kunt. Jaren en jaren lang….
  Ook geen geld meer voor een herstart en dus een nieuw doel.\
  Terwijl heel je omgeving zich al lang af vroeg waarom je er niet mee stopte ben je zelf vaak diegene die het als laatste ziet.
  Een vorm van bedrijfsblindheid .
  Het is altijd al goed gegaan zo dus dat zal dan wel zo blijven of weer terug komen….
  Nee dus…!!
  Dit soort kleine, maar belangrijke intensieve persoonlijke drama’s, zijn er nu bijna dagelijks…zowel in Thaiand en nu in speltempo ook in Nederland.
  En het zullen er zeker nog veel meer worden.
  Nee…zeker niet belangrijk genoeg voor een persconferentie zoals we nu vaak in NL zien…..maar minstens zo erg.
  Ik wens iedereen een wijs en vertanding inzicht…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website