Natuurlijk kennen we allemaal Shell en wat de activiteiten van Shell wereldwijd zijn hoef ik u ook niet te vertellen. We willen als Nederlanders ook graag weten dat het een Nederlands bedrijf is maar dat is niet helemaal waar. De Royal Dutch Shell Group is namelijk ontstaan uit een langdurige hechte samenwerking van Shell Engeland en Koninklijke Olie. Pas in 2005 werd die samenwerking echt in één onderneming omgezet en daarmee werd de Royal Dutch Shell Group een firma naar Brits recht met het hoofdkantoor in Den Haag.

Wereldwijd werken er ca. 90.000 mensen in 80 landen voor één van de vele tientallen bedrijven, die tot de groep behoren. Ook in Thailand is Shell actief onder de naam Shell Company of Thailand met het hoofdkantoor in Bangkok.

Geschiedenis

Thailand is vanaf vrijwel het begin bij van de samenwerking van Shell en Koninklijke Olie betrokken geweest. Omdat te verklaren moeten we even terug naar de geschiedenis van de Engels en Nederlands firma’s, die begin 20ste eeuw begonnen samen te werken.

De N.V. Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij (Koninklijke Olie) werd in 1890 opgericht om, met steun van de Nederlandse overheid, in Nederlands-Indië naar olie te boren. Op Sumatra werd olie gevonden en vooral na de vondst van een grote oliebron bij Perlak in 1899 groeide de onderneming.

Shell Transport and Trading Company Limited werd ook eind 19de eeuw opgericht en wel door twee gebroeders Samuel, die hiermee hun handel in zeeschelpen uitbreidden. De oliemarkt was nog jong en groeide spectaculair.

De olie, die Shell verhandelde kwam voornamelijk uit Azerbeidzjan. Er werd een speciaal schip voor bulktransport van olie gebouwd en in 1892 was de eerste bestemming van het ss Murex Bangkok en daarmee was de aanwezigheid van Shell in Thailand een feit.

Samenwerking

Shell had weinig vertrouwen in de betrouwbaarheid van de olieleverantie uit Bakoe en mede gegeven het feit, dat Standard Oil in Texas grote olievondsten had gedaan, werd een 1907 een begin gemaakt aan een zeer nauwe samenwerking van Shell en Koninklijke Olie, zonder echter volledig te fuseren. Koninklijke Olie kreeg een belang van 60% in de Koninklijke/Shell Groep. Het Britse Shell kreeg een belang van 40%. De aandelen van de beide moedermaatschappijen werden nog altijd gescheiden verhandeld en het bedrijf had een bedrijfsstructuur met twee hoofdkantoren: één in Den Haag en één in Londen, maar het kantoor in Den Haag werd gezien als belangrijker.

Eind 2004 kwam de aankondiging de duale structuur over boord te zetten. Op 20 juli 2005 werd op de effectenbeurzen voor het eerst gehandeld in het aandeel Royal Dutch Shell. De Koninklijke/Shell Groep groeide daarmee uit tot één onderneming naar Brits recht: Royal Dutch Shell plc. Het bedrijf is gevestigd in één hoofdkantoor, in Den Haag.

De lange aanwezigheid van Shell in Thailand

Zoals hierboven al is vermeld, begon de aanwezigheid van Shell in Thailand toen de ss Murex, een speciaal gebouwde tanker, in 1892 aankwam in Bangkok. In de 40 jaar na de komst van de ss Murex, breidde de oliemarkt in Thailand flink uit, omdat meer en meer mensen en bedrijven gebruik maakten van olieproducten.

De import van kerosine, benzine en andere olieproducten steeg tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, wanneer alle activiteiten van Shell in Thailand werden opgeschort. Na de Tweede Wereldoorlog nodigde de Thaise regering Shell uit om terug te keren naar Thailand en haar vooroorlogse operaties te hervatten. In 1946 werd “The Shell Company van Thailand Limited” opgericht, een 100% dochteronderneming van Shell Overseas Holdings Ltd.

Shell Thailand nu

Shell is betrokken bij een breed spectrum van Thailand’s aardolie en chemische industrie, van exploratie en productie, raffinage van ruwe olie en het op de markt brengen van een breed programma van olie- en chemische producten.

Het bedrijf exploiteert één van de belangrijkste opslag en distributiecentra voor olieproducten en chemische producten in Chong Nonsi, Bangkok, dat, samen met een aantal upcountry depots, een groot netwerk van tankstations in het hele land bedient.

Shell begon olie-exploratie in Thailand in 1979 door de Thaise Shell Exploration and Production Company Limited. Het Sirikit olieveld, het eerste commerciële olieveld in Thailand, genoemd naar HM Queen Sirikit, werd ontdekt in 1981. Het veld is gelegen in het district Lan Krabu in de provincie Kampaeng Phet en de ruwe olie die uit dat veld komt, heeft de naam “Phet Crude”. Het Sirikit olieveld werd ontwikkeld in samenwerking met PTT Exploration and Production Public Company Limited en heeft een dagelijkse productie van ongeveer 20.000 vaten ruwe Phet, die uitsluitend werd gekocht door de Petroleum Authority of Thailand (PTT).De exploratie en productie van het Sirikit olieveld is nu volledig in handen van PTT, nadat in de samenwerkingsperiode ongeveer 140 miljoen vaten olie waren geproduceerd.

Shell was ook betrokken bij de oprichting van de Rayong Refinery Company Limited in 1991 (Shell met 64% en de Petroleum Authority of Thailand (PTT) 36% om een vierde raffinaderij in Thailand te bouwen. Deze state-of-the art raffinaderij ligt in het Map Ta Phut Industrial Estate, Rayong Province en heeft een capaciteit om 145.000 vaten per dag te verwerken. De opstart was in 1996 en in 2004 heeft Shell alle aandelen van dit bedrijf aan PTT verkocht.

Samenvatting

Dit jaar is het 123e jaar van de activiteiten van Shell in Thailand. In al die jaren heeft Shell bijgedragen aan de ontwikkeling van de infrastructuur van duurzame energie in Thailand. Het heeft voortdurend gelijke tred gehouden met de sociale en economische ontwikkeling van het land, alsmede bijgedragen aan het beeld van Shell als één van de meest gewaardeerde spelers in de Thaise energiesector

Shell speelde een voortrekkersrol in de vooruitgang van de industrie: van de vestiging van raffinaderijen tot een landelijk netwerk van benzinestations. Op dit moment is staat Shell qua aantal benzinestations op de vierde plaats, na PTT, Bangchak en ESSO.

Het merk Shell is synoniem over de hele wereld met passie en expertise in het ontwikkelen van hoge kwaliteit en technologisch geavanceerde brandstoffen voor hun consumenten en hun voertuigen.

Bron: Facebook pagina van de Nederlandse Ambassade in Bangkok, aangevuld met Wikipedia en websites van Shell Thailand en International.

5 reacties op “Uitgelicht (17): Shell Co. of Thailand, Bangkok”

 1. Hugo Cosyns zegt op

  Mooi verhaal , alleen spijtig dat je alleen maar het mooie van Shell laat zien en niet wat ze allemaal naar de vaantjes helpen

 2. e zegt op

  Bekijk nu ook de andere kant van Shell : the secret of the seven sisters . (van Aljazeera ).
  Een zeer goede documentaire over ” onze ” en andere olie maatschappijen .
  Cartel vorming, prijs afspraken,macht manipulatie, milieu catastrofes. ook daar is Shell heel groot in.
  Ik schaam mij voor Shell. Wat mij ook een ranzige bijsmaak geeft zijn de namen van W.Kok & Wouter Bos ,
  Eigenlijk zou Shell aangeklaagd moeten worden bij het internationale Gerechtshof in Den Haag .

  • Marcus zegt op

   Wat een populaire onzin. 44 jaar voor Shell gewerkt in vele landen , en Shell is helemaal niet zo. Het is een gentleman companie die veel voor de locale bevolking doet. Maar ja als de locale bevolking gaten in drude leiding boort met het oogmerk stele, en er een puinhoop van maakt (Nigeria) kan je Shel daar dan voor aankijken.

  • Eugenio zegt op

   Beste e,
   Ik heb net zo als Marcus voor Shell gewerkt in binnen en buitenland sinds de jaren zeventig.
   Helaas onderbouw je je beschuldigingen/gevoelens op geen enkele wijze en scherm je met een documentaire over “the seven sisters”. Dit “verhaal” speelde zich af tussen 1928 en 1965. Daarna kwam de OPEC aan de macht. En daarna weer de Russen, Chinezen, Venezuela en Saudi Arabië.
   Eigenlijk roep je hier maar wat. De term van Marcus alhier : “populaire onzin” vind ik wel een goeie.

 3. Peeyay zegt op

  Leuk artikel en wat een timing …
  Shell kondigt juist vandaag het ontslag van 6.500 banen aan ….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website