De NVTPattaya organiseerde op 10 december een excursie naar het Hanky Panky Magic House in Huay Yai. Een verrassende opkomst van belangstellenden voor dit Nederlandse bedrijf wat ooit in 1958 in Amsterdam aan de Prinsengracht begon. Een familiebedrijf wat nog steeds geleid wordt door de oprichter Jack Monschouwer.

De naam Hanky Panky Toys ontstond in Nürnberg in 1968 waar nog jaarlijks de beurs bezocht wordt. In 1998 werd besloten om het bedrijf naar Thailand te verplaatsen en is gevestigd in Huay Yai. Na een korte begroeting door de directeur waar een van de eerste goocheldozen getoond werd, ging men in drie groepjes het bedrijf bekijken.

Opmerkelijk is dat het gehele productieproces in eigen hand gehouden is. Zou men als voorbeeld een goocheldoos nemen dan is de kleurrijke geplastificeerde afbeelding door verschillende machines tot stand gekomen. De afbeeldingen worden soms met aantallen van 200 – 300 stuks per minuut gedrukt om daarna geplastificeerd te worden. De vlakke kartonnen platen worden in verschillende groottes gevouwen, zodat daaruit gemakkelijk dozen kunnen ontstaan, die door vrouwen verder gevouwen worden.

In de dozen worden kunststof vakken ingelegd waar de goochelmaterialen inpassen. Deze vakken zijn van tevoren door een machine ingeponst. Alle goochelmaterialen, te veel om op te noemen, worden hier ook vervaardigd. Opvallend was dat er nog veel handwerk verricht werd door vrouwen. Kleine plastic goochelbekers werden op scherpe kantjes gecontroleerd en met een scherp mesje verwijderd. Kleine voorwerpen werden niet geteld, maar gewogen om tot het juiste aantal te komen wat in een doos thuishoorde. Het “afvalmateriaal” werd weer hergebruikt.

De groei in de omzet komt mede dankzij de hulp van beroemde goochelaars en niet te vergeten de speelgoed marketingspecialisten. Tussen de vele goocheldozen stond ook een doos met het opschrift “”Mind F*ck “ van het TV programma met Victor Minds. Dit bedrijf staat als beste ter wereld bekend als het gaat om goochel-entertainment.

Uiteindelijk moeten de goocheldozen met de talloze goocheltrucs in grote verzenddozen verpakt worden en verzendklaar gemaakt worden naar ruim 50 landen. In een grote loods stonden de pakketten keurig klaar in de stellages om per schip naar de juiste bestemming getransporteerd te worden.

Na afloop van de rondleiding nodigde Jack Monschouwer, de directeur, het gezelschap uit om bij hem thuis nog even te genieten van een hapje en een drankje. Tot verrassing van iedereen voerde Jack nog een goocheltruc op en nadat iedereen van een “goochel” cadeautje voorzien was, kon teruggekeken worden op een interessante en gezellige middag.

8 reacties op “Hanky Panky Magic House, een Nederlandse ondernemer in Thailand”

 1. Gringo zegt op

  Een mooi verslag, Lodewijk.
  Ik voeg er nog een mooie bedrijfsimpressie aan toe: http://www.facebook.com/netherlandsembassybangkok/videos en verwijs ook nog even naar hun website: hankypanky-toys.com

 2. PaulW zegt op

  Was een erg interessante rondleiding. Veel respect voor wat ze bereikt hebben. Mooi bedrijf.
  Paul

 3. chris zegt op

  Ik zou het wel interessant hebben gevonden als er in het verslag ook zou hebben gestaan hoeveel Thaise medewerkers het bedrijf heeft, hoeveel salaris die Thais gemiddeld krijgen (minimumloon of meer of veel meer?) en hoe de winst van het bedrijf wordt besteed. Oftewel: geherinvesteerd in het bedrijf en/of geheel of gedeeeltelijk teruggesluisd naar het vaderland. Dan zouden we een indruk hebben gekregen over de economische waarde van dit bedrijf voor de Thaise economie. We hebben het vaak over de economische waarde van het Nederlandse bedrijfsleven in Thailand (soms in vergelijking met de economische waarde van expats in dit land) en dit is een van de redenen van de bemoeienissen van de ambassade. Een gemiste kans om dat verhaal eens te toetsen aan de werkelijkheid.

  • Johnny BG zegt op

   Er is vorig jaar bijna 191 miljoen baht omgezet en is er 390.000 winstbelasting betaald. Dat laatste zal een Thaise eigenaar niet laten gebeuren. Bij hun zie ik ook vaak een negatief inkomen op hun bedrijfsactiviteiten.
   Op de een of andere manier gaan wel ieder jaar de bedrijfskosten buiten de inkoop bij Hanky Panky naar beneden dus dat is interessant.
   Als je 390.000 belasting betaalt dan kan je beter het personeel beter belonen want dan weet je zeker dat het ten goede komt aan datzelfde personeel.

   Op papier is het trouwens een Thais bedrijf met een gestort vermogen van 12 miljoen dus kunnen we niet spreken van Hollands Glorie

   p.s. alle bovenstaande gegevens zijn openbaar beschikbaar aangezien Co., Ltd. een verplichting hebben om hun jaarcijfers openbaar te maken.

   • Johnny BG zegt op

    Thais bedrijf in de zin dat er geen buitenlandse investeerders zijn.

   • l.lagemaat zegt op

    Het personeel beter belonen is een aanname.
    Meerdere werknemers gaven aan in dit bedrijf met plezier te werken zelfs al
    meer dan 10 jaar!

    • Johnny BG zegt op

     Dat is zeker een aanname.

     De bezoekers hebben een kijkje kunnen nemen bij de dagelijkse werkzaamheden en voor anderen kan het leuk zijn om te begrijpen hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

     De jaarcijfers zeggen dat ze echt wel bijdragen aan de economie en is het mijn persoonlijke mening dat het betalen van bedrijfsbelasting tot een minimum beperkt zou moeten worden. Liever een 13e, 14e en 15e maand aan het personeel dan datzelfde geld aan de belastingdienst.

     Daarnaast meer dan respect voor wat ze bereikt hebben.

  • l.lagemaat zegt op

   De doelstelling van deze middag was een geheel andere dan waar de heer Chris op duidt.
   Het was niet de bedoeling om de bedrijfsvoering tegen het licht te houden.
   Om dan te spreken van een ” gemiste” kans is dan ook volledig onterecht!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website