Recent ben ik twee keer op een bijeenkomst van MKB Thailand geweest, niet omdat ik zelf een MKB-er ben, maar vanwege twee bijzondere gebeurtenissen. De eerste keer was het, omdat de MKB een leuke excursie had georganiseerd naar Thai Airways Technical en de tweede keer vanwege onze ambassadeur, die zijn ziekteverlof in Nederland had onderbroken voor een werkbezoek aan Thailand.

Over beide evenementen hebt u een verhaal kunnen lezen op dit blog.

Martien Vlemmix

Tijdens deze twee “borrelavonden” ontmoette ik vele Nederlandse zakenmensen in een gemoedelijke sfeer en ik maakte ook kennis met de voorzitter, de flamboyante Brabander Martien Vlemmix. Naast zijn activiteit als voorzitter van de MKB Thailand is Martien Vlemmix ook importeur van Mascotte sigarettenhulzen, die hij in grote getale importeert en verkoopt in Thailand. Hij verdient nu veel geld met Mascotte artikelen. Je zou hem nu een man in bonus kunnen noemen, maar dat is niet altijd zo geweest. Hoe dan ook, ik vond het een zeer interessante man en ik besloot hem op te zoeken in zijn kantoor in Thonburi.

Bezoek aan kantoor Mascotte

Had ik vroeger nog wel eens moeite om het adres van een potentiële klant in de grote stad Bangkok te vinden, het Mascotte gebouw kan men niet missen. Vlak voor aankomst op het BTS station Wongwian Yai, aan de overkant van de Chao Phraya rivier valt de naam Mascotte aan de rechterkant van de trein direct op.

Even nadat ik bij het kantoor was aangekomen, stopte er een grote personenauto voor de deur, Martien stapte uit en liet een medewerker zijn auto ergens achter het gebouw parkeren. Martien leidde mij naar binnen, op de begane grond een aantal medewerkers die veelal telefonisch in gesprek waren en toen via de trappen naar de derde verdieping, zijn kantoor.

Het is een, vind ik, typisch Thais kantoor. Medewerkers dicht op elkaar, rommelige bureaus, overal dozen Mascotte gestapeld. Ook het kantoor van Martien is niet een toonbeeld van een kantoor, dat past bij een directeur van een miljoenenbedrijf. Gewoon functioneel, je voelt je als bezoeker meteen thuis bij een door Martien zelf gefabriceerd kopje koffie. Of ik een sigaar wilde opsteken, want Martien is een heftige roker, waardoor hij het prettig vindt als zijn gasten ook roken. “Roken in mijn kantoor is bijna verplicht”, had hij mij al eens eerder verteld.

De markt voor Mascotte in Thailand

Mascotte kent u natuurlijk wel van de vloeitjes om een eigengemaakte sigaret te rollen, “Rolt beter, plakt beter en rookt beter”, weet u nog? Maar in Thailand worden die vloeitjes niet verkocht. Hier gaat het om sigarettenhulzen met filter. Je stopt wat tabak in een vulapparaatje – dat Mascotte ook verkoopt – en met een handige beweging vul je daarmee die lege sigarettenhuls. Je hebt daarmee een perfect strakke sigaret, waarmee het lijkt of je een dure kant-en-klaar sigaret rookt en geen sjekkie.

De markt hiervoor heeft Martien gevonden in de armere streken van Thailand, met name daar waar tabak verbouwd wordt. Met die goedkope tabak in een Mascotte huls en dan in een leeg pakje Marlboro stoppen, maakt de arme Thai de blits: hij rookt dure sigaretten!

De markt is groot, het gaat echt om miljoenen sigarettenhulsen, die Martien ook nog op een bijzondere wijze verkoopt. Niet via de normale weg van supermarkten of gewone winkels, maar rechtstreeks via een leger van wel 1000 wederverkopers, die Martien franchisehouders noemt. Die wederverkoper koopt tegen contante betaling in bij Mascotte en verkoopt het aan de talrijke klanten in en rondom het dorp waar hij woont.

Die verkoop loopt als een trein, Martien hoeft zich daar nauwelijks mee te bemoeien. Hij houdt het contact met Mascotte in Nederland en bestuurt de zaak vooral via zijn vrouw Suwanee vanwege de taal. Een enkele keer gaat hij met zijn vrouw het binnenland in om een succesvolle verkoper te huldigen, een omzet van 700.000 Baht op jaarbasis is geen kleinigheid natuurlijk. Anderzijds moet hij ook af en toe optreden als een wederverkoper denkt slim te zijn en Mascotte tracht te bedriegen. “Dat gebeurt toch vaker dan ik zou willen, maar ja, dit is Thailand, nietwaar?”, zegt Martien.

Achtergrond

Om u te vertellen hoe Martien op het “Mascotte-idee” is gekomen, moet ik u even wat over zijn achtergrond vertellen. Hij komt uit een ooit rijke familie en als zoon van de baas van het op één na grootste etalage-decoratiebedrijf van Nederland, reist hij naar vele landen. Aanvankelijk is Thailand één van de vele landen die hij bezoekt. Kent u de mooie Zwarte Pieten poppen nog uit de prachtige etalages van V&D en De Bijenkorf? Nou, die werden voor het bedrijf van zijn vader in Thailand gefabriceerd. Daar ontmoet hij ook een Thaise dame, Suwanee Tangpitak Paisal, met wie Martien in het jaar 2000 in Nederland trouwt.

Met het huwelijk gaat het prima, maar niet met het bedrijf. De trend in winkels en warenhuizen verandert, geen etalages meer, maar open ramen, waardoor men de winkel in kan kijken. Het bedrijf gaat failliet en Martien raakt werkloos.

Het idee

Martien heeft ideeën genoeg, maar de vele bedrijven, die jij benadert zijn niet geïnteresseerd. Totdat hij in contact komt met Mascotte, ook een van oorsprong Brabants familiebedrijf, die wel wat ziet in zijn plannen om sigarettenhulzen in Thailand te gaan verkopen. Hij krijgt gelegenheid een business plan op te zetten, waarmee hij een jaar lang bezig is. In die periode vindt Vlemmix een investeerder voor de opstart van het avontuur: kantoorhuur, auto, personeel, eerste voorraad. In 2008 zegt hij de huur van zijn woning in Oosterhout op en vertrekt met zijn vrouw naar Thailand. Het begin van een uit nood geboren avontuur.

Werken in Thailand

Het begin is niet makkelijk, lange werkdagen, veel binnenlandse reizen om wederverkopers te zoeken, maar op een gegeven ogenblik als er in de dorpen meer bekendheid van dit fenomeen komt, gaat de trein lopen. Steeds harder, want op dit moment kan hij niet genoeg mensen aantrekken om wederverkopers te zoeken. Martien vindt Thais geen prettige mensen om mee samen te werken. Hij vindt ze vaak lui en niet loyaal aan het bedrijft en alleen bereid om te werken als ze er zelf (veel) geld mee kunnen verdienen. Sommigen proberen hem te bedriegen, maar als hij dat ontdekt is er maar één oplossing, ontslag! “Je moet er mee leren omgaan en sommige dingen accepteren”, zegt Martien, “menig manager uit Nederland zou hier stapelgek worden, maar ik heb het geluk een Thaise vrouw te hebben, die veel problemen voor mij opvangt”

Franchiseondernemers

Werken met franchiseondernemers heeft een groot voordeel volgens Vlemmix. Thais werken alleen hard als ze voor zichzelf werken. Alles wat ze verdienen is voor henzelf en hun families. Daarom houden de wederverkopers hun voorraad op peil – ze willen nooit zonder zitten, want dan verdienen ze niet. Bovendien zegt Martien Vlemmix: “Ze moeten cash betalen als ze de bestelling afnemen. Dat doen ze ook, want anders hebben ze geen voorraad. Dat is prettig, want een rekening sturen werkt hier niet. In het begin hebben we dat twee keer gedaan. Van die mensen hebben we nooit meer wat gehoord. De spullen waren we kwijt en naar het geld konden we fluiten.’

MKB Thailand

De handel in Mascotte loopt vlotjes en Martien zegt, dat hij moet oppassen zich niet te vervelen. Eén van zijn andere ideeën was om een platform te creëren voor kleinere Nederlandse ondernemingen, het midden- en kleinbedrijf dus, die al in Thailand actief zijn of er zich alsnog willen vestigen. Martien Vlemmix is de oprichter van MKB Thailand, bedoeld voor kleinere Nederlandse ondernemers, voor wie de Netherlands-Thai Chamber of Commerce (NTCC) volgens hem te weinig oog heeft.

Bij het MKB gaat het om twee zaken: Het geven van praktische informatie aan nieuwkomers en het organiseren van borrelavonden, waarbij regelmatig gasten worden uitgenodigd om zich en hun bedrijf voor te stellen. Martien Vlemmix heeft over nieuwe ondernemers vele gedachten om nog uit te werken, want hij stelt duidelijk, dat het niet iedereen gegeven is om succes te hebben in Thailand. Leren van ervaringen van anderen, elkaar steunen waar mogelijk, adviseren hoe te handelen.. Daar hoort, volgens hem ook soms het advies bij van blijf maar mooi in Nederland, Thailand is niks voor jou!

Ten slotte

Als u ergens buiten de grote steden in Thailand woont en wel wat ziet in de verkoop van de Mascotte sigarettenhulzen, bijvoorbeeld door uw Thaise partner of een andere in het dorp bekend persoon, neem dan eens contact met Martien Vlemmix. De contactgegevens vindt u op de Facebook pagina van Mascotte Thailand en de website: www.mascotte.nl/th/

Als u geïnteresseerd bent in MKB Thailand kijk dan op de Facebook pagina van MKB Thailand of de website mkbthailand.com.

Nog beter is om de eerstvolgende borrelavond te bezoeken in The Green Parrot in Hotel Mermaid, Soi 29 Sukhumvit, Bangkok

Die eerstvolgende avond is al aanstaande donderdag 20 juli 2017

5 reacties op “In gesprek met Martien Vlemmix, importeur Mascotte”

 1. Martien Vlemmix zegt op

  Met dank Gringo voor het mooie verslag. Inderdaad ook nu weer op het platteland zonder je e mail adres. dus dat mailtje komt wat later….
  Martien

 2. brabantman zegt op

  Kende Vlemmix etalages nog van lang geleden (40/45 jr)als een collega concurrent. Eigenlijk meer als concurrent dan als collega. Was eerlijk gezegd niet de meest sympathieke collega voor anderen. Maar niettemin bewondering voor hetgeen hij in Thailand doet. Al lijkt het artikel hier wel wat op een advertorial. Was hij altijd wel goed in, aandacht trekken. Respect voor dat.

 3. Kuhn Manuel zegt op

  Martien, sympatieke man.
  In mijn tweede jaar als nieuwkomer in Thailand heeft hij mij uitgebreid te woord gestaan over do’s and dont’s op prive en zakelijk gebied in zijn kantoor in Bangkok.
  Helaas is het zakelijk nog niet van de grond maar privé(mede dankzij zijn advies)gaat alles top.

  Manuel Ebbelaar

 4. Koen Seynaeve zegt op

  bij het lezen van het verhaal beleefde ik mijn bezoek aan Martien opnieuw. Als Belg had ik ook het genoegen bij Martien op de koffie te gaan en ik kan u bevestigen dat ik ,als startende ondernemer in Thailand, een waterval aan tips en advies kreeg. Martien kent Thailand dan ook door en door. Nogmaals dank daarvoor Martien.
  Groeten
  Koen Seynaeve

 5. Ricky zegt op

  Wat een mooi verhaal, Martien en Gringo.
  Martien, mijn steun en toeverlaat en grootste fan!
  Altijd goede zakelijke tips en ideeën.
  Dank je wel, Martien


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website