Sakon Nakhon (een provincie in het noordoosten van Thailand) is gisteren zwaar getroffen door regen en overstromingen veroorzaakt door de tropische depressie Sonca, die al dagen zorgt voor veel wateroverlast. Het regende vrijdag onafgebroken. Verschillende dorpen raakten afgesneden van de buitenwereld. Op sommige plaatsen in de stad stond het water een meter hoog.

De luchthaven van Sakon Nakhon is is van vrijdagmiddag tot zaterdagmiddag gesloten geweest nadat de start- en landingsbaan overstroomd was. Alle vluchten moesten worden geannuleerd. In Sakon Nakhon werd het district Muang het zwaarst getroffen omdat het in een laag gelegen gebied ligt. Enkele dorpen zijn daardoor afgesneden van de buitenwereld, aldus gouverneur Witthaya.

De gouverneur noemt de overstromingen in de provincie de ergste in 20 jaar. Hij zegt dat de crisis wordt verergerd door het water dat van de bergen stroomt. Adjunct-gouverneur Suriya verwachtte dat meer bergwater later in de dag door de stad naar Non Han zou stromen, het tweede grootste zoetwatermeer van het land.

Sonca geselt delen van Thailand

Zestien provincies voornamelijk in het Noordoosten, het zuidelijk deel van het Noorden en de Central Plains kregen gisteren te maken met Sonca. De autoriteiten hebben bewoners in het Noorden, Noordoosten, Oosten en de Central Plains gewaarschuwd voor nog meer regen vandaag, die kan leiden tot overstromingen en grondverschuivingen.

In Sukhothai is een dijk van zandzakken doorgebroken, waardoor het zakendistrict van de hoofdstad onder 20 tot 30 cm water liep. Op de versmarkt stond gisteren 50 cm water. In Nakhon Ratchasima liepen 229 dorpen onder water. In Roi Et overstroomde 40.000 rai aan landbouwgronden en in Kalasin 25.000 rai. Ook 36 wegen raakten er ontoegankelijk.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “Zware regens en overstromingen in Sakon Nakhon (Isaan)”

 1. FonTok zegt op

  Beetje erg beperkt want niet alleen Sakon Nakhon is zwaar getroffen, Alles van boven Udon thani tot ver onder Khorat (Nakhon Ratchasima) staat blank en hele rijst oogsten zijn verpletterd. Het net de foto’s en filmpjes gezien. Wegen zijn weggespoeld, dorpen staan onder water.

  • Khun Peter zegt op

   Er staat nergens dat alleen Sakon Nakhon zwaar is getroffen, dat heet selectief lezen.

  • Ger zegt op

   Mijn verslag ter plekke. Kwam donderdag, toen het ergste voorbij was, vanuit de provincie Roi Et naar Nakhon Ratchasima. In Roi Et regende het al sinds 05 juli elke dag en behoorlijk veel dus ik was blij weer terug te zijn in het droge zuiden, in Korat. In Maha Sarakham veel gebieden onder water gezien maar ja dat ligt toch al laag en is van nature al waterrijk. Zo’n 100 km boven Korat begon het weer beter te worden en in de omgeving van Korat al 2 dagen de zon gezien met wat wat grijze luchten. Vanaf dit punt 100 km boven de stad Korat was het gewoon droog terwijl ik zou verwachten dat in de omgeving van Phimai, welke erg waterrijk is vanwege riviertjes, ook overstromingen zouden zijn maar daar was alles normaal.
   In Roi Et zitten de rivieren vol: de Chi en wat kleinere rivieren met water afkomstig uit Kalasin , dus de andere kant van de bergen die ook in Sakhon Nakhon ervoor zorgen dat er veel water vanaf komt.
   Na het reizen door 4 provincies kwam ik wel tot de conclusie dat er teveel water voor de beschikbare rivieren viel met als gevolg overstromingen in rivieren beken, wateropvanglokaties. Voor de rest wat omgevallen bomen gezien maar dit komt denk ik meer door de onstabiele grond en wortelstelsels dan door wind; briesjes als je het vergelijkt met Nederland.

 2. FonTok zegt op

  Zie hier https://www.facebook.com/newsthaich8/videos/1378839322164322/?hc_ref=ARQ94A0T2w2_cN4xrXAh6qXuBat4xLr9oY2BigMnIwAHSUnqokzFqvmlfsne-HKBaKs

 3. FonTok zegt op

  Niet normaal hoe het daar te keer gaat. Veel meer video’s hierover zijn hier te vinden https://www.facebook.com/pg/newsthaich8/videos/

 4. willem Kalasin zegt op

  Zware regens en harde wind niet alleen Nakon Sakhon. Hier in Kalasin ook veel rivieren buiten de oevers. In het dorp waar ik woon is het gehele amphur bestuur wezen kijken naar de rivier stand. Nakon staat bijna helemaal blank en ik moet deze week mijn 90 dagen melding doen. Als ik de beelden zie op tv is dit onmogelijk. Zijn er mensen die ervaring hebben met deze omstandigheden? Zou er een mogelijkheid zijn uit te wijken naar een ander Immigration kantoor. Graag hoor ik naar jullie ervaringen.
  Groeten, Willem.

  • Jan VC zegt op

   Kan gewoon per post!
   Groetjes,
   Jan
   Bel hen even dat brief onderweg is!

   • Jan VC zegt op

    Gewoon copies van paspoort, visum en laatste 90 dagen melding.
    Niet vergeten mee te sturen! Geadresseerde en gefrankeerde enveloppe meesturen!
    Succes, Jan

   • willem Kalasin zegt op

    Jan VC, bedankt voor de reactie, morgen even bellen en dan, als het niet anders kan een brief op de bus. Doe het altijd persoonlijk en maken er een dagje uit van maar dat wordt het nu niet. Gr. Willem

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Heeft de post dan geen last van de overstromingen ?

 5. Rob zegt op

  Maar vooral maar denken dat Thailand dit waterprobleem zelf kan oplossen, en nog steeds maar geen gebruik maken van de knowhow van o.a Nederland.
  Waarmee ik niet wil zeggen dat er dan nooit meer problemen zullen zijn, maar als je het ene deel van het jaar teveel water hebt en het andere deel van het jaar te weinig dan klopt er m.i. toch iets niet aan je beleid.

  • Tino Kuis zegt op

   Thailand heeft wel degelijk vaker Nederlandse waterdeskundigen geraadpleegd. Die zeggen allemaal dat Thailand, zo groot als Frankrijk, met een moessonklimaat waar in sommige jaren 6 keer zo veel regen valt in een maand als het gemiddelde in Nederland per maand, en onvoorspelbaar waar, altijd overstromingen zal meemaken. ‘Don’t fight it, live with it’, zeiden ze. Dit zei de waterdeskundige Adri Verwey in 2011:

   Volgens Verwey is de huidige watersnood complex en uniek. Meestal komen overstromingen veel sneller, maar het water uit het Noorden kwam juist heel langzaam. Het verspreidde zich en leek niet bedreigend. Maar het had een enorme kracht en die kracht is onderschat. ‘Any government that you had at this moment would have been facing an enormous problem and whether it could have done better or worse that’s hard to say.’

   En dat geldt voor vrijwel alle overstromingen in Thailand (en de rest van moesson Azie).

   • chris zegt op

    Als de Nederlandse regering na de watersnoodramp van 1953 nu eens iets soortgelijks had gezegd: luister, hoogtij en springvloed komen soms samen. Leer er mee te leven. Er komt veel land onder watre te staan, we zullen proberen het aantal slachtoffers te beperken en iedereen wiens huis onder water staat krijgt een zak als overlevingspakket, uitgereikt door een lid van de koninklijke familie.
    Ik heb in 2008, ruim voor de catastrofe van 2011, een aantal van deze Nederlandse waterdeskundigen geintroduceerd bij een universiteit en vervolgens bij de BMA. Men werd zelfs gevraagd om een regeringscommissie te komen toespreken met voor Thialand op maat gemaakte plannen. Resultaat van dit alles: niente.
    Ik kan alleen maar gissen naar de redenen: politieke onwil om 40 jaar vooruit te denken, afkatten van adviseurs van de oude regering, fragmentatie van alle instituten die bij een oplossing zouden moeten worden betrokken op verschillende niveaus, pure onkunde, gebrek aan communicatie, trachten politieke winst te halen uit de problemen ten koste van een mega-planning (Dat levert geen stemmen op), kans op onderzoeken naar budgetbestedingen cq corruptie.
    Laten we eerlijk zijn: de uitvoering van het Deltaplan heeft geen enkele politiek partij in ons land echt stemmen opgeleverd,maar we houden wel allemaal droge voeten, ook in Leeuwarden

  • Leo Bossink zegt op

   In Nederland heeft men geen ervaring en zeker geen oplossingen voor dit water geweld. De Thai zijn na vele ervaringen met overstromingen minstens zo deskundig als mogelijke Nederlanders. Het probleem schuilt hier voornamelijk in de uitvoering van afgesproken beleid.
   Kijk eens wat er in Nederland gebeurd bij extreme regenbuien en vollopende rivieren. Dan staat ook alles onder water.

  • Francois Nang Lae zegt op

   Ik snap wel dat ze niet aan Nederland advies gaan vragen: http://nos.nl/artikel/2185706-plensbuien-leggen-evenementen-stil-en-zetten-straten-blank.html

   • Sir Charles zegt op

    Ja dat komt in Nederland weleens voor maar toch echt niet van dien aard, omvang en frequentie zoals in Thailand. Vergelijk anders de vele foto’s en video’s die momenteel op het web circuleren over de huidige overstromingen en overlast in Thailand met de door jouw bijgevoegde link van de NOS.
    Erg hé dat er kritische kanttekeningen worden geplaatst m.b.t de waterhuishouding in Thailand…

    • FrancoisNangLae zegt op

     Het was misschien wat flauw om die link te plaatsen. Maar de “deskundigen” staan hier ook wel erg snel klaar. Een oplossing voor overvloedige regenval is blijkbaar niet zo simpel.

  • timker zegt op

   Omdat mijn oudste broer Manager is geweest van het ZuidOost Azië Team van het Waterloopkundig Lab in Delft (en nu een zelfstandig water management advies bureau heeft) kan ik vertellen dat de Thaise Overheid weldegelijk contact heeft gehad met o.a. NL deskundigen (ook over de Mekong rivier). Toen ik aan mijn broer vroeg wat het probleem in de Isaan was gaf hij aan dat er te weinig grote rivieren zijn om het water af te voeren…

 6. Henk zegt op

  Ik vlieg over 2 weken van Bangkok naar Khon Kaen. Daar heb ik een auto gehuurd en wil dan gaan rondtrekken door Isaan (Khon Kaen, Udon Thani, Chaiyaphum, Nakhon Ratchasima).

  Is dat wel haalbaar met de overstromingen?

  • FonTok zegt op

   Over 2 weken ziet alles er weer heel anders uit behalve voor de wegen die compleet zijn weggevaagd. Dat zal improviseren worden.

  • Jan VC zegt op

   Op twee weken kan er veel gebeuren. Ik zou me althans geen zorgen maken!

  • Marcel zegt op

   Ik zou dan wel een Toyota Hilux of vergelijkbare 4×4 huren gezien de omstandigheden…

 7. Dick zegt op

  Je kunt beter een paar duikboten kopen in plaats van de infrastructuur te verbeteren.

 8. John mak zegt op

  Kan iemand mij vertellen hoe de situatie in Phang Khon is ?.

  • Hans van den Pitak zegt op

   Heb juist beelden doorgekregen van daar. Situatie is allerbelabberdst. Tussen Phang Khon en Wanon Niwat staat alles onder water. Dus is het in Mueang Phang Khon niet veel beter of misschien zelfs erger.

  • Chander zegt op

   Vanmiddag rond 17:00 uur reed een kennis van mijn vanuit Sakon Nakhon stad naar Ban Muang.
   Hij heeft video’s gemaakt tijdens het rijden in zijn 4-wheel drive pickup van de hoofdwegen.
   Tot Phang khon ging het wel. De weg kon normaal bereden worden.
   Maar vanaf Phang khon tot en met Wanon Niwat was het levensgevaarlijk voor bestuurders van kleine persoonsauto’s. Het water stroomde met kracht dwars over de weg.

 9. Huub zegt op

  Heb kennissen aldaar wonen tussen Udon Thani en Sakon Nakhon, ze beheren een aardig aantal aan landbouw rai’s. Morgen schijnt de ergste dag daar te worden qua neerslag, men vreest nu al ernstig inkomstenverlies maar laat het toch redelijk gelaten over zich heen komen. Als het komt dan zien we het dan wel weer. Als Hollander ben ik dan geneigd meteen pragmatisch mee te willen denken/helpen. Zandzakken, pompen, dijkjes gepland doorsteken etc. Het gesprek eindigde dat niet zij maar juist ik me niet zo druk moet maken :))

 10. Kuhn Klahan zegt op

  @ Huub, ik ben het helemaal met je eens!! Dit is gewoon te erg. Ik heb mijn familie daar wonen in de buurt van Sawang Daen Din. Ze zijn meer dan 3 weken geleden begonnen met de toppen van de rijst planten afgekapt om ze daarna weer te herplanten om dan in september/october te oogsten.

  Ik ben bang als dit zo is dat alles weggevaagd is. Morgen ga ik met me zus bellen om na te vragen hoe het met hun is.

  Als slecht nieuws is en alles onder water is ga ik een pick-up huren en ze ophalen om dan bij mij in Udon te verblijven to alles voorbij is…

  @ Dick, dit is Well een ruwe gemene opmerking die je maakt. Er zijn Families van kennissen van me daar wonen en pensionados die daar een huis hebben. Volgens mij woon je in het kikkerlandje en niks van andere landen aantrekt en zomaar wat commentaar geeft.

 11. geert zegt op

  Kan iemand mij vertellen hoe de situatie is ik moet komende week naar Mukdahan / Savannakhet vanaf Surin is dat allemaal te doen .
  Bij voorbaat dank


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website