Het Ministerie van Binnenlandse Zaken wil strengere straffen voor overstay, waarbij men illegaal in Thailand verblijft. Het voorstel zal worden voorgelegd aan premier Prayut Chan-o-cha.

De chef van de immigratiepolitie Nathathorn Prousoontorn gaf een persconferentie om de strengere regels aan te kondigen. Om de noodzaak daarvan te illustreren werden er aan de aanwezige pers een groep overstayers getoond. Er zouden 9.023 buitenlanders zijn betrapt op het laten verlopen van een visum voor Thailand. Onder de gearresteerde mensen bevinden zich vooral Afrikanen.

Achttien personen werden tevens voor een andere overtredingen aangehouden, waaronder twee Russen die in eigen land werden gezocht voor fraude.

Volgens de immigratiepolitie lopen er in Thailand 800.000 buitenlanders met een verlopen visum rond. Het immigratiebureau heeft premier Prayut gevraagd van zijn speciale bevoegdheid gebruik te maken (artikel 44 van de interim-grondwet) om snel een hardere aanpak er door te krijgen.

Dat betekent dat wie een overstay heeft tussen 90 dagen en een jaar, een inreisverbod van een jaar zou krijgen. Een langer illegaal verblijf wordt langer bestraft, variërend van drie tot tien jaar.

Het Immigration Bureau wil uiteindelijk het aantal overstayers met 80 procent terugbrengen en vindt de huidige straffen te laag.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/ZsxajX

11 reacties op “‘Zwaardere straffen voor het laten verlopen van een visum (overstay)’”

 1. John Chiang rai. zegt op

  De Thailandse regering zou het voor toeristen,en expats een stuk vriendelijker kunnen maken,als ze de 90 dagen meldeplicht anders zouden regelen. In plaats van de z.g.n. visaruns waarbij je meestal gedwongen bent kilometers te reizen om het land kort te verlaten,zodat je opnieuw 90 dagen in Thailand verblijven mag,zou dit ook te regelen zijn in bijv.het plaatselijke amphür. Bovendien als je ziet wat vele expats investeren in hun Thailandse families in o.a.het ondersteunen van kinderen met betrekking tot een beter onderwijs,het onderhouden van ouderen,die van hun staatspensioentje nauwelijks leven kunnen,en ook vaak zorgen voor een betere behuizing,die menig dorpsbeeld positief veranderd heeft,stelt zich de vraag of hier een verblijfsvergunning niet normaler zou zijn. Een verblijfsvergunning die je bijv.iedere 5 jaar bij een z.g.n.vreemdelingenpolitie op het plaatselijke amphür verlengen kan. Voor dat wij in Europa de EU hadden,werd deze verblijfsvergunnings regeling haast in ieder land met sucses toegepast,en ik praat nu over het midden van de vorige eeuw,zodat het eigenlijk niet overdreven modern zou zijn.

  • martin zegt op

   Zijn natuurlijk allemaal leuke voorstellen, maar totdat het zover is moet je je gewoon aan de regels houden. Dat moet je ergens anders ook.
   Ik denk ook dat de meeste mensen die allemaal die goede daden doen zoals jij omschrijft zich ook gewoon aan die regels houden. Ik denk dat het meer over een andere groep mensen gaat.

  • ruud zegt op

   Als u een gezin hebt, hoeft u met het juiste visum het land helemaal niet uit.
   Je moet je gewoon iedere 90 dagen melden, iets wat tegenwoordig ook met internet kan.
   (Alleen met Internet explorer dan)
   Je om de drie maanden melden is trouwens heel gewoon over de hele wereld.
   Voor Schengen moesten mensen uit Europa die in Nederland woonden zich ook iedere 3 maanden bij de politie melden.
   Alle overheden willen graag weten waar niet-ingezetenen uithangen.

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  Dit is waarschijnlijk de uitvoering van straffen die reeds vorig jaar werden aangekondigd maar nooit officieel werden gemaakt.
  We hadden dit reeds in ons huidige Dossier Visum opgenomen.
  https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/TB-2014-12-27-Dossier-Visum-Thailand-volledige-versie.pdf
  Zie blz 29 Overstay (tekst uit het Dossier)

  Een ‘overstay’ is een verblijf in Thailand zonder geldig visum of Visa Exemption. Dat is nooit toegestaan. Zelfs met een “overstay” van 1 dag bent u illegaal in Thailand, met alle gevolgen van dien. De Thaise wet zegt: Elke buitenlander met overstay kan worden gestraft met een gevangenisstraf tot 2 jaar, een boete van maximaal 20.000 Baht, of beide. Daaraan zijn sinds 22 juli 2015 ernstiger straffen aan toegevoegd;
  Hoe lang u ook van plan bent in Thailand te blijven, zorg er steeds voor dat dit legaal gebeurt. Hoe lang u mag blijven staat in uw paspoort. Dit kan een aankomst- of een verlengingsstempel zijn. Respecteer die datum altijd, ook al wordt beweerd dat enkele dagen geen probleem is, of dat het met een boete is op te lossen.
  Natuurlijk zullen de gevolgen van overstay in overeenstemming zijn met de ernst van de overtreding, en hoe de Immigration-beambte zich opstelt tegenover de overtreder en de overtreding (of de overtreder tegenover de Immigration-beambte!). In de praktijk zal op de luchthaven bij slechts enkele dagen overstay een boete worden opgelegd van 500 Baht per dag. Bij een langdurige of herhaalde overtreding zijn de gevolgen een stuk ernstiger. Elke dag overstay is een inbreuk op de wet en dus altijd strafbaar.
  Bij ernstige of herhaalde overtredingen kan er een vermelding in het paspoort komen. Hierdoor krijgt men het etiket van ongewenst buitenlander. Beslist niet handig bij nieuwe Thaise visumaanvragen! Deze vermelding kan ook de aandacht trekken van andere immigratiediensten, en gevolgen hebben voor het aanvragen van een visum, of problemen opleveren bij de toegang tot andere landen.
  Op ernstige overtredingen zijn zware straffen aangekondigd (deze maatregel is echter nog niet ingevoerd)
  De nieuwe maatregelen houden in dat deze overtreders op een zwarte lijst komen met de volgende sancties:
  In het geval dat een buitenlander zichzelf aangeeft, zijn de volgende straffen van toepassing:
  – Overstay van meer dan 90 dagen: geen toegang tot Thailand voor de periode van 1 jaar.
  – Overstay van meer dan 1 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 3 jaar.
  – Overstay van meer dan 3 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 5 jaar.
  – Overstay van meer dan 5 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 10 jaar.
  In het geval dat een buitenlander zelf geen melding doet, en wordt aangehouden:
  – Overstay van meer dan 90 dagen tot 1 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 5 jaar.
  – Overstay van meer dan 1 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 10 jaar.
  Of de Thaise Immigrationdienst overgaat tot arrestatie, detentie, deportatie, of vermelding op de zwarte lijst, zal per geval en per individu worden beoordeeld. Buitenlanders kunnen niet in beroep gaan tegen de opgelegde sanctie. Derhalve: vermijd overstay, ook al is het maar 1 dag! U stelt u bloot aan ‘aandacht’ van autoriteiten, en dat kan wel eens aanzienlijk meer kosten dan ‘500 Baht per dag’!

 3. paulusxxx zegt op

  Eén dag overstay mag, betaal je ook niets voor. Ik heb één keer een dag overstay gehad, met een praatje van de beambte kon ik weer gewoon verder. Is ook een beetje onzin om een visum te halen omdat je 31 dagen in het land i.p.v. van 30 dagen toch? Een langere overstay zou ik niet aanraden.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Neen, 1 dag overstay mag niet.
   Je zal er (meer dan waarschijnlijk) geen boete voor krijgen, maar dat wil niet zeggen dat het mag.

   De periode dat u in Thailand plant te blijven, daar zorgt u toch zelf voor.
   Indien u 31 dagen wil blijven i.p.v. wettelijke 30 vertrek dan een dag vroeger of kom een dag later toe.

   Waarom toch steeds die kantjes er af lopen ?
   Ik ken anders de excuses wel om dat dagje langer te blijven, slecht geteld, ticket was goedkoper, kom dan in aanmerking voor een maandprijs i.p.v. dagprijs op het verblijfsadres of de huur van een motorbike, etc…

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Ik bedoel natuurlijk, indien u 31 dagen wil blijven i.p.v. de wettelijke 30, neem dan ook de gevolgen daarvan voor uw rekening, en anders vertrekt u toch gewoon een dag vroeger of kom een dag later toe.

    Ik lees zo dikwijls dat de wetgeving in Thailand niet veel voorstelt, of tenminste toch de toepassing ervan, en dat het “bij ons” veel beter is.
    Tot het over de eigen portemonnee gaat….

 4. jacob zegt op

  Goed artikel Ronny,duidelijk en begrijpbaar voor iedereen,gewoon je gedragen als gast en de regels respecteren,neemt een hoop ellende weg,en bovendien het voortdurend terugkomende gezeik over visa,s
  wordt daar af en toe gewoon misselijk van,beheerst meestal de conversatie in bars met expats.we kunnen dan negatief zijn over de regels,maar hebben er mee te maken.

 5. theoS zegt op

  Ik had eens een 10 dgn overstay, 2x vlak achter elkaar en kreeg een waarschuwing in Penang van nog 1x en geen visa meer. Het jaar? Tussen 1975 en 1980, dus niets nieuws onder de zon. Bestaande wetten die strakker aangehaald worden.

 6. Jacques zegt op

  Het is nu een kwestie in Thailand dat de goeden onder de kwaden moeten lijden. Ik hoop dat die strengere maatregelen er niet doorkomen, maar het zou zo maar kunnen gezien het huidige sentimentent. De huidige wetgeving is afdoende en goed te gebruiken door de autoriteiten. In Nederland is de meldplicht afgeschaft voor de korte verblijf toeristen, met uitzondering van bepaalde risicogroepen die op de luchthavens worden opgevangen door de Koninklijke Mareschaussee. De vergunning verstrekking is van een heel andere orde. Men kent hier geen langdurige vergunning en ieder jaar weer het zelfde gemekker en geldklopperij. De visa materie is een flinke inkomstenpost. Je bent en blijft die buitenlander die de knip moet trekken. De bedragen gesteld aan de visa, zoals de inkomstenvereisten zijn buiten proportie.

 7. marcel zegt op

  Begin dit jaar bij bij extension-of-stay in Jomtien al een document moeten ondertekenen waar dit in stond. Snap al die ophef niet over die overstay, in Nederland 1 km te hard en een bekeuring, een minuut te lang parkeren en een bekeuring. Thailand heeft zo ook zijn regels en als je dus langer wil blijven dan moet je gewoon zorgen dat je papieren in orde zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website