Zes stuwmeren in het Noordoosten staan dermate vol met water dat de dammen dreigen te bezwijken.

Er zal nu aanzienlijk meer water uit geloosd moeten worden, waardoor meer overstromingen zijn te verwachten. Het enige lichtpuntje in alle waterellende is Chiang Mai. Daar begint het water te zakken. Het waterpeil in de Ping rivier zakte afgelopen nacht naar 3,7 meter.

De zes bedreigde dammen zijn de Sirindhorn en Pak Moon in Ubon Ratchatani, de Chulabhorn en Huay Kum in Chaiyaphum, de Ubonrat in Khon Kaen en de Nam Phung in Sakhon Nakhon. Om een indruk te geven van de hoeveelheden water: de waterstroom naar het Ubonrat stuwmeer is de afgelopen paar dagen gestegen van 40-50 miljoen kubieke meter per dag naar 90 miljoen gisteren. Dit betekent dat 50 tot 70 miljoen liter water per dag moet worden geloosd in plaats van 34 miljoen.

Elders in het land zijn de stuwmeren ook barstenvol. Het Bhumibol stuwmeer is voor 93 procent vol. Binnen een week zal het tot de rand toe vol staan, verwacht het Irrigation Department. In plaats van 28 miljoen kubieke meter water per dag wordt er nu 41 miljoen geloosd. Ook uit andere stuwmeren in het Noorden wordt de waterafvoer verhoogd.

Bangkok gouverneur Sukhumbhand Paribatra is vol vertrouwen dat Bangkok de voeten drooghoudt. Volgens hem kunnen de vloedmuren het hogere waterpeil van de Chao Praya rivier aan. Naar verwachting bereikt de rivier op 3 en 4 oktober zijn hoogste waterstand.

Tot nu toe hebben de overstromingen 188 levens geëist en 2 miljoen personen zijn gedupeerd door het water. De schade alleen al in de provincie Chiang Mai wordt geschat op 5 miljard baht.

Premier Yingluck heeft haar ministers bevolen het land in te gaan, overstroomde gebieden te bezoeken en rapport uit te brengen over de laatste ontwikkelingen en hulpoperaties. De ministers hebben ook de opdracht gekregen na te denken over additionele stimuleringsmaatregelen voor de economie met het oog op de Europese schuldencrisis, waardoor de economische groei wereldwijd zal vertragen. Het ministerie van Financiën verlaagde vorige week zijn prognose voor de binnenlandse economische groei in 2011 van 4,5 naar 4 procent. Voor volgend jaar wordt weer 4,5 procent verwacht.

De transportsector begint de ongemakken van de overstromingen te voelen. De belangrijkste weg naar het Noorden, de Asian Highway, staat in de provincies Ang Thong en Sing Buri onder water. De vrachtwagens moeten lange omwegen maken om hun bestemming te bereiken. Verschillende fabrieken in Ayutthaya hebben tijdelijk hun deuren moeten sluiten en in sommige gebieden komen ze grondstoffen tekort. DHL Express Thailand, marktleider bij de bezorging van pakketten, ondervindt alleen problemen in Chiang Mai, klanten in Ayutthaya zijn gewaarschuwd bestellingen tijdig te plaatsen, zolang ze nog bereikbaar zijn. Het vrachtvervoer per trein ligt op een aantal plaatsen stil omdat spoorbanen onder water staan.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Zes dammen dreigen te bezwijken onder waterdruk”

 1. nok zegt op

  De titel klinkt erg angstig: 6 dammen staan op het punt te bezwijken. Maar ik lees totaal geen argumenten waaruit blijkt dat de dammen op springen staan. Zitten er scheuren in de dam? Is hij verzakt of verschoven? Of is dit pure bangmakerij?

  Er hoort toch bekend te zijn wat de maximale waterhoeveelheid is die tegen de dam mag staan? Of is dit op zn thais gedaan?

  De thai durven ook nooit te zwemmen bij een dam omdat het water daar zo diep is. Of je nu in 2 of in 20 meter water verdrinkt blijft hetzelfde maar dat kan ik ze niet aan het verstand brengen.

 2. Ferdinand zegt op

  Ja titel roept angst op. Maar ik begrijp dat de stuwmeren “vol” zijn en de dammen gewoon werken, “even” open moeten en een groot deel van Thailand nog nattere voeten krijgt. De ellende is dit jaar niet te overzien, maar zal zich zoals menig vorig jaar waarschijnlijk volgende jaren weer herhalen als niets structureels wordt gedaan..
  Op het ogenblijk zitten wij in ons deel van de Isaan nog droog, maar ik voel mee met de vele mensen die alles weer eens verliezen.
  Hoe angstig een klein beetje wateroverlast kan zijn merkten wij vandaag toen we even bij Lotus in Nongkhai boodschappen deden. Binnen 2 uur stonden wij daar met onze truck tot de tree planken onder water toen we parkeerterrein wilden verlaten.Sommige straten in de binnenstad liepen vol en zelfs de autoweg stond op plaatsen onder water.
  Wat een ellende moeten mensen hebben die echt in de verkeerde gebieden wonen en dat gebied wordt steeds groter. Een vriend in Cheyapun melde dat voedsel dagelijks per bootje bij de mensen aan huis gebracht wordt. Andere gebieden staan 1 tot 3 meter onder water, wat is er dan van je huis en karige spulletjes over. Vorig jaar kreeg een gemiddeld gezin dat alles verloren zag gaan in deze watermassa 5.000 bath staatshulp, iets meer dan 100 euro.
  Inmiddels is het oktober, zou nu het droge seizoen niet moten aanbreken.?

 3. Ferdinand zegt op

  Overigens vergat ik te schrijven dat Dick altijd erg goeie pratische to the point informatie heeft, waar we wat mee kunnen.

 4. dick van der lugt zegt op

  Koppen in een krant hebben tot doel de lezer te verleiden het artikel te lezen. Vaak zijn ze wat absoluter dan uit het artikel blijkt. Soms overdrijven ze een beetje. Vandaar: dreigen te bezwijken. Uiteraard doen ze dat niet, want er wordt tijdig water geloosd. Wie wil weten hoe vol de stuwmeren zijn, zie: homepagina http://www.dickvanderlugt.nl/

 5. luc.cc zegt op

  ik woon in ayutthaya, deze morgen rond drie uur was er een dijk gebroken aan de Chao Phraya rivier. Niemand werd gewaarschuwd.
  Om 08.30 uu zag ik het naastliggend pand water staan, ik wist dat er iets loos was.
  Op een uur tijd kregen we ongeveer 30 cm binnen.
  Nu staat het water aan de deurdrempel.
  Geen hulp van nergens, mijn vrouwke en ik zijn overal zakken gaan bijsleuren, verder hadden we hier nog een 800 kg zand liggen.
  Zakken gekregen van een brave man (thai). Zelf vullen.
  Niemand gezien van de hulpdiensten, gene soldaat, gene thamruat, gene pompier.
  Niemand. Ieder voor zijn eigen, TIS.
  Water tot aan de knieen.
  Later op de dag kome er een vrachtwagen een 2000 kg zand brengen op een hoger gedeelte. Wat doe je met zand zonder zakjes, niks, zandkastelen maken. We gaan nu een bange nacht tegemoet, mijn voordeur en achterdeur zijn beveiligd, maar voor hoelang?
  Hulpdiensten in Thailand, vergeet het maar.

  • nok zegt op

   Zo te zien heb je nog steeds stroom en internet. Dat had ik niet verwacht als alles onder water staat. Heb je toch nog een keer voordeel van die electriciteitspalen en kabels in de lucht!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website