Wordt Yaba gelegaliseerd in Thailand?

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
17 juni 2016

De Thaise Minister van Justitie, Paiboon Kumchaya (zie foto), heeft op een bijeenkomst waar het Thaise drugsbeleid aan de orde kwam, opmerkelijke woorden gesproken. Hij wil een voorstel doen om methamfetamine oftewel Ya Ba uit de lijst van verdovende middelen schrappen.

Hij zei, dat na 28 jaar “war on drugs” wel vaststaat, dat ‘de wereld’ die oorlog niet kan winnen en dat er in plaats van minder steeds meer drugsverslaafden zijn. Door Ya Ba uit de verboden lijst te schrappen is het mogelijk, dat verslaafden zich melden voor een behandeling om zo van hun verslaving af te komen.

Hij vergeleek het probleem van een drugsgebruiker met iemand, die lijdt aan een ongeneeslijke ziekte, zoals terminale kanker en waarbij de behandelende arts tracht vast te stellen hoe men een patiënt een zekere mate van geluk kunt verschaffen.

De minister van Justitie zei dat hij heeft aangedrongen op een herziening van de wetten tegen verdovende middelen. Een rechter zou zijn bevoegdheid dan moeten gebruiken om, in plaats van een gevangenisstraf, een een verplichte behandeling en revalidatie voor de verslaafde op te leggen.

Hij beweerde dat, volgens de medische wetenschap, methamfetamine minder schadelijk voor de gezondheid is dan sigaretten en drank, maar de samenleving ziet het roken en het drinken van alcoholische dranken als normaal en geaccepteerd.

Bron: Thai PBS

16 reacties op “Wordt Yaba gelegaliseerd in Thailand?”

 1. Rene Martin zegt op

  Ik vraag me echt af of dat werkelijk zo is wat de minister zegt want m.i. wil hij een hard drug gaan legaliseren. Beter lijkt me dat je soft drugs legaliseerd en niet YaBa want die is niet alleen ongezond voor de gebruiker maar de neven effecten zoals agressiviteit kunnen gevaarlijke zijn voor de directe omgeving van de gebruiker.

 2. Leo Th. zegt op

  Impliceert dat dat je dadelijk bij de 7/11 Ya Ba pilletjes kan kopen? En denkt de minister dat het aantal gebruikers dan wel zal verminderen? Mede doordat sigaretten en alcohol overal vrijelijk te koop zijn is het gebruik ervan algemeen geaccepteerd. Onder invloed van Ya Ba kunnen de gebruikers een gevaar voor zichzelf en hun omgeving vormen. In mindere mate geldt dat ook voor alcohol maar niet na een geringe consumptie. Daarom zijn er ook regels vastgesteld voor gebruikers van alcohol zoals het verbod om deel te nemen aan het verkeer. Dat met name in Thailand velen zich daar niet aan houden komt door de gebrekkige controle op naleving en onvoldoende sancties bij overtreding. Drugs met amfetamine, zoals Ya Ba, zijn volgens mij dan ook veel gevaarlijker, zowel voor jezelf als voor je omgeving. Dat vrijgeven lijkt mij een slecht plan en de vergelijking met kankerpatiënten slaat nergens op.

 3. John Chiang rai zegt op

  Als je alleen al kijkt naar het aantal Thai mensen die problemen hebben met alcohol,dan kan het vrijgeven van Ya Baa aan domheid eigenlijk niet te toppen zijn.
  Als je dan nog een beetje veilg wilt deelnemen aan het openbare verkeer,zou je het beste een oude legertank kunnen kopen,en vooral je auto laten staan.

  • fred zegt op

   Het is niet opdat een product legaal is dat er meer van wordt gebruikt. In landen waar cannabis legaal is wordt helemaal niet meer cannabis gebruikt dan landen waar het ilegaal is …zelfs integendeeel.

   Er is in de VS nooit zoveel Alcohol gedronken als tijdens de drooglegging….de maffia is er steenrijk mee geworden Al Capone op kop

   Al wat het daglicht niet mag zien brengt alleen maar meer gevaar met zich mee.

 4. T zegt op

  Deels gelijk heeft hij met deze woorden wel, alleen of dat ook voor de betreffende drugs Yabaa geld betwijfel ik.

 5. Mark zegt op

  Hopelijk weet zijn collega minister bevoegd voor de volksgezondheid iets beter wat de effecten van crystal meth op lichaam en geest zijn. Maar ach, de heer minister is nu eenmaal hoog gespecialiseerd in het justitiële domein en dat ligt ver van de pharmacologie.

  Minder begrijpelijk is dat een man in de justitiële ministerfunctie blijkbaar ook niet veel kaas gegeten heeft van de toch wel bijzonder verslavende eigenschappen van het het spul.

  Of is zijn plannetje voor vrijgave van crystal meth geïnspireerd op de gekende “panzerschokolade”? Valt niet uit te sluiten in een militair kabinet, toch?

  TIT, het blijft verrassen 🙂

  • fred zegt op

   Ik denk net dat de man het heel goed heeft begrepen . De man heeft begrepen dat ondanks de repressie er steeds meer verslaafden bijkomen…het zoveelste bewijs dat de war on drugs het omgekeerde effect heeft.

   In landen waar drugs gedecreminaliseerd zijn zoals Portugal bv is er een kentering….er zijn minder en minder verslaafden.

   Maar mensen denken nog steeds dat als het niet verboden is iedereen massaal naar de supermarkt gaat lopen om wat yabaa in te slaan…..Integendeel het is al altijd bewezen de verboden vrucht smaakt het best. Er is nooit zoveel Alcohol gedronken in de VS als tijdens de drooglegging.

 6. Lung addie zegt op

  Of het nu legaal is of niet, Yaba is en zal een probleem blijven.
  Yaba betekent tenslotte in het Thais ook “crazy”

  • Rens zegt op

   Er zijn zelfs gebruikers die er helemaal gek van worden en hun eigen gezinsleden vermoorden.
   De slechtste drug die er bestaat. Men zegt dat je zelfs na één keer gebruiken al verslaafd kunt raken. Dan lukt normaal leven en werken ook niet meer.

   • fred zegt op

    Er zijn er miljoenen die na één sigaret of 1 glas bier ook verslaafd zijn …net als er verslaafd worden na één kalmeerpil of codeïne pil.

    En er gaat geen dag voorbij of een paar duizenden Alcoholisten vermoorden mensen en of familie.

    Drugs zijn op zich zijn niet goed of slecht…..wel de manier waarop de gebruiker er mee omgaat…..

    • ronnyLatPhrao zegt op

     Je bent niet verslaafd na één pil, sigaret, glas bier of wat ook. Kan niet.
     De eerste pil, sigaret, glas bier of wat ook kan wel het begin van een verslaving worden.

    • Leo Th. zegt op

     Ja Fred, elke verslaafde is inderdaad met één sigaret, pil, injectie, glas alcohol of wat dan ook begonnen maar ik vraag mij af waarop je bewering, dat dagelijks duizenden alcoholisten familieleden of anderen vermoorden, is gebaseerd. Nu is het risico om ergens verslaafd aan te raken bij de éne stof vele malen groter dan bij de andere. Eveneens spreekt het voor zich dat de gevolgen, zowel voor de gebruiker als de samenleving, afhangen van welk product men tot zich neemt. Heroïne/crack, methamfetamine (Ya Ba), GHB, synthetische drugs uit China, etc. zijn voorbeelden van drugs waar men zeer snel totaal afhankelijk van wordt, meestal gepaard gaan met criminele activiteiten, niet samengaan met sociaal functioneren en de kwaliteit van leven ernstig reduceren. Bij sommige drugs is de kans op een spoedig overlijden (binnen 1 á 2 jaar) zeer groot. Overmatig alcoholgebruik is op den duur natuurlijk ook funest en er zijn zeker te veel probleemdrinkers maar volgens onderzoek van de Jellema kliniek is (in Nederland) minder dan 1% afhankelijk van alcohol. Het leeuwendeel van de alcoholgebruikers weet dus (en dat zal bv. ook gelden voor recreatieve cannabisgebruikers) wel verstandig om te gaan met alcohol. Elke overheid heeft de plicht om haar burgers te beschermen, ook tegen zichzelf. Daarom wordt bv. in Nederland een ontmoedigingsbeleid gevoerd, zoals het verbieden van coffeeshops binnen een bepaalde straal van een school en het verbod op verkoop van alcohol en sigaretten aan personen onder de 18 jaar. Natuurlijk voorkom je daar niet mee dat er ook in de toekomst nieuwe verslaafden zullen zijn. Ook voorlichting, bv. over het steeds hoger THC-gehalte in cannabis is van groot belang. De strijd tegen (hard)drugs zal immer voortduren. Maar om daarom Ya Ba in Thailand van de verboden lijst met drugs te halen lijkt mij beslist geen oplossing. Een goed plan is wel om gebruikers van Ya Ba i.p.v. gevangenisstraf te ondersteunen met afkicken in een kliniek met daaraan verbonden bepaalde consequenties.

     • fred zegt op

      Mijn bewering is gebaseerd op de duizenden verkeersdoden ingevolge alcoholmisbruik. De andere gevallen volstaat het om even alle dagen de krant te lezen ….of nu nog maar naar het EK te kijken.
      Maar we zijn akkoord dat het over misbruik gaat. En ja ik ken Jellinek. En als ik dan eens kijk naar ‘ wat zijn de gevaarlijkste drugs’ dan zie ik Alcohol op een niet zo fraaie plek staan ……daar is wiet een snoepje tegenover.
      Nu zelf heb ik ook niet bepaald een mening als het gaat over Harddrugs hoor behalve dat is sowieso vindt dat je ze moet decriminaliseren…..drugs zijn een zaak voor de volksgezondheid en niet voor justitie.
      Softdrugs moeten gewoon legaal volgens mij.

 7. Jacques zegt op

  Het vrijgeven van drugs zal voor het gebruik geen verschil uitmaken. Diegene die zo achterlijk zijn om die troep te gebruiken zullen dit toch wel doen. De mogelijkheid om via de rechter verslaafden te behandelen, dus op verplichte basis is een stap in de goede richting. De moorden die begaan zijn door drankrijders zijn ook inmiddels ontelbaar geworden. Wat Eliot Ness niet lukte lukt anderen ook niet. De mens is zelfvernietigend en doet dit op vele manieren. Een tank aanschaffen is nog niet eens zo’n slecht idee. Het feit dat een groep van topcriminelen en daarmede gelieerde schijnheiligen, zoals de corrupte medemens (lees mensen zonder scrupules en enig besef van waarden en normen) hier schatrijk van worden, moet toch ook de fatsoenlijke mens een doorn in het oog zijn. De huidige aanpak van drugscriminaliteit faalt en is erg kostbaar.Telkens weer dezelfde fouten maken is ook iets dat blijft plaatsvinden. Beter is het om wat nieuws te proberen en kijken hoe dit uitpakt.

 8. ruud zegt op

  Zoals ik het lees, blijft de handelaar nog steeds strafbaar.
  Alleen de gebruiker wordt niet meer opgesloten.
  Alleen Yaabaa wordt dan van de lijst geschrapt.
  Als ik mij niet vergis, is dit alleen een opwekkend middel, om de hele nacht door te feesten.
  Vroeger (voor het strafbaar werd) werd het vaak door chauffeurs gebruikt, om de hele nacht door te kunnen rijden.
  Alleen de combinatie met alcohol kan funest zijn.

  Maar als ik mij vergis, laat ik mij graag corrigeren.

 9. Sacri zegt op

  In het bericht staat: “Een rechter zou zijn bevoegdheid dan moeten gebruiken om, in plaats van een gevangenisstraf, een een verplichte behandeling en revalidatie voor de verslaafde op te leggen.”

  Ik zou hier eerder uit opmaken dat terwijl het gebruik van de drugs ‘strafbaar’ blijft, dat de straffen meer gericht worden op een oplossing voor het probleem. Gevangenis straffen zullen de gebruiker vrijwel nooit helpen, omdat het toch echt een verslaving is. Het moment dat ze uit de gevangenis stappen, zullen de meeste gebruikers direct hun oude gewoontes hervatten (voor zo ver dat niet al in de gevangenis zelf gebeurd).

  Mocht dit een serieus plan zijn, ben ik er voorstander van. Door de kern van het probleem onder handen te nemen, de verslaving zelf, is er een grotere kans om mensen er vanaf te helpen. Echte verslaafden hebben vaak zelf geen keuze meer zonder hulp van buitenaf.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website