Staatsgreep Thailand: Vragen en antwoorden voor toeristen

Thailand is in de ban van een machtsovername. Militairen hebben de huidige regering naar huis gestuurd en besturen nu het land. De redactie van Thailandblog krijgt dagelijks veel vragen van bezorgde toeristen over de huidige situatie in Thailand. In dit artikel lees je de meest gestelde vragen en antwoorden.

Waarom hebben de militairen de macht in Thailand overgenomen?
Er zijn al geruime tijd spanningen tussen pro- en anti-regerings demonstranten. Dat heeft de afgelopen maanden geleid tot rellen en aanslagen. Daar zijn doden en gewonden bij gevallen. Niet onder toeristen maar wel onder onschuldige Thaise burgers. Omdat er geen uitzicht was op een oplossing, hebben de militairen de macht overgenomen. Zij zeggen dat ze hiermee verder schade en slachtoffers willen voorkomen.

Wat merken toeristen van de militaire coup in Thailand?
Er zijn op strategische punten, voornamelijk in Bangkok, militairen gestationeerd. De soldaten moeten demonstraties en ongeregeldheden voorkomen en de burgers beschermen. Ook is er een avondklok ingesteld van 24.00 uur tot 4.00 uur. Alle winkels, horecagelegenheden, banken, overheidsgebouwen, etc sluiten dan en iedereen moet binnen blijven.

Wat zijn de gevolgen van de avondklok voor toeristen?
Eigenlijk alleen dat je na 24.00 uur niet meer uit kunt gaan. Toeristen mogen wel van en naar de luchthavens reizen per taxi. Er zijn duizenden taxi’s met een speciale ontheffing, die mogen toeristen vervoeren. Je mag tijdens de avondklok ook naar het ziekenhuis of een arts wanneer dat noodzakelijk is.

Hoe lang gaat de avondklok duren?
Dat is op dit moment niet duidelijk. Zo gauw er sprake is van versoepelingen of wijzigingen zullen wij dit melden.

Zijn de luchthavens open tijdens de avondklok?
Ja, alle vliegvelden in Thailand zijn en blijven open. De avondklok geldt niet voor mensen die het land binnenkomen en verlaten. Zorg wel dat je jouw paspoort en reisdocumenten bij de hand hebt. Het kan zijn dat je ze onderweg moet tonen.

De Tourism Authority of Thailand (TAT) heeft op Suvarnabhumi International Airport Bangkok een ‘help desk’ ingericht om reizigers te informeren en te helpen. Er worden extra voertuigen ingezet om toeristen naar hun hotel te vervoeren. De pendelbussen tussen luchthaven Suvarnabhumi en Don Mueang Airport rijden als normaal en vallen buiten de avondklok.

Zijn alle toeristische attracties en uitgaansgelegenheden geopend?
Alle toeristische attracties in Bangkok en de rest van Thailand zijn normaal geopend. Ook winkelcentra en markten zijn open, maar sluiten wel eerder in verband met de avondklok. Dat geldt ook voor bars en discotheken.

Is het momenteel voor toeristen wel veilig in Thailand?
Ja, er is geen enkele reden tot ongerustheid. Volgens vele lezers van Thailandblog is het nu juist veiliger in Thailand is dan voor de coup. Wel dienen toeristen zich te houden aan het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken: Reisadvies Thailand

Ook is het raadzaam je te laten registreren bij de Nederlandse ambassade in Bangkok. Zij kan jou op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen en eventuele risico’s: Registreren bij de NL ambassade

Kan ik desondanks mijn reis naar Thailand annuleren?
Lees voor deze vraag een eerder artikel: www.thailandblog.nl/achtergrond/reis-thailand-kosteloos-annuleren/

Is mijn reisverzekering wel geldig als ik nu naar Thailand ga?
Lees voor deze vraag een eerder artikel: www.thailandblog.nl/achtergrond/reisverzekering-dekking-thailand/

Hoe blijf ik op de hoogte van het nieuws over de situatie in Thailand?
Door Thailandblog te volgen via onze website, nieuwsbrief of Twitter. Je kan deze tag gebruiken: Coup in Thailand

Verder is het verstandig om regelmatig op de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok te kijken of deze te volgen via Twitter.

Belangrijke telefoonnummers in Thailand:

 • TAT Call Center: 1672
 • Tourist Police Call Center: 1155
 • Verkeerspolitie Call Center: 1197
 • BMTA (stadsbussen en openbaar vervoer) Call Center: 1348
 • BTS Skytrain Hotline: +66 (0) 2617 6000
 • MRT Metro Customer Relations Center: +66 (0) 2624 5200
 • SRT (treinverbinding) Call Center: 1690
 • Transport Co Ltd (inter-provinciale busdienst) Call Center: 1490
 • AOT (Suvarnabhumi Airport) Call Center: 1722
 • Suvarnabhumi Airport Operation Centre (tijdelijk): +66 (0) 2132 9950 of 2
 • Don Mueang Airport Call Center: +66 (0) 2535 3861, (0) 2535 3863
 • Thai Airways International Call Center: +66 (0) 2356 1111
 • Bangkok Airways Call Center: 1771
 • Nok Air Call Center: 1318
 • Thai AirAsia Call Center: +66 (0) 2515 9999

» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Staatsgreep Thailand: Vragen en antwoorden voor toeristen (update)”

 1. Khao noi zegt op

  Goed beschouwd is er weinig aan de hand hier (Pattaya eo) in het dagelijks leven, iedereen wokt en eet gewoon door, gaat naar het werk en naar school. Alleen de avondklok is merkbaar, maar daar hebben de werkende mensen ook weinig last van omdat ze toch naar bed moeten. Bovendien gaat dat echt niet meer zo lang duren volgens de ingewijden.

  Als je hier bent pas dan op in je communicatie over de staatsgreep. Heel veel Thais begrijpen niets van al die kritiek uit het buitenland, sterker noch ze kunnen er flink boos over worden. Hun beleving is dat het leger de rotzooi komt opruimen die de politiek veroorzaakt heeft. Bijvoorbeeld op de sociale media hier zie je heel veel plaatjes van de huidige machthebber in een Supermanpak en burgers die bloemen en eten en drinken aan de soldaten geven. Die kritiek beschouwd men hier als inmenging in binnenlandse aangelegenheden waar buitenlanders kennelijk geen snars van begrijpen. Als je al wat wilt weten, stel dan open vragen, ga vooral niet in discussie………


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website