In Thailand is er sprake van een machtsovername (staatsgreep of coup) door het leger. Toeristen die van plan zijn om naar Thailand te reizen vragen zich misschien af of dit van invloed is op de dekking van hun reisverzekering?

Geen dekking voor molest

Door de situatie in Thailand kunnen reisverzekeraars zich beroepen op de molestbepaling in de verzekeringsvoorwaarden van een reisverzekering. In het kort komt het er op neer dat schade die voortvloeit uit (groot) molest niet vergoed wordt.

Molest

Molest staat voor schade bij ongeregeldheden, zoals rellen, onlusten of erger. Over deze schade is door verzekeraars een aantal definities opgesteld van dergelijke gebeurtenissen. In totaal zijn veertien gebeurtenissen, aflopend in sterkte, gedefinieerd. Deze definities zijn bij de rechtbank gedeponeerd. Groot molest betreft o.a.:

 • gewapend conflict
 • burgeroorlog
 • opstand
 • binnenlandse onlusten
 • oproer
 • muiterij

Klein molest betreft o.a.:

 • terrorisme
 • sabotage
 • rellen, relletjes of opstootjes

In principe zullen verzekeraars schade door molest niet vergoeden. Het is echter aan verzekeraars zelf om te bepalen of klein molest onder de dekking valt. Naast de molestgevaren bepalen verzekeraars apart hoe zij omgaan met de dekking van vandalisme. Veel verzekeraars dekken dit (deels) wel. Bekijk je polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekeraar of tussenpersoon of (klein) molest of vandalisme gedekt is op jouw reisverzekering.

Wat is wel verzekerd op je reisverzekering als je naar Thailand gaat?

Ga je naar Thailand, dan zullen de meeste reisverzekeraars wel de normale zaken dekken die met je reis te maken. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Je smartphone wordt gestolen.
 • Je valt, breekt een been en moet dokterskosten maken.
 • Je bagage komt niet aan.
 • Repatriëring.

Schade die onder gewone omstandigheden valt en dus geen verband houdt met eventuele binnenlandse onlusten (molest), wordt vrijwel altijd normaal vergoed door je reisverzekeraar. Er kunnen wel verschillen zijn per reisverzekeraar. Het is daarom raadzaam om voordat je naar Thailand reist, contact op te nemen met je reisverzekeraar.

Voorzichtigheid betrachten

Verder is het van belang dat je nooit het gevaar in Thailand op zoekt. Wanneer je besluit om te gaan kijken bij en demonstratie of samenscholing kan een reisverzekeraar altijd een mogelijke schade weigeren omdat jij bewust het gevaar hebt opgezocht. Ook daarom is het van belang dat jij je houdt aan het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken.

Bronnen: Reisverzekeringblog.nl en Verbond van Verzekeraars


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Biedt mijn reisverzekering dekking als ik naar Thailand ga?”

 1. Robert zegt op

  Duidelijk. .. beter om Bangkok nu te vermijden.

 2. Theo zegt op

  Enkele jaren geleden heb ik meerdere dagen vast gezeten op phuket vanwege blokkade door roodhemden . Zowel reisverzekering als garantiefonds dekken de schade niet i.v.m.overmacht


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website