Veel toeristen zijn geschrokken van de staatsgreep in Thailand. TV beelden tonen bewapende militairen in de straten van Bangkok. Sommigen willen daarom een reeds geboekte vakantie annuleren, maar kan dat zo maar?

De redactie vroeg het aan de specialisten van Reisverzekeringblog.nl en het antwoord is duidelijk: Nee. Zolang het Calamiteitenfonds geen dekkingsbeperking afgeeft, kun je bij een pakketreis niet kosteloos annuleren. Heb je alleen een vliegticket geboekt, dan is annuleren ook niet mogelijk. Je kunt natuurlijk besluiten om niet te gaan, maar dan ben je wel je geld kwijt.

Op de website van Consuwijzer staat wat nuttige informatie voor toeristen:

Mag u een reis naar Thailand annuleren omdat u bang bent voor uw veiligheid?
Annuleren kan altijd. Maar u krijgt niet zo maar uw geld terug. Hieronder leest u wat uw rechten zijn bij een pakketreis en bij een los vliegticket. En wat u nu het best kunt doen.

Hebt u een pakketreis naar Thailand geboekt?
Een pakketreis is een vlucht met een verblijf of een vlucht met een rondreis. Voor een pakketreis geldt:
Neem contact op met uw reisorganisatie. Zij beslissen of er nog naar Thailand gereisd wordt. Misschien wijzigt de reisorganisatie uw reis of biedt men u een andere reis aan. Overleg daarover met jouw reisorganisatie. 

Een andere reis moet gelijkwaardig zijn aan uw boeking. Anders kunt u een deel van uw geld terugvragen of zonder kosten annuleren.

Gaat uw geboekte reis naar Thailand toch gewoon door? En u wilt niet gaan?
Dan kunt u alleen zonder kosten annuleren als het voor een ieder te onveilig is om nog te reizen in het gebied waar u heen gaat. Het Ministerie van Buitenlands Zaken geeft informatie over de veiligheid in alle landen. Of het Calamiteitenfonds stelt een (dreigende) calamiteit vast. Dat kan u helpen om aan te tonen dat de situatie echt te onveilig is.
Stelt het Calamiteitenfonds voor uw vakantiegebied een dekkingsbeperking vast? En is uw reisorganisatie aangesloten? En u vertrekt binnen 30 dagen? Dan kunt u altijd zonder kosten annuleren.

Hebt u een los vliegticket naar Thailand gekocht?
U kunt proberen uw ticket te annuleren of te wijzigen. Wilt u weten wat dat kost? Kijk dan in voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. Alleen als uw vlucht uitvalt is de luchtvaartmaatschappij verplicht om uw ticket te vergoeden.

Aanvullende informatie

Calamiteitenfonds
Wanneer het Calamiteitenfonds een dekkingsbeperking afgeeft (ook wel bekend in de volksmond als negatief reisadvies), dan kunnen reizigers vanaf 30 dagen voor vertrek hun reis kosteloos annuleren. De reisorganisatie moet dan wel zijn aangesloten bij het Calamiteitenfonds.

Annuleringsverzekering
Je kunt alleen gebruik maken van de annuleringsverzekering onder één van de annuleringsvoorwaarden. De annuleringsvoorwaarden betreffen persoonlijke omstandigheden, zoals ziekte van jezelf of een familielid. De situatie in Thailand valt niet onder de annuleringsverzekering, dus biedt in dit geval geen uitkomst.

Bron: www. Consuwijzer.nl en www.reisverzekeringblog.nl

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Kan ik mijn vakantie naar Thailand kosteloos annuleren?”

 1. Sacri zegt op

  Kleine toevoeging voor degenen die een ticket via KLM hebben geboekt en vóór 19 juni vertekken; tussen 22 en 29 mei kun je gratis het ticket (1x heen + 1x terug) omboeken naar een andere bestemming als het vliegveld van aankomst/vertrek BKK (Bangkok) is.

  Een teruggave is alleen mogelijk als KLM de vlucht annuleerd of als er een vertraging is van meer dan 3 uur en je niet vliegt.

  Details: http://www.klm.com/travel/nl_nl/prepare_for_travel/up_to_date/flight_update/index.htm

  Disclaimer; Dit is hoe ik de regels begrijp. Hou mij hier niet voor verantwoordelijk. Lees het zelf door en vraag na bij de correcte instanties voor eventuele bevestiging.

 2. Dick zegt op

  Ik ga met mijn Thaise vrouw in oktober naar Thailand.
  Zal met name familie bezoek zijn.
  Vakantie is vastgelegd en betaald.
  Niet wetend hoe dan de situatie is ga ik ervan uit
  dat we toch geen problemen krijgen.
  Tot nu toe heb ik dus geen bedenkingen om niet te gaan.

 3. Andre zegt op

  Mijn vriendin en ik vertrekken overmorgen (donderdag 29 mei). We hebben 2 hotelovernachtingen in Bangkok vastgelegd om vervolgens voor 4 nachten in Pattaya te verblijven. (Hotel overnachting ook al vastgelegd en betaald). Daarna hebben wij nog 2 weken om zelf te oriënteren waar wij vervolgens naar toe willen gaan. 1e optie is als de avondklok wordt opgeheven wij in Thailand blijven en onze 2e optie is als de avondklok niet wordt opgeheven wij naar Cambodja willen reizen. Het is voor ons dus afwachten wat er allemaal gaat gebeuren. We komen nu voor de 2e keer in Thailand, maar vinden het reuze spannend wat er allemaal komen gaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website