In Thailand is de eerste mens-op-mens overdracht van het virus een feit. Een taxichauffeur die nooit in China is geweest heeft het Coronavirus opgelopen. Directeur Sopon van het Bureau of General Communicable Diseases vermoedt dat de chauffeur besmet is toen hij een Chinese toerist naar het ziekenhuis bracht. Ook in Duitsland, Japan, Zuid-Korea en de VS, is er sprake van mens-op-mens besmetting. 

De taxichauffeur is een van de vijf nieuwe bevestigde gevallen, waardoor het totaal aantal besmette personen in Thailand op 19 komt. De andere vier nieuwe patiënten zijn Chinezen die uit Wuhan zijn gereisd en de elf overigen zijn Chinese toeristen of Thai die Wuhan hebben bezocht. Bij een andere taxibestuurder die zicht ziek voelde is geen Corona-virus vastgesteld.

In China is het aantal besmettingen met het coronavirus inmiddels gestegen tot bijna 12.000. In het land zijn 259 mensen aan het virus overleden. Dat betekent dat nog steeds zo’n 2 procent van de zieken overlijdt. Buiten China zijn er geen dodelijke slachtoffers.

De Verenigde Staten nemen extra maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Niet-Amerikanen die naar de VS willen en de afgelopen veertien dagen in China zijn geweest, komen het land niet in. Amerikaanse staatsburgers uit China worden grondig gecontroleerd; iedereen die in de provincie Hubei was, moet verplicht in quarantaine.

Australië laat geen toeristen vanuit China meer toe. Ook is het reisadvies naar China aangescherpt tot het hoogste niveau. “We nemen het zekere voor het onzekere”, zei de Australische premier Scott Morrison. In Australië zijn tien mensen besmet met het coronavirus. In het land nog niemand aan de gevolgen overleden.

(S.O / Shutterstock.com)

Update nieuws over het Coronavirus in Thailand

 • In Phuket gaan 2.230 ambtenaren, personeel van het ministerie van Volksgezondheid en vrijwilligers Chinese toeristen in hotels bezoeken om hun gezondheid te controleren.
 • Twee toestellen van Xiamen Airlines gaan buitenlanders uit Wuhan naar Bangkok en Kota Kinabalu (Maleisië) terugbrengen. Pakistan is vrijdag gestopt met vluchten naar en van China tot 2 februari.
 • Een evacuatievliegtuig voor Nederlanders en andere Europeanen die vanwege de uitbraak van het coronavirus weg willen uit de Chinese stad Wuhan, is onderweg naar China. De Airbus A380 is aan het begin van de nacht opgestegen in Parijs en gaat via Vietnam naar Wuhan. Morgen wordt het toestel terugverwacht in Europa. Met de vlucht komen zo’n twintig Nederlanders terug, is de verwachting. Verder zijn in ieder geval twaalf Belgen, elf Denen, vijf Tsjechen en twee Slowaken aan boord. Onder meer Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië hebben eigen toestellen gestuurd om onderdanen op te halen.
 • In Spanje is het eerste geval van een besmetting met het nieuwe coronavirus vastgesteld, zo meldt het Spaanse centrum voor microbiologie. Het gaat om een man die in een groep van vijf onder observatie zat op het afgelegen eiland La Gomeram onderdeel van de Canarische eilanden. De groep had eerder contact met een Duitser die besmet was met het virus.
 • In veel landen ontstaat anti-Chinees sentiment. In Japan wordt  op Twitter de hashtag #ChineseDon’tComeToJapan veel gebruikt. In Singapore hebben tienduizenden een petitie ondertekend met het verzoek aan de regering om Chinezen niet meer toe te laten in het land. In Hong Kong, Zuid-Korea en Vietnam laten bedrijven, waaronder restaurants, weten dat Chinese klanten niet welkom zijn.
 • Een toestel van Southern China Airlines dat in Yangon was geland met een passagier die symptomen vertoonde van het coronavirus, is met de overige passagiers aan boord door Myanmar teruggestuurd naar Guangzhou. De passagier is opgenomen in het ziekenhuis en in quarantaine geplaatst.
 • De Thaise regering heeft een plan met maatregelen gepresenteerd om de toerismesector te steunen die zwaar te lijden heeft onder de uitbraak van het Corona-virus. Het gaat om leningen met een lage rente, uitstel van betaling voor bestaande leningen, uitstel van betaling van de inkomstenbelasting, vermindering van de accijns op kerosine en landingskosten. Dinsdag besluit het kabinet of de voorstellen worden overgenomen.
 • De Chinese vrouw van 32 jaar die in een vakantieverblijf in Mae Rim (Chiang Mai) dood is aangetroffen, is niet overleden aan het coronavirus. Een laboratoriumtest sluit dat uit. Naar de doodsoorzaak wordt nog onderzoek gedaan.
 • De Vietnamese luchtvaartmaatschappij Vietjet schorst vanaf zaterdag alle vluchten van en naar China. Vietnam stopt ook met het verstrekken van visa aan Chinese toeristen.
 • Singapore Airlines vermindert de capaciteit op haar vluchten naar Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen, Chengdu, Xiamen en Chongqing.
 • Een chartervliegtuig met een team artsen aan boord vertrekt zaterdag naar Wuhan om Thai op te halen die niet weg kunnen. In Wuhan werken of studeren 64 Thai. China heeft toestemming verleend voor de evacuatie. De evacuees worden gescreend bij vertrek uit Wuhan en aankomst in Bangkok. Degenen die symptomen van het coronavirus vertonen, gaan 14 dagen in quarantaine.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Update Coronavirus in Thailand (2): Eerste mens-op-mens overdracht”

 1. Frits zegt op

  Dat internationaal China wordt gemeden en vele landen ertoe besluiten om vluchten heen en weer uit te stellen, is een goede wake-up-call voor de Chinese president Xi, om zijn volk eens te gaan opvoeden voor wat betreft persoonlijke hygiëne, sociaal gedrag een voedingsgewoontes. Op Thai social media circuleren allerlei video’s van markten waar de meest vreemdsoortige “etenswaar” wordt aangeboden, levend zowel als dood, geslacht, in stukken gehakt, maar vooral bloederig.
  Honden, katten, vleermuizen, slangen, kikkers, padden, allerlei ongedierte: inderdaad, als het poten heeft wordt het gegeten, behalve tafels en stoelen. Een veel gehoorde gezegde en het is nog waar ook. Ook vele video’s met zeer gruwelijk inhoud doen de ronde, met kannibalistische trekken. Vreselijk. Gisteravond op de BBC was een bericht dat inderdaad in China stemmen op gaan paal en perk te stellen aan dit soort praktijken en al die markten op te schonen.
  Het Corona-virus is op een dergelijke markt te Wuhan ontsnapt van dier op mens.

  • henk zegt op

   Ben het eens met je kritiek op hygiëne, maar niet op voedingsgewoontes.
   In ieder land staat wel iets op het menu waar anderen kritiek of op zijn minst argwanend tegen aan kijken.
   Kijk maar naar onze haring.

 2. Christiaan zegt op

  Het verbaast mij zeer, dat er nog steeds Chinese toeristen naar Thailand komen. Groepsreizen zijn er nu niet, maar genoeg individuele reizigers. Een controle op koorts komende van uit een vliegtuig is geen garantie, dat ze niet besmet zijn met het nieuwe coronavirus. De Thaise regering neemt wel grote risico’s op die manier, naar mijn mening.

 3. Jacq zegt op

  De regering doet er alles aan om de Chinese te vriend te houden en zijn bang om de gewenste maatregelen te nemen. Het risico bestaat dan wel dat ze zelf straks de pineut zíjn. Het is id niet verder kijken dan de dag van morgen. Een bekend thais fenomeen zeg maar.

 4. Mark zegt op

  Er blijven busladingen Chinezen rondtoeren in Thailand.

  Mijn vrouw moest gisteren naar Bangkok. Om besettinsgevaar te beperken, hoger met collectief busvervoer, bracht ik haar met de auto.

  Ergens halfweg tussen Chonburi en Bangkok maakten we een sanitaire stop aan openbare toiletten langs de snelweg.

  Toen we terug bij de kwamen stond die geblokkeerde een bus die dwars achter parkeerde. De busdeur ging open en de lading Chinezen, ouderlingen, ging taaterend richting toiletten.

  Risico beperken? In Thailand? Nou moe.

  De regering blijft visa on arrival aan Chinezen geven.
  Zolang op de instroom geen rem gezet wordt en groepen Chinezen in Thailand blijven rondtoeren is de verspreidingskans groter in Thailand dan in China zelf.
  De Cinese overheid neemt immers ingrijpende behhersmaatregelen … hetgeen Prayut en co. vertikken … for a few bahtjes more.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website