Het toeristenschandaal rondom de omstreden zero-dollar tours, zie ook www.thailandblog.nl/enorm-toeristenschandaal-komt-aan-het-licht/, heeft op korte termijn gevolgen voor het toerisme uit China. Minister Kobkarn van toerisme verwacht dat deze maand 20 procent minder Chinezen naar Thailand komen. Van 1 tot 11 september arriveerden 690.375 Chinezen, 16 procent minder dan de target.

Vorige week nam het Anti-Money Laundering Office 2.000 touringcars en 4,7 miljard baht in contanten in beslag bij OA Transport Co in Lat Krabang. Het bedrijf bood goedkope reizen aan gericht op Chinezen. Die worden vervolgens ondergebracht in “bevriende” hotels en resorts. Tijdens de toer worden excursies gemaakt naar vaste adresjes van restaurants en winkels, waar de toeristen voor goederen en diensten een hogere prijs betalen dan normaal. Terwijl de reis zelf vaak onder de kostprijs wordt verkocht, betalen de toeristen tot 35% meer dan normaal voor o.a. hun eten, kleding, lederwaren, juwelen, geneeskrachtige kruiden en andere artikelen. Ook worden er belastingen ontdoken.  De Thaise overheid wil een eind wil maken aan deze fraude.

Het aantal Chinese toeristen is met 19,3 procent toegenomen naar 6,88 miljoen. Het grootste deel daarvan, 60 procent, komt zelfstandig, de rest kwam in groepsverband. Van die laatste groep bestaat de helft uit bezoekers die een zero-dollar tour maken. Ondanks de jacht op die tours verwacht de minister nog steeds dat de omzettarget van 2,4 biljoen baht dit jaar haalbaar is. Vorig jaar verwelkomde Thailand 7,9 miljoen Chinese toeristen. Dit jaar worden 11 à 13 miljoen toeristen verwacht.

Surachet Hakpan, chef van de Tourist Police Division, meent met de inval bij OA Transport een eind te hebben gemaakt aan de zero-dollar tour praktijken. OA Transport is het grootste netwerk in Thailand dat zich hieraan schuldig maakte.

De twee hoofdverdachten zijn dinsdagochtend aangehouden. Het gaat om een moeder van 61 jaar en haar zoon van 26. Ze zouden miljarden hebben verdiend met de zero-dollar tours. De vrouw is directeur van Royal Paradise Co, een keten van restaurants, de zoon is directeur van OA Transport Co. Bij dat bedrijf zijn vrijdag 2.000 touringcars in beslag zijn genomen. Om te voorkomen dat ze met bewijs verduisteren en getuigen intimideren is vrijlating op borgtocht geweigerd door de rechtbank.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Toeristenschandaal heeft gevolgen voor aantal toeristen uit China”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Afgezien van het genoemde ontduiken van belasting zie ik er nog steeds weinig frauduleus of strafbaars in.
  Reizen onder de kostprijs aanbieden en de winst halen uit een deal met de bevriende bedrijven lijkt me op zich geen crimineel verdienmodel.
  Ach, en een stukje prijsdifferentiatie, dat wil zeggen voor – in dit geval – toeristen wat meer rekenen dan voor anderen, dat gebeurt hier wel meer toch?

 2. john zoet zegt op

  ze laten chinezen 35 % meer betalen en noemen dat fraude en willen er wat aan doen.
  wat doen ze met de verkopers aan de farrang die vaak 200/300% meer moet betalen ?
  zou dat ook onder de noemer van fraude staan????
  i

  • B.Moss zegt op

   Fraude is de noemer.
   Wat davht men van de entree prijzen van parken voor de touristen dat beloopt in de 400% meerprijs .Het zijn niet alleen de chinezen die te veel betalen.
   B.M.

 3. Petervz zegt op

  Zo lang de overheid zelf toeristen tot 1000% meer laat betalen (national parks ed), denkt iedere Thai dat een veel hogere prijs voor buitenlanders normaal is. Department of national parks & fine aets ook maar eens aanpakken.

 4. Henk zegt op

  Tja. Dat hadden ze eigenlijk wel moeten weten dat ze hoe dan ook ergens voor gepakt zouden worden.
  Als je zo groot wordt, moet je hier ook de juiste connecties en ‘vrienden’ voor hebben. In een vrije markt, rechtsstaat, en vrije meningsuiting, ligt dat heel anders.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website