Volgens Bangkok Post is de lucht tussen de junta en het westen geklaard. Het bezoek van Prayut aan de VN heeft daaraan bijgedragen. De premier heeft de zorgen over de militaire coup weggenomen, waardoor de internationale kritiek op Thailand is afgenomen.

Vice-premier Somkid van economische zaken voegt daaraan toe dat de economische vooruitzichten voor dit jaar en volgend jaar goed zijn. De bevolking heeft weer vertrouwen in de toekomst. Daarmee is het klimaat rijp voor bezoeken aan het buitenland om zo het vertrouwen van investeerders in Thailand te vergroten. De ministers van handel, wetenschap en transport gaan op reis naar het westen om investeerders te interesseren. Somkid laat weten dat hij zelf naar Duitsland gaat.

Het toegenomen consumentenvertrouwen komt door de stimuleringsmaatregelen van de regering, zoals laagdrempelige krediet voor het midden- en kleinbedrijf. Volgende week neemt het kabinet een besluit over stimuleringsmaatregelen voor de woningmarkt, zo laat Somkid weten.

De verzwakte baht is volgens hem gunstig voor de export. De waardevermindering met 8,22 procent van de THB is een effect dat volgt op de waardevermindering van de munt in andere landen in de regio zoals de de Maleisische ringgit (- 16,4%) en de Indonesische roepia (- 9,73%).

Na de woningmarkt komt er ook stimuleringsmaatregelen voor rijstboeren. Somkid laat verder weten dat de geplande aanleg van metro- en (hoge snelheid) spoorlijnen ook voor een economische boost zullen zorgen.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/uWQy6D


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Thaise regering gaat op zoek naar Westerse investeerders”

 1. Jacques zegt op

  Het militaire regime heeft de ondankbare taak om er nog wat van te maken in dit land, mede vanwege de pijnhoop achtergelaten door voorgaande kabinetten. Voorwaar geen makkelijke taak. Er is de nodige kritiek en er zijn altijd mensen die het beter weten en vinden dat het anders moe,t vanwege hun eigen kijk op de wereld. Dit zal altijd wel zo blijven. Initiatieven die zijn er in ieder geval wel en zoals al eerder door Prayut was gemeld, de toekomstige regeringen zullen op de ingezette weg moeten doorborduren en het zal nog een tijd vergen alvorens men op een goed economisch niveau beland. Het buitenland erbij betrekken is denk ik wel een voorwaarde voor toekomstig succes. Thailand is nou eenmaal geen eiland en niet zo groot als Rusland, die denkt dat het zichzelf kan bedruipen, met Poetin aan de macht. De peptalks van Prayut zijn volgens mij welgemeend en oprecht. De door het westen zo gekoesterde democratie wordt soms hierbij geweld aangedaan. Een militair denkt nu eenmaal niet het zelfde als de meeste politici. Ze praten anders en zijn directer. Persoonlijk heb ik hier meer vertrouwen in. De toekomst met de zo gekoesterde democratisch gekozen leiders zal het leren. Het blijft een boeiend spektakel alleen zou het chauvinisme plaats moeten maken voor echte betrokkenheid met de buitenlanders, zeker diegene die al zo lang dit land spekken en proberen zich staande te houden, binnen alle geldende wetten en regeltjes.

 2. wibart zegt op

  Ach de heren politici hebben ook “recht” op snoepreisjes. Ze werken tenslotte vreselijk hard voor hun familie; of was het voor hun land ? Enfin lachwekkend en niet echt serieus te nemen. Serieuze investeerders zullen toch wachten tot er een democratisch gekozen regering zit.

 3. Frans Nico zegt op

  “Volgens Bangkok Post is de lucht tussen de junta en het westen geklaard. Het bezoek van Prayut aan de VN heeft daaraan bijgedragen. De premier heeft de zorgen over de militaire coup weggenomen, waardoor de internationale kritiek op Thailand is afgenomen.” Dat is althans de vertolkte mening van Prayuth en de zijnen. Buitenlandse instemming met het militaire regiem is mij onbekend.

  Waardedaling van een munt betekent dat investeerders de economie van een land niet zien zitten. Als dat wel zo is stijgt de waarde van die munt juist. Kijk naar Zwitserland. De Zwitserse Frank was gekoppeld aan de Euro. Op het moment dat die koppeling werd losgelaten spoot de waarde van de Zwitserse Frank omhoog.

  Er wordt verwezen naar de ook dalende koers van de munten in omringende landen. Landen zijn economisch het meest aangewezen op binnenlandse consumptie en de economie in omringende landen. Als de koers van de omringende landen ook daalt, dan heeft Thailand daar niets aan. Integendeel. Alleen de export naar landen met een sterke munt heeft er voordeel van. Maar de keerzijde is dat de import uit die landen dan duurder is.

  De sleutel ligt daarom bij economische hervormingen die de binnenlandse vraag stimuleert en de export bevordert. Prayuth’s praatjes veranderen daar niets aan. Binnenlandse vraag stimuleer je door de bevolking meer bestedingsruimte te geven. Het beleid is kennelijk erop gericht juist dat niet te doen. Krediet geven aan het MKB betekent niet dat de bevolking meer gaat kopen. MKB-krediet verlenen in een slechte economie help alleen een slechte periode te overbruggen. Als op korte termijn geen uitzicht is op economisch herstel, is elk krediet een subsidie die na faillissement niet wordt terugbetaald.

  Het feit dat de economie in Thailand door verschillende “stimuleringsmaatregelen” op de been moet worden gehouden is tekenend voor het economisch vertrouwen in Thailand. Als de burgers geen of onvoldoende bestedingsruimte hebben, dan wordt de consumptie niet aangewakkerd en zullen die “stimuleringsmaatregelen” geen effect hebben op de algehele economie, mogelijk wel voor de rijkere laag van de bevolking.

 4. l.lagemaat zegt op

  Wel praten over mogelijk westerse investeerders, maar een Farang die hier een bedrijfje zou willen beginnen geen toestemming geven of een werkvergunning. Dit is het Thailand met zijn twee gezichten!

  groet,
  Lodewijk

  • Jos zegt op

   Ik denk dat een investeerder volledig eigendom en controle wil over zijn bedrijf dus ook over het eventuele vastgoed en perceel land.
   Daarnaast moet de visa wetgeving verruimd worden.

   Pas dan zullen MKB bedrijven het vertrouwen krijgen om in Thailand zaken te doen.

   • Frans Nico zegt op

    De ministers van handel, wetenschap en transport gaan op reis naar het westen om investeerders te interesseren, zo lees ik. Ik denk niet dat ze met westerse investeerders MKB-bedrijven bedoelen. Uit het beleid blijkt immers dat MKB-bedrijven bij voorkeur aan de Thai zijn voorbehouden. Die worden gestimuleerd tot investeren met laagdrempelige kredieten. Nee, het gaat om grote investeerders die bereid zijn bakken met geld mee te nemen. De vicepremier gaat (daarvoor) zelf naar Duitsland, zo wordt geschreven. Die zullen dan ongetwijfeld vele privileges voorgespiegeld krijgen. Maar of westerse investeerders zich daardoor laten (ver)leiden valt te betwijfelen. Grondeigendom en visum-wetgeving zal daarbij geen rol van betekenis spelen.

 5. colin de Jong zegt op

  Men moet allereerst eens van die domme gedachte af om ons geen grond op naam te gunnen, alsof wij deze kunnen stelen of meenemen.Investeerders gaan geen miljarden investeren als ze maar voor 49% eigenaar kunnen zijn met een Thaise directeur. Een Thai kan in de EU wel alles op eigen naam kopen, en een zaak beginnen zonder verplichting van 4 werknemers die hier verplicht is. Heb al vaker de EU ambassadeurs gevraagd om hier wat aan te doen,maar de heren waren blijkbaar te druk met hun feesten en partijen die hier in overvloed zijn.Ook de visa regelingen zijn niet leuk meer en velen begrijpen er weinig van. Alles wat gemakkelijk kan worden gedaan, wordt ernstig bemoeilijkt met een hoop bureaucratische onzin.Jammer maar zie Thailand alleen maar als een leuk vakantieland,maar als je hier zaken wil doen moet je over een sterk hart beschikken en vooral veel geduld.Ik heb mijn gele huisboekje destijds aangevraagd en moest er 8 keer voor terugkomen, met zoveel onnodige en onzinnige verklaringen en 2 getuigen enz. Het had korter gekund, maar dan had ik moeten schuiven, wat tegen mijn principe is.Toen mijn partner vertelde dat ik voor haar grote baas werkte en dat ik haar naam en copy ID wilde, kwam het gele huisboekje uit de lade, en werd deze arrogante draak ineens erg vriendelijk. Helaas moet je wel eens blufpoker spelen.

 6. Mark zegt op

  Leuk te vernemen dat “de lucht tussen de junta en het westen geklaard” is. In het seizoen van de thypoons spoelt de regen alle stofjes uit de lucht. Of is er toch een andere verklaring? Zou het kunnen dat het TTP-akkoord wenkt aan de horizon?

  Een reeks landen rond de Stille Oceaan, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Chili, Japan, Vietnam en Australië, sluiten een vrijhandelsverdrag, het Trans-Pacific Partnership TPP. Niet te verwarren met TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership, waarmee de Euro-Amerkaanse relaties gesmeerd worden.

  Thailand zit (nog) niet in de TTP-club. Lastige leerlingen zitten zelden op de eerste rij in de klas. Maar als ze een verbetertraject lopen mogen ze naar voren schuiven. Zo is er voor Thailand, en nog een paar landen, in het TTP-akkoord een “instap optie” voorzien. Zo’n toegangsticket is uiteraard niet onvoorwaardelijk “free”. Ook al wordt Thailand soms letterlijk vertaald als Land of the Free.

  Thailand en haar leiders worden met vrijhandelsakkoorden zoals TTP gedwongen (sommigen zeggen gelijmd) fundamentele strategische keuzes te maken. Keuzes die overigens niet louter van economische aard blijven. Als Thailand de kans niet wil missen haar handelsbalans op te poetsen zal het nog één en ander moeten doen.

  Het wereldwijde machtsspel tussen de grote mogendheden is onverbiddelijk … en kleine(re) landen worden de pootjes tussen de machtswrongels gedraaid om hogere belangen te dienen.

  Leuk dat de heer Generaal en zijn vrienden nu ook publiek pootjes geven aan Uncle Sam :-). Het blijft echter twijfelachtig of dat zal volstaan om een toegangsticket tot de TTP-club in handen te krijgen.

  Om op de pootjes te vallen in het internationale machtsspel zullen de heer Generaal en zijn vrienden ook binnenlands nog een paar Gordiaanse knopen moeten ontwarren … en dat zijn nog steeds kluwens waar de pootjes lelijk in gekneld kunnen raken. Daarvoor blijft het afwachten tot HIJ komt te gaan, alvorens het plot zich zal ontvouwen … ontwarren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website