Een delegatie van Nong Nooch Tropical Botanical Garden bij Pattaya is naar Nederland gekomen om mee te doen aan het bloemencorso in de Nederlandse bollenstreek.

De Thai zijn onder de indruk van de corso: “We hebben in Thailand ook wel een soort parade, maar die is lang niet zo indrukwekkend als hier” zo laat de directeur van Nong Nooch,Kampon Tansacha aan de NOS weten.

Onder de zestienkoppige delegatie zijn zes Thaise journalisten, namens drie verschillende televisiestations. “De belangstelling vanuit Thailand is groot”, zegt Tansacha. “De afgelopen dagen zijn er verschillende reportages over de voorbereidingen van het corso op de Thaise nationale televisie uitgezonden.”

Art Vogel, de voormalig hortalanus van de hortus botanicus in Leiden, begeleidt sinds 1968 de teams die de praalwagens maken. Dit jaar heeft hij de Thai onder zijn hoede. “Het corso leeft daar enorm. Dat blijkt wel uit de media-aandacht”, zegt Vogel. “Heel leuk om te zien hoe enthousiast ze het corso volgen.”

De Thaise deelname komt niet alleen voort uit bewondering voor de Nederlandse bloemensector. “Het is voor ons ook een goede manier om het Thaise toerisme in Nederland te promoten”, meent Tansacha.

“De Thaise delegatie heeft zelfs een eigen bus versierd met bloemen, die meerijdt met het corso. Van daaruit volgen ze hun eigen praalwagen letterlijk op de voet”, zegt Wilma Mesman. Als art director van het Bloemencorso heeft ze meegedacht over alle ontwerpen van de deelnemende praalwagens, en dus ook over het ontwerp van de Thaise wagen.

Kenmerkend voor de Thaise wagen noemt Mesman het portret van de Thaise koning en koningin. “Dat moest het hoogste object van de wagen zijn, uit respect voor het koninklijk huis.” Ook de olifant kon niet ontbreken, het nationale symbool van Thailand.

Voorop de wagen prijkt een uit bloemen opgebouwde apenkop. “Het is in China het jaar van de aap”, licht Mesman toe. “En China is voor heel Azië belangrijk, dus de Thai wilden ook een aap in het ontwerp van hun wagen verwerkt hebben.”

In totaal rijden er zeventien praalwagens mee. Naast de Thaise praalwagen, is er ook een Chinese wagen. De overige wagens zijn Nederlands. Onder meer de gemeenten Leiden, Hillegom en Lisse hebben een eigen praalwagen.

Het Bloemencorso Bollenstreek heeft net als in andere jaren ongeveer een miljoen bezoekers getrokken. De stoet vertrok in Noordwijk en ging langs Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom en Bennebroek. Ook de Keukenhof werd aangedaan.

De twintig praalwagens en meer dan dertig andere voertuigen waren versierd met hyacinten, tulpen en narcissen. Het thema dit jaar was Flowers & Fashion.

Door de grote belangstelling waren de wegen rond de bollenvelden overvol. Met een lichte vertraging eindige de stoet rond 21.30 uur in Haarlem. Spijtig genoeg voor de Thaise deelnemers was het erg koud…

Bron: NOS.nl

Met dank aan Jaap & Alie voor het inzeden van de foto’s

9 reacties op “Thaise praalwagen bij bloemencorso in de bollenstreek”

 1. Harrybr zegt op

  zie de vele YouTube films als:
  https://www.bing.com/videos/search?q=bloemencorso+bollenstreek+2016+youtube&&view=detail&mid=2CAC85A764076DF466B12CAC85A764076DF466B1&FORM=VRDGAR

  En vele anderen

 2. Jacques zegt op

  Prachtig die praalwagen en een leuk samenwerkingsverband en zo kan het dus ook. Dit soort van initiatieven is alleen maar toe te juichen. Ga zo door is mijn advies.

 3. Christina zegt op

  Prachtig!

 4. ben zegt op

  gemist op thai tv. Vraag (uit thailand) : weet iemand hoe je het bloemencorso op internet kunt terug vinden maar dan in thailand??
  met dank.

  • Eugenio zegt op

   Bij deze..
   http://www.tnamcot.com/content/453751V

  • marcel zegt op

   https://www.bing.com/videos/search?q=bloemencorso+bollenstreek+2016+youtube&&view=detail&mid=2CAC85A764076DF466B12CAC85A764076DF466B1&FORM=VRDGAR
   en maar kijken heel mooi

  • piet zegt op

   Ben, dit werd er op de Thaise tv vertoond van het bloemencorso.

   http://morning-news.bectero.com/m/main.php?m=newsdetail&cname=goodnews-thailand&nid=78100

  • l.lagemaat zegt op

   Hierbij een link:

   http://nos.nl/artikel/2100956-thaise-invasie-bij-nederlands-bloemencorso.html

   Veel plezier.

 5. Rob V. zegt op

  Prachtige wagen. Ik heb dit jaar het corso overgeslagen, verleden jaren ging ik met mijn vrouw wel kijken want de Bollenstreek is mijn achtertuin (regio Leiden). Als mijn vrouw er nog was geweest hadden we dit jaar zeker weten gaan kijken! Zo ontzettend jammer dat dat niet meer kan, maar ik moet nu niet droevig worden terwijl al die bloemen pracht zo mooi is. Hopelijk zijn ze volgende keer weer van de partij!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website