De minister van volksgezondheid in Thailand, Pradit Sintavanarong, liet vandaag weten dat de overheid plannen heeft voor een belastingheffing voor buitenlandse toeristen die het land bezoeken.

Pradit heeft hiervoor al gesprekken gevoerd met andere overheidsdiensten om te kijken welke dienst verantwoordelijk gaat worden voor het innen van de heffing.

Volgens zijn plan moeten buitenlanders die langer dan drie dagen in Thailand zullen verblijven een eenmalige heffing betalen van 500 baht. Toeristen die korter dan drie dagen in het koninkrijk verblijven moeten 30 baht per dag betalen.

Een deel van de opbrengsten van deze heffing moet de kosten dekken van medische zorg voor onverzekerde toeristen, zo liet Pradit weten.

Of deze toeslag de eerdere plannen voor de invoering van een verplichte medische reisverzekering voor buitenlandse toeristen vervangt, zegt het bericht niet maar is wel aannemelijk.

Bron: The Nation


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Thaise minister van volksgezondheid wil heffing voor toeristen”

 1. John E. zegt op

  Nou, voor alle onverzekerde toeristen: Hartelijk dank! Moeten de goedwillende reizigers/toeristen enz. voor jullie opdraaien!

 2. Sjaak S zegt op

  Zolang het bij die 500 Baht blijft, zal ik er geen probleem mee hebben. Ik denk dat de meesten dit nog kunnen opbrengen en mocht dit niet het geval zijn, dan denk ik dat je het verkeerde land hebt uitgekozen.

 3. chris zegt op

  Niks nieuws onder de zon. Een paar jaar geleden was er een luchthavenbelasting van 500 baht, te betalen bij vertrek uit Thailand. Waar dat geld aan besteed werd vertelde niemand. Toch een leuk bedrag: 20 miljoen toeristen * 500 Baht = 10 miljard Baht. Denk zelf dat dit niet doorgaat. Is te toerist-onvriendelijk, zeker voor de Chinezen.

 4. Roel zegt op

  Wij betalen ook al 700 bath, voorheen moesten wij dit op het vliegveld betalen, nu zit het in de ticket prijs ,nu moeten de vliegmaatschappijen dit afdragen aan thaise overheid. Dus gaat hier nu als in NL, dubbele belasting.
  ongeveer een minuut geleden

  • Rob V. zegt op

   Inderdaad, nu is “iets” van een toeristenbelasting wel begrijpelijk om bepaalde (directe) kosten te dekken, al moet men natuurlijk ook niet de (in)directe baten vergeten van toerisme. Bedrijven en de overheid kunnen al mooi geld verdienen aan toerisme, dat is prima. Helaas zien sommige overheden toeristen toch als een melkkoe: sommige gemeente in Nederland heffen absurde bedragen. Gelukkig is dat in Thailand nog niet zo ver. Desalniettemin voelt een belasting van 700 + 500 bath toch niet goed. Ik wil best mijn steentje bijdragen om sommige kosten te betalen die de overheid van het gast land heeft, en solidair zijn met mensen die door domme pech met hoge kosten worden geconfronteerd. Maar gaan betalen voor mensen die uit gemakzucht, of zelfs doelbewust een ander op de kosten jagen, dat voelt niet prettig. Waarom zou ik dan netjes verzekerd op reis gaan, al mijn verplichtingen voldoen terwijl hen die daar maling aan hebben mee weg komen en ik dan de rekening krijg? Solidariteit is fantastisch maar het moet aso’s niet belonen. Die balans tussen solidariteit en misbruik is lastig te bepalen maar ik zie een 700 bath extra aan belastingen die balans toch eerder doorslaan in de verkeerde richting.

  • DIGIQUEEN zegt op

   Hi Roel,
   Beetje verwarrend, maar mag ik er van uitgaan dat je het hebt over een ticket kopen hier in Thailand???
   Soms wel eens onduidelijk, daar zowel uit Nederland als Thailand reaktie komen.
   Dus Thailand gaat dubbel “”pikken””?
   Of is dat alleen over tickets/toeristen die in een ander land het ticket hebben gekocht??
   Dus dan wordt er alleen van de expats die een ticket naar waar dan ook boeken deze 700 baht legaal van je afgenomen??
   Louise

   • Roel zegt op

    Maakt niet uit waar je ticket koopt, als je Thailand uitgaat betaal je automatisch 700 bath, voorheen moest je dit zelf betalen nu zit het in ticket prijs verwerkt.
    Dat is een toeristenbelasting, en ook helemaal niet erg.
    Vorig jaar nog gaf thaise overheid een verkaptie subsidie voor Russische toeristen, die veelal niet verzekerd zijn en vaak wat hebben inzake gezondheidszorg.
    Beter is een verplichte ziektekostenverzekering voor iedereen die het land binnen komt. Dat moet je zelfs in Rusland, Russen zelf hebben niets geen dekking etc, maar toeristen etc.zijn verplcht om aan alle verzekeringen te voldoen en zelfs meer als dat. Heb visa gehad voor Rusland dus weet het heel goed.
    Overigens vind ik het heel goed dat er regels zijn, ook wat betreft visa regels hier in Thailand, maar pak dan wel de kern van het probleem aan en ga niet een overtrokken belasting invoeren die maar voor een beperkte groep nodig zou zijn.
    Er komen jaarlijks honderden miljoenen bahts binnen van expats die hun visa verlengen, laat ze dit geld dan maar gaan gebruiken voor aanvulling, doorsnee expat is goed verzekerd die hier wonen of zijn kapitaal krachtig genoeg om alles zelf te betalen.

 5. khun chiang moi zegt op

  Ik kan me voorstellen dat men inkomsten wil genereren dat wil elke overheid n.l. maar ok 500 Bath dat gaat nog maar vaak is het een begin van ………
  Of het op termijn slim is is de vraag met Vietnam en het oprijzende Maymar in de buurt als ik de Thaise overheid zou zijn zou ik er heel voorzichtig zijn met dit soort plannen uiteindelijk bepaald niet de Thaise overheid waar de toerist naar toe gaat maar de toerist zelf en keus genoeg.

 6. klaasje123 zegt op

  De hamvraag is natuurlijk wat die thaise overheid zal doen als er een overzekerde toerist iiets overkomt. Met een limousine naar het ziekenhuis? Of is het geld intussen verdwenen in……

 7. Joy zegt op

  Heel goed idee van deze minister. In Nederland b.v. moet men toch ook toeristenbelasting betalen. Zelfs als men als Nederlander in Nederland reist. Elke stad heft zijn toeristen belasting. En ook omdat er vanwege het feit dat er veel jonge en niet zulke goed verzekerden rond lopen, is het van deze minister een prima plan om zodoende toch geld te hebben om eventueel onverzekerden medisch te kunnen behandelen indien noodzakelijk.

  • Rob V. zegt op

   Maar je betaald al jaren lang toeristen belasting in Thailand: 700 bath bij vertrek (is verrekend in de vliegticket prijs) en bij veel overheids (en andere) attracties betaal je het dubbele tot meer dan het tienvoudige van de entree prijs als je een buitenlander bent. Ben benieuwd of die inkomsten al niet voldoende zijn om de kosten van onverzekerden te overkomen. Plus natuurlijk de indirecte inkomsten en baten voor de economie (hotel overnachtingen, inkomsten van verkopen zoals goederen, drank en eten).
   Zo’n 500 bath zou dus een soort van verkapte belasting verhoging zijn zonder enig inzicht waar deze aan besteed wordt en toch best zonde voor de toeristen die wel netjes verzekerd op reis gaan en de gemakzuchtige of slecht voorbereide of cheap-charley toeristen spekken.
   Ik zie meer in het eisen van een reisverzekeringen voor toeristen uit landen waar het veel voorkomt dat deze niet voldoende verzekerd zijn en na een ziekrnhuis bezoek de Thaise staat met de rekening laten zitten.

   • RonnyLadPhrao zegt op

    Ik zou die 700 baht (was op het laatst 700 Baht maar hoeveel zou die nu zijn ?) op de luchthaven een passagierstaks noemen, want Thai betalen die ook en iemand die over land Thailand verlaat betaalt die niet. In de meeste andere landen-luchthavens zit dit natuurlijk ook al in het ticket.
    Eigenlijk was ik wel verbaasd dat men dit op de luchthaven heeft afgeschaft want dat bracht weer eens wat mensen aan het werk. Er stonden enkele bij dat ticketmachien voor het geval je het niet begreep, er was zelfs een balie waar je dat ticketje kon kopen en dan stonder er nog enkele een paar meters verder om de ticketjes terug te ontvangen.
    Dat dit later in de prijs van het ticket verrekend werd is maar een excuus denk ik. Volgens mij heeft die passagierstaks er altijd ingezeten en is het gewoon iets dat ze aanrekende omdat ze daar zin in hadden en het gemakkelijk geld verdien en was. Omdat de Thai dit ook moesten betalen is men uiteindelijk hiervan afgestapt. Om zich vrij te pleiten zei men dat het nu in het ticket zit maar dat zat er altijd al wel in denk ik.

    De meerprijs voor attrakties is natuurlijk gewoon de toerist het vel afstropen.

   • chris zegt op

    beste Rob, die 700 (volgens mij 500) Baht was GEEN toeristenbelasting maar een luchthavenbelasting. Iedere buitenlander moest die 500 baht betalen, elke keer dat je Thailand via een vliegveld uitgaat, niet alleen de toerist maar ook de expat die hier woont en werkt (en zoals ik wel eens op zakenreis moest naar Singapore of Jakarta). Bij attracties betalen toeristen meer dan inwoners van dit land. Op vertoon van mijn belastingkaart betaal ik als buitenlander nooit meer dan het Thai tarief.

    • RonnyLadPhrao zegt op

     Aanvankelijk was het 500 Baht (en daarvoor 300 Baht dacht ik, maar enkele jaren voor ze het hebben afgeschaft is dit bedrag opgetrokken tot 700 Baht. Misschien zou het nu wel 1000 Baht zijn).
     Het is inderdaad geen toeristentaks maar een passagierstaks en de reden is omdat je gebruik maakt van de accomodatie. Luchthaventaks is uitgebreider en slaat ook op de luchtvaarmaatschappij en het vliegtuig dat van de luchthaven gebruik maakt.
     Nu ja, als het kind maar een naam heeft.
     Zo moest ik op een bepaald moment het bedrag betalen aan de incheckbalie omdat het systeem was afgeschaft maar het (zogezegd) nog niet in mijn ticket was opgenomen.
     Raar eigenlijk, want wanneer je een enkeltje naar Thailand nam je dus die taks niet hoefde te betalen ,want niemand zegt dat je ook via Thailand terugvliegt.
     Bij toeritische attrakties betalen de toeristen bijna altijd meer, maar dat wil niet zeggen dat alle buitenlanders meer betalen.
     Een rijbewijs helpt hier ook bij of “gepensioneerd zijn” wil ook wel eens helpen.

     • RonnyLadPhrao zegt op

      Ik heb eens wat zoekwerk gedaan en de officiele benamig van deze taks is niet toeristentaks, passagierstaks (zoals ik dacht), luchthaventaks of andere maar
      Bangkok International Airport Departure tax, of
      Suvarnabhumi International Airport Departure tax.

      Het was 700 Baht en is sinds 1 februari 2007 in het ticket opgenomen.

      (Website is misschien wel wat oud maar ik vond er de juiste benaming wel)
      http://www.airportsuvarnabhumi.com/about-suvarnabhumi-airport/bangkok-international-airport-departure-tax/

      Dus gewoon een taks omdat je vertrekt. Gekker kan je het niet verzinnen.

    • Mathias zegt op

     Beste, Laten we het maar gewoon een vertrek belasting noemen. Het is geen toeristen taks, geen luchthaven taks. Het is inderdaad 700 Bht en in Thailand is het inbegrepen in het ticket. Landen zoals bv Cambodja, de Fillipijnen en Bali moet bij vertrek! een vertrekbelasting cash betaald worden! Ieder land geft een andere vertrek belasting, Cambodja is bv 25 US Dollar.

  • chris zegt op

   Voor toeristenbelasting is iets te zeggen. In Nederland wordt dat echter geheven bij de toeristische ondernemingen (van hotels tot campings) en de ondernemingen versleutelen die belasting in hun prijzen. In Thailand wil men dat geld rechtstreeks gaan innen bij de toerist, die het land inkomt danwel verlaat. Deze procedure kost aanzienlijk meer geld dan het geld innen bij de bedrijven.

 8. Dipo zegt op

  Myanmar en Cambodja en Vietnam zijn ook mooie landen om te bezoeken. Thailand prijst zichzelf in toenemende mate uit de markt. Thailand, graailand?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website