De marine blijft bij het standpunt dat er drie Chinese Yuan Class S26T onderzeeërs moeten worden aangeschaft. In 2017 tekenden de marine en de Chinese scheepsbouwer het contract voor de eerste en nu dringt de marine aan op aanschaf van de tweede die 12 miljard baht moet kosten.

Een bron laat weten dat de marine wacht op goedkeuring van de begroting 2020 waarna de order geplaatst wordt.

De aanschaf van de drie onderzeeërs is in oktober 2016 goedgekeurd door het kabinet. De kosten van 36 miljard baht worden over 11 jaar afgeschreven. Het besluit om de aanschaf door te zetten riep destijds veel kritiek op. De Thaise wateren zijn relatief ondiep en daardoor ongeschikt voor een onderzeeboot.

Naar verwachting wordt de eerste onderzeeër midden 2023 geleverd. Hij gaat ingezet worden in de Golf van Thailand en de Andaman zee. De marine zegt dat de moderne onderzeeërs nodig zijn om de ‘maritieme territoriale belangen’ van Thailand te beschermen.

Op het verlanglijstje van de marine staat verder de aanschaf van een landingsplatform dock ship van 4 miljard baht die ook in China zou worden gekocht.

M1126 Stryker

Vandaag werd ook bekend dat de VS akkoord is gegaan met verkoop van 60 stuks M1126 Stryker pantservoertuigen aan Thailand voor 175 miljoen dollar voor het leger.

Bron: Bangkok Post

14 reacties op “Thaise marine wil tweede onderzeeër”

 1. Dennis zegt op

  Hm, verbaast dat de Amerikanen in beeld zijn om legermateriaal te leveren. Onder president Obama is ten tijde van de coup besloten geen materieel te leveren, omdat een democratisch gekozen leider uit het zadel werd gewipt. Blijkbaar is een dictatoriaal regime in Saudie Arabië geen probleem of geldt dat principe alleen bij relatief kleine bedragen (bij de VS).

  Anyway, onder Trump kan alles, maar de Thais waren ondertussen al vrolijk aan het shoppen geslagen in onder andere Zweden (straaljagers) en Oekraïne (tanks. rupsvoertuigen) en de Chinezen vinden dit natuurlijk ook een prima gelegenheid om hun invloed op zowel economisch als militair vlak uit te breiden. In dat opzicht een blunder van de VS/ Obama destijds. Nu hebben de Chinezen een voet tussen de deur…

  Over het nut van een onderzeeër kan ik weinig zeggen. Nederland heeft ze ook en die worden niet in de Waddenzee ingezet, maar waar wel is allemaal “geheim”. Dus de Thais zullen ook wel iets anders van plan zijn, maar dat niet aan de wereld willen vertellen.

 2. G.J. Krol zegt op

  Het zal wel militaire logica zijn dat een onderzeeër in ondiep water belangrijker is dan een iets hogere levensstandaard van de bevolking.

 3. Rob V. zegt op

  Die duikboot is natuurlijk om de Chinezen weg te houden uit de Thaise Golf. Die pantserwagens met 50. cal machinegeweren… Ze zullen in ieder geval voor binnenlands gebruik zijn. De Thai zijn nette mensen die goed luisteren naar de autoriteiten, rust en orde heerst er in het mooie land… Mogelijk in te zetten in het geval van te grote groepen Chinezen toeristen die de orde en reinheid verstoren?

  • TheoB zegt op

   En natuurlijk zijn die M1126 Strykers ook noodzakelijk voor inzet tegen ondankbare buitenlanders en hun sympathisanten die het wagen de TM30 (en al die andere onmisbare regels om hen in de gaten te houden) ter discussie durven te stellen.
   Want met die pantservoertuigen kan tenminste “doortastend” opgetreden worden tegen hen en hun handlangers die een nationale veiligheid bedreigende vijfde colonne vormen.
   Je kunt maar beter goed voorbereid zijn op deze potentiële dreiging.

   • Rob V. zegt op

    Dan krijgt Prayut wel steun van de witneuzen die vinden dat in dit land een strenge leider die rust en orde brengt noodzakelijk is. Als ‘ gast’ niet gaan piepen, hulde aan de harde hand van de autoriteiten die het leven zoveel aangenamer maken. Bemoei je niet met de Thaise gang van zaken en drink rustig uw biertje. Maar ga niet te ver weg van je stek anders moet je een hele papiermolen in. 555

   • KhunKarel zegt op

    Ja TheoB, inderdaad, de Chinezen hebben toevallig gisteren een promotie filpje uitgebracht hoe op te treden tegen subversief gefdrag, dit deed mij denken aan de veldslagen uit de middeleeuwen,
    Ze staan klaar aan de poorten van Hongkong om het te ‘bevrijden’ en met bloemen te worden onthaald. (waar heb ik dat eerder gehoord?)
    Thai government kijkt gespannen mee om hier lering uit te trekken, misschien reden om nog maar een paar duikboten te bestellen,(riotgear hebben ze genoeg) want je weet maar nooit…ha ha !

 4. yuundai zegt op

  Gaan ze dan eerst de hele kustlijn uitbaggeren, anders kunnen die dingen nergens laten varen, boven water zal nog wel lukken maar duiken tot twee meter?

  • Lung addie zegt op

   Hey Yuundai,

   neen ze gaan de hele kustlijn niet uitbaggeren. Het zijn duikboten voorzien van rupsbanden, dan kunnen ze over de zeebodem rijden…..55555

 5. Edu zegt op

  Personen die in vrijheid kunnen leven snappen natuurlijk niks van een leger. Zoiets als een onderzeeer zal wel nodig zijn in het strategisch gebeuren. Goed voor de handel en de betrekkingen. Dankzij een leger kunt u genieten in vrijheid van u leven. Het tegendeel heeft zich nog niet bewezen

  • teun zegt op

   De Chinezen leveren de duikboten. Ik vermoed, dat er door hen ook apparatuur in verborgen wordt waardoor China altijd weet waar die duikboot/-boten is/zijn.
   Daarnaast is de aanschaf nuttig voor het “pensioenfonds”…

   Die duikboten kunnen altijd nog worden ingezet als toeristische (duik)attractie, nadat ze in de bodem zijn vastgelopen.

   Kortom: het aanschaffen past in een strategisch gebeuren, het is goed voor handel (voor opdrachtgevers ook) en betrekkingen. Maar of het genieten in vrijheid van ons leven hierdoor toeneemt???

  • Rob V. zegt op

   De laatste keer dat Thailand haar wapentuig tegen de buren moest gebruiken om de soevereiniteit te beschermen is lang geleden. Maar de prestige speeltjes..uhm.. objecten zoals het vliegdekschip dat ze aan de kade hebben liggen schrikt natuurlijk af… in de praktijk zijn de wapens meer ingezet tegen de eigen burgers dan tegen buitenlandse mogendheden.

   • Si vis pacem, para bellum, zei Plato. Als je vrede wilt, bereid je dan voor op oorlog. Ik ben wel voorstander van een sterke defensie, maar het leger in Thailand is een leger met een waterhoofd. Nog even dan zijn er meer generaals dan soldaten….

    • Rob V. zegt op

     Voorbereid zijn op zelfverdediging of een buurman te hulp lunnen schieten is 1 ding. Wie kan daar op tegen zijn? Maar al deze speeltjes, al die generaals, al dat landgoed wat het leger bezit, de misstanden mbt de dienstplicht etc Zucht

 6. Hans zegt op

  De aanschaf van onderzeeers is niets anders dan een prestige kwestie en een manier om bij China in bed te kunnen blijven. Dit is niets bizonders, Nederland koopt ook voor een godsvermogen JSF straaljagers van Amerika, en het is niet alsof dat nu echt bijdraagt aan een oplossing voor de problemen waarmee Nederland nu heeft en op langere termijn mee te maken krijgt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website