De Thaise marine heeft meer dan 8.000 vissersboten uit de vaart gehaald omdat de eigenaars zich niet hebben laten registeren.

Dit na aanleiding van het dreigement van de Europese Unie om de import van vis te stoppen indien Thailand geen halt toeroept aan slechte arbeidsomstandigheden waaronder slavernij op vissersschepen en illegale vismethoden.

Vissersboten krijgen alleen een nieuwe licentie hangen na inspectie en het nakomen van verplichtingen. Deze maatregel is het gevolg van de dreiging van de EU met een importban wegens illegale visserij praktijken. een voorbeeld hiervan is de vleetvisserij waarbij sleepnetten van een niet langer toegestaan type gebruikt worden. Er was een Thais verbod, maar dat werd niet gehandhaafd.

Volgens een marinewoordvoerder zijn meer dan 42.000 vissersboten wel geregistreerd, en die kunnen blijven vissen. Bij de 8.024 boten zonder licentie zijn zowel kleine tweemansbootjes als grote commerciële schepen van 600 ton. De meeste boten vissen in Indonesische en Myanmarese wateren.

In december beslist de EU of Thailand voldoende heeft gedaan om te voldoen aan de IUU-regeling van de EU (illegal, Unreported and Unregulated Fishing). Als dat niet geval is, dreigt een importverbod voor Thaise visproducten.

Thailand is en van de grootste visexporteurs ter wereld en een van de grootste leveranciers van vis in Europa.

Bron: Bangkok Post

5 reacties op “Thaise marine legt 8.000 vissersboten aan de ketting”

 1. Michel zegt op

  Toch nog iets wat de Europeese commisie goed doet, en niet ten nadele van Europa en zijn bewoners. Zouden ze daar dan toch eindelijk walker worden?
  Dat er iets moest gebeuren in de visserij van Thailand lijkt me duidelijk, en als de regering dan niet luisteren wil zijn maatregelen als deze gewoon nodig, en helpen ook nog, zoals hieruit wel blijkt.

 2. kareltje zegt op

  Die 8.024 boten, worden nu gesloopt of aan het police special investigation bureau gegeven, zodat deze ze als “theegeld” voor hun familie kunnen gebruiken.

 3. LOUISE zegt op

  @Redaktie,

  Bij de 8.024 die dus “drooggelegd” zijn omdat de licentie niet in orde was, was dit het enige wat niet on orde was?
  Er was een thais verbod op bepaalde sleepnetten waar geen ziel zich iets van aantrok.
  (Gek he. kijken wij niet eens meer van op.)

  Wordt dit ook nagekeken?
  Is ook zeer schadelijk voor de overlevingskansen van het kleine grut, of dit nu een garnaal is of een vuurspuwende draak.
  Nederland heeft het met de haring denk ik goed gedaAN.
  Maar een dergelijk vooruitdenkende maatregel, dat is hier absoluut onmogelijk.

  Kortgeleden gelezen (begin van de eeuw?)en ik dacht op thaiblog, dat de denkwijze van de thai altijd kinderlijk zal blijven.
  Vergelijk dit maar met de verkeerde omleiding van de regen naar de zee i.p.v. naar de water reservoirs.

  LOUISE

 4. Harry zegt op

  Sinds 1977 doe ik al op levensmiddelengebied zaken met Thailand: eerst als centrale inkoper bij een Duitse club, sinds 1994 in eigen bedrijf. In 1995 vertelde een vis- en seafood conserven fabrikant me al, dat div Thaise schepen zelfs dynamiet gebruikte om de vis uit de koraal te drijven. Nooit ene spat tegen gedaan. Milieu ? in Azië ? Heeft nog iemand geïnteresseerd, kijk maar naar het gedumpte vuil overal.
  Ook nu wordt e.e.a voor de bühne gedaan, doch de EU waarschuwingen zijn al 5 jaar oud. Nu het eind van het ultimatum nadert, wordt men even actief.
  Is er echt iemand, die gelooft, dat die schepen uit de vaart blijven en niet na wat schilder- en verbouwingswerk doch nu in de handen van wat hogere politici en hun families weer uitvaren ?
  Zo gaat het daar al eeuwen.

  • hansk zegt op

   Dat met dat dynamiet heb ik in 2012 nog gezien of beter gezegd gehoord in Prachuap Khiri Kahn, ben er nadien niet meer daar geweest, dus weet niet of ze dat nog steeds doen. Toen was er wel regelmatig controle door de marine op de boten voor werkers uit myanmar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website