De Thaise marine heeft van premier Abhisit toestemming gekregen om zes oude Duitse onderzeeërs over te nemen. De aankoop kost Thailand ruim 180 miljoen euro.

De duikboten, aangedreven met diesel- en elektromotoren, in de U-260 klasse zijn 30 jaar oud en gaan binnenkort in Duitsland in de mottenballen. Volgens Thaise betrokkenen kunnen ze echter nog minstens 10 jaar mee. Het is de eerste keer dat Thailand de beschikking krijgt over dit soort schepen.

Volgens de marine zijn de onderzeeërs nodig om de Thaise nationale belangen in de Andaman Zee en de Golf van Thailand te beschermen. Er is twee jaar onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van onderzeeërs in Thaise wateren.  Door het ontbreken van duikboten is de Thaise marine volgens een bron binnen de marine ‘ouderwets’.

Critici merken echter op dat de schepen een zoethoudertje zijn voor de militaire top, als dank voor de steun aan de huidige regering.  Surachart Bamrungsuk, lector aan Chulalongkorn Universiteit, voegt daar aan toe dat het onverstandig is zes van deze schepen te kopen in een tijd dat Thailand het economisch moeilijk heeft. Bovendien zouden de duikboten veel kosten in onderhoud.  Leger en marine mogen de komende 10 jaar voor meer dan 1,2 miljard euro wapens aanschaffen.

Bronnen binnen de marine ontkennen dat de Golf van Thailand te ondiep zou zijn voor duikboten. Deze zullen varen op een diepte van 30 meter, terwijl de Golf gemiddeld 80 meter diep is.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Thaise marine schaft 6 gebruikte Duitse duikboten aan”

  1. Duikboten van 30 jaar oud en ondiep water. Ja, dat is een erg verstandige investering. Zeker als de meerderheid van de bevolking ver onder de armoedegrens leeft. Maar goed een arme boer in Isaan heeft dan ook iets om trots op te wezen, namelijk dat de Thaise marine nu ook onderzeeërs heeft. Hulde!

  2. Bert Gringhuis zegt op

    Volgens Jane’s Defense News en de Duitse pers gaat het niet om 6 maar om 2 onderzeeboten voor een bedrag van 220 miljoen US$. Financiering zou nog niet rond zijn, maar verwacht wordt, dat de schepen uit het Defensiebudget 2012, dat begint in october, worden betaald.
    De onderzeeboten zijn bijna 35 jaar oud en zouden oorspronkelijk pas in 2015 uit dienst worden genomen. Door een verandering in de Duitse defensieplanning kwamen de schepen ter beschikking. Duitsland had concurrentie van China, Zuik-Korea en Zweden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website