Kloppen de vooroordelen en clichés over Thaise manen dan toch? Wie dit onderzoek leest zal ‘ja’ zeggen want 70 procent van de Thaise mannen heeft meerdere stiekeme seksuele relaties en 45 procent maakt zich schuldig aan huiselijk geweld.

Dit blijkt uit een onderzoek onder 1.617 mannen tussen de 20 en 35 jaar in Bangkok en een aantal provincies, uitgevoerd door de ‘Women and Men Progressive Movement Foundation’ en de ‘Thai Health Promotion Foundation’ (ThaiHealth).

Nog een aantal opmerkelijk uitkomsten:

 • 42% zegt hun partner tot seks te dwingen als ze dronken zijn.
 • Veel mannen vinden dat alleen vrouwen verantwoordelijk zijn om zwangerschap te voorkomen.
 • 25% denkt dat “echte” kerels flirten en drinken.
 • 14% wordt gewelddadig als ze jaloers zijn.
 • 13% grijpt niet in bij huiselijk geweld.
 • 33% van de respondenten vindt dat getrouwde vrouwen ‘eigendom’ zijn van de echtgenoot en zich bezig moeten houden met het gezin en het huishouden.

De uitkomt wijst er volgens Usama Kettahak, op dat mannen een verkeerde houding tegenover vrouwen hebben, die gecorrigeerd dient te worden: “Het ministerie van onderwijs moet thema’s als huiselijk geweld en seksegelijkheid opnemen in het lespakket vindt en de overheid dient met voorlichtingscampagnes te komen.

Vrijdag is het ‘International Day for the Elimination of Violence against Women’.

Bron: Bangkok Post

5 reacties op “‘Zeven van de tien Thaise mannen noemt zichzelf een rokkenjager’”

 1. Bo zegt op

  Heb 7 jaar een groot gedeelte van het jaar in een village wijk gewoond in Bang Bua Thong Nonthaburi heb daar heel veel geweld gezien in gezinnen .
  Meestal vaders die hun kinderen slaan of echtgenote maar ook moeders die hun kinderen slaan .
  Het zijn meestal opgekropte emoties die er uit komen bij teveel drank op want bij de gewone Thaien wordt niet over gevoelens of problemen gepraat , helemaal niet in family’s problemen blijven onbesproken .
  Maar o wee als dan het dekseltje van het putje (emoties) af gaat (door drank) , en iedereen kijkt weg !!

 2. Rob V. zegt op

  Ik vraag me af hoe representatief het onderzoek is.. Dit beeld is verre van wat ik van mijn vrouw vernam of haar vriendinnen. Zo vertelde mijn lief me dat haar ex een lieve, grappige, knappe, romantische, slimme jongeman was maar toen hij begon met roken kreeg hij de keuze: de peuk de deur uit of jijzelf. Hij koos voor de peuk, relatie ten einde. Mijn geluk, maar ook een waarschuwing: hoe gelukkig ze ook was met haar ex (en met mij), over de grens en het zou einde verhaal zijn. En haar vriendinnen laten zich de uhm kaas, ook niet van het brood eten.

  Ik kan me dan ook geen voorstelling van maken dat bijna de helft van de (dronken) mannen hun vrouw tot seks zou dwingen of dat 1/3 hun vrouw als eigendom ziet. Met zo’n partner (meestal de man) wil je toch niet samenwonen. Als mensen de voorkeur geven aan traditionele rolpatronen moeten ze zelf weten maar zodra dwang om de hoek komt kijken is daar het gat van de deur.

  Voor iets meer tegenwicht zouden onder evenzoveel vrouwen dezelfde vragen moeten worden gesteld: dwingt u of wordt u weleens tot seks gedwongen, ziet een van de partners zich als baas etc.

  Uiteraard zou op de middelbare school aandacht moeten worden gegeven aan maatschappelijke en sociale kwesties zoals gelijkwaardigheid van man en vrouw, het runnen van een huishouden, wat te doen als er sprake is van dwang en uiteraard ook seksuele voorlichting omtrent zwangerschap en SOA’s. Lessen over (zelf)genot kan bij conservatieven nog een brug te ver zijn maar informatie over zwangerschap moe iedereen behalve de ultra conservatief toch wel mee over weg kunnen gaan.

 3. Rob V. zegt op

  Vandaag in het nieuws, een enquete door de EU meld het volgende:

  – 22% van Europese vrouwen vanaf 15 jaar is slachtoffer geweest van lichamelijk of seksueel geweld door hun partner.

  – 1 op de 3 Europese vrouwen vanaf 15 jaar is slachtoffer geweest van lichamelijk of seksueel geweld.

  – 23% van de respondenten kent een vrouwelijk slachtoffer van huiselijk geweld binnen de eigen familie of kennissenkring.

  – Zo’n 10% van de Europeanen vind verkrachting gerechtvaardigd (justified) indien de vrouw dronken was, niet duidelijk ‘nee’ zei, sexy gekleed was of met iemand mee naar huis is gegaan. 7% is dat van mening als de vrouw meerdere seks partners heeft gehad of geflirt heeft met de verkrachter.

  – 96% vind het onacceptabel als de vrouw huiselijk geweld ervaart of tot seks wordt gedwongen.

  – 93% vind het niet okay om de vrouw zich als inferieur te laten voelen.

  – 91% vind het ongepast om seksueel getinte opmerkingen of grapjes te maken jegens vrouwen in het openbaar.

  Helaas kan ik op mijn telefoon niet verder navigeren in de rapportages on te kijken of er enquete cijfers zijn op basis van geslacht (halen mannen eerder hun schouders op bij geweld? Hoe denkt men over geweld jegens mannen door mannen/vrouwen? Hoe zijn de cijfers omtrent geweld van man op man, man op vrouw, vrouw op man en vrouw op vrouw?). Dat zou het vergelijken van Thai en Europese (mannelijke) visies omtrent geweld nog beter in perspectief zetten.

  Bronnen;
  http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/image/document/2016-48/infographic_combat_violence_woman_40135.pdf
  – ec.europa.eu/justice/saynostopvaw

 4. Rob V. zegt op

  Met wat moeite toch nog wat pagina’s met meer informatie gevonden. Zo was de vraag in de enquete “sommige mensen zijn van mening dat geslachtsgemeenschap acceptabel is in sommige gevallen.” En daarna diverse scenario’s zoals seks met een vrouw indien ze dronken is. De survey gehouden in Nederland vermeld de volgende antwoorden gerangschikt naar nationaliteit en geslacht van de geënquêteerde:

  Cijfers in %:
  – wanneer de vrouw onder invloed is van drank/drugs:
  NL man: 5
  EU man: 12
  NL vrouw: 5
  EU vrouw: 5

  – als de vrouw mee naar huis is gegaan:
  NL man: 6
  EU man: 11
  NL vrouw: 8
  EU vrouw: 7

  – sexy kleding droeg:
  NL man: 5
  EU man: 10
  NL vrouw: 6
  EU vrouw: 6

  – De vrouw geen duidelijk nee zei of zich verweerde:
  NL man: 7
  EU man:10
  NL vrouw: 8
  EU vrouw: 8

  – Seks zonder wederzijdse instemming is nooit acceptabel:
  NL man: 84
  EU man: 68
  NL vrouw: 85
  EU vrouw: 84

  ——–
  Huiselijk geweld tegen vrouwen is acceptabel:
  NL man: 72
  EU man: 81
  NL vrouw: 79
  EU vrouw: 86

  Huishoudelijk geweld tegen mannen is nooit acceptabel:
  NL man: 72
  EU man: 78
  NL vrouw: 76
  EU vrouw: 81

  Helaas geen cijfers over hoe men denkt over seks of seksueel gedrag met een man zonder toestemming. Of hoe men over geweld en seksuele agressie denkt binnen het eigen huishouden door m/v richting m/v. Mogelijk geeft het hele rapport daar wel inzicht in?

  Bovenstaande cijfers geven desondanks wel wat inzicht en daarmee een perspectief ten opzichte van de Thaise enquête.

  Bronnen:

  http://ec.europa.eu/COMMFrontOffice/publicopinion/index.cfm/Survey/getSurveyDetail/instruments/SPECIAL/yearFrom/1988/yearTo/2016/surveyKy/2115
  http://ec.europa.eu/COMMFrontOffice/publicopinion/index.cfm/ResultDoc/download/DocumentKy/75860

  • Rob V. zegt op

   Correctie:

   Huiselijk geweld tegen vrouwen is NOOIT acceptabel:
   NL man: 72
   EU man: 81
   NL vrouw: 79
   EU vrouw: 86

   (Bronnen bevatten ook nog uitsplitsing naar leeftijdscategorie van de ondervraagden)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website