Het leger in Thailand heeft haar oog laten vallen op nieuwe transporthelicopters en tanks. Sinds de relatie met de Verenigde Staten sterk bekoeld is, de VS wil dat Thailand terugkeert naar een democratie, worden de speeltjes van het Thaise leger voornamelijk in China en Rusland gekocht. 

Premier Prayut nam het verlanglijstje van het leger mee toen hij naar Rusland waar hij tot zaterdag verblijft voor de Asean-Russia Commemorative Summit die donderdag in Sochi begint. Ook wordt een bilaterale bijeenkomst gehouden om de relaties tussen beide landen te versterken. In 2017 is het 120 jaar geleden dat Thailand en Rusland diplomatieke betrekkingen aanknoopten.

Op het wensenlijstje van de generaals staan twaalf Russische Mi-17V5 helikopters (zie foto). Deze moeten Amerikaanse CH-47 Chinook helicopters vervangen. Ze worden ingezet rampenbestrijding en troepenverplaatsingen. Het wachten is op toestemming van het kabinet. Er hangt per toestel een prijskaartje van 800 miljoen baht aan.

Het leger koopt ook Chinese VT4 tanks. De prijs-kwaliteit verhouding is volgens een legercommissie goed, zegt legercommandant Teerachai, die naar China is gereisd om het oorlogstuig te bekijken.

Chaiwat Khamchoo, hoogleraar politicologie aan de Chulalongkorn universiteit, zegt dat het bezoek van Prayut aan Rusland niets te maken heeft met de druk die de VS sinds de coup op Thailand uitoefent. ‘Thailand moet militair materieel in China en Rusland kopen, omdat westerse landen hun relatie met Thailand hebben beperkt.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Thaise leger koopt Russische helicopters en Chinese tanks”

 1. Rien van de Vorle zegt op

  Thailand zal ongetwijfeld ‘gematst’ worden, misschien op krediet kopen wat aantrekkelijk lijkt (korte termijn visie en strategisch niet slim) waardoor Rusland en China later weer ‘gunsten’ komen ‘claimen’. Misschien met de vraag of ze een vliegveld mogen aanleggen en gebruiken of een Zeehaven voor Militaire doeleinden? Een eenzijdige ‘gunst’ blijft nooit ‘eenzijdig’! er hangt altijd een volgend (onzichtbaar) prijskaartje aan.

  • Nest zegt op

   Hallo Rien, hoeveel “gunsten” hebben de Amerikanen niet gevraagd voor hun rampzalige Vietnamoorlog.
   De Amerikanen hebben(terecht) vragen bij de democratie in Thailand,maar blijven leuk Hun wapens verkopen aan Singapore,Saoudi Aribie,Emeriaten..dat zijn democratische landen??En wat met hun relaties
   Met China??De VSA gebruiken dubbele standaards,oogjes dicht als het voor hun economie goed is.

  • Leo zegt op

   Pure speculatie van jou kant Rien, zoiets kan je niet zomaar zeggen.

 2. simon borgers zegt op

  Ik had al ergens iets daarover gelezen Rusland moet dan veel rubber importeren van Thailand .En wat China dan moet weet ik niet.

 3. oscar zegt op

  inplaats van helicopters en tanks te kopen zouden ze beter investeren in landbouwmachines en machines voor de straten te kuisen.

  • luc,cc zegt op

   niet alleen kuisen maar ook repareren. hier de laatste twee weken met die enorme hitte vele straten gebarsten en zeer onveilig maar ja prestige op oorlogsmateriaal staat nummer 1. jan met de pet moet maar verongelukken op deze straten, en durven er sommigen zeggen dat de straten erbij liggen als een biljartlaken. wel in ayutthaya niet levensgevaarlijk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website