Thaise boeren die rijst verbouwen, gebruiken veel te veel kunstmest en pesticiden. Niettemin is de gemiddelde opbrengst per rai aanzienlijk lager dan in Vietnam. Bovendien lopen ze grote gezondheidsrisico’s en verontreinigen bodem en water.

Wichit Chantanusornsiri, verslaggever bedrijfsleven, vraagt zich in Bangkok Post van 19 april af hoe Thailand kan pretenderen de ‘Keuken van de wereld’ te zijn als de boeren zichzelf blijven vergiftigen – jaar na jaar. Ze krijgen van de regering 15.000 baht per ton ongedopte rijst dankzij het genereuze hypotheeksysteem, maar wat schieten ze daarmee op als de prijs die ze ervoor betalen, jaren van hun leven kost?

Povere productie

Met de productiviteit is het pover gesteld. In 2004 bedroeg de oogst per rai gemiddeld 424 kilo en gemiddeld 680 kilo voor boerderijen in gebieden met een irrigatiesysteem. Vietnam haalt 768 kilo per rai. Aldus cijfers van het ministerie van Landbouw.

Duurzame verbetering van de agrarische sector moet zich niet alleen richten op verhoging van de productiviteit, maar ook de gezondheidsrisico’s van de werkers en consumenten en de milieuschade verminderen, betoogt Wichit.

Het kan ook anders. In de brochure One Rai, 100.000 baht worden praktische tips gegeven hoe rijstboeren het gebruik van chemicaliën kunnen verminderen, de kosten kunnen terugbrengen en de productiviteit verhogen. Als ze dat doen, kunnen hun verdiensten tot 100.000 baht per rai of zelfs meer oplopen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Thaise boeren vergiftigen zichzelf”

 1. math zegt op

  Wat is de reden Dick dat de rijst opbrengst lager is dan bv Vietnam? Is wel fijn om daar de reden van te weten? Hogere lonen, meer personeel…?

  • dick van der lugt zegt op

   Op de pagina http://www.dickvanderlugt.nl/?page_id=11697 heb ik alle berichten verzameld over rijst. Daar vind je, meen ik, een verklaring voor het grote verschil. Ik kan nu even niet zoeken. Sorry.

  • Bacchus zegt op

   @Math
   Ik ken niet alle oorzaken, maar 1 van de oorzaken is dat men in omringende landen nog vrijwel alle rijst poot; dit in tegenstelling tot Thailand, waar zaaien bijna gemeengoed is geworden. Bij het poten krijgt de rijstplant meer ruimte (en dus voeding) en kan zich beter ontwikkelen.

 2. Fluminis zegt op

  tot 100.000 Baht per Rai zeker in een levensloop want per jaar lijkt het me een cijfer uit de lucht gegrepen.
  Even rekenen, 1 rai geeft 424 kilo en 1 ton is 15.000 Baht dus 1 rai geeft aan opbrengst 6360 Baht (en er zijn ook nog kosten).

 3. Bacchus zegt op

  Die 100.000 Baht per rai is mij ook geheel onduidelijk. Wij hebben zelf rijstvelden en halen die 100.000 Baht bij lange na niet. Wij zaaien maar 1 keer per jaar omdat we niet zijn aangesloten op een irrigatiesysteem, maar zelfs al zou men 2 keer zaaien dan nog lijkt die 100.000 Baht mij onhaalbaar. In een goed jaar halen wij bij 1 oogst 450 tot 475 kilo rijst per rai. We hebben onlangs nog verkocht tegen een netto prijs van 14,90 Baht p/kg. De opbrengst per rai schommelt bij ons zo rond de 7.000 Baht p/rai, exclusief kosten. Als ik de kosten verdisconteer houden we ongeveer 5.500 Baht netto p/rai over. Ik ben ook meteen op zoek gegaan naar die brochure, maar kan die helaas op internet niet vinden.

  Dat de boeren zich hier vergiftigen ben ik het helemaal mee eens; ze strooien en spuiten hier wat af. Ieder rijstseizoen wordt er zeker 2 maal met verschillende soorten kunstmest gestrooid; 1 maal om groei te bevorderen en 1 maal on de rijstaar in gewicht te laten toenemen; gewicht is geld tenslotte. Daarnaast wordt er regelmatig gif gestrooid of gespoten tegen appelslakken en krabben. Wat mij altijd verbaast is dat men daarna net zo makkelijk vis en garnalen vangt uit dat zelfde water en deze smakelijk verorbert.

  Dat al dat gif ook nog eens niet werkt, zowel de appelslak als de krab wordt consistent tegen het gif, neemt men voor lief. Kennelijk is bij de meeste boeren dat spuiten en strooien een gewoonte geworden. Wij doen daar zo min mogelijk aan mee, maar krijgen door de natuurlijke irrigatie, het overtollige water van de rijstvelden loopt bij elkaar over, toch ons portie mee. Ik heb het nooit gemeten, maar ik kan mij zo voorstellen dat de concentratie gif en chemicalien als gevolg van die natuurlijke irrigatie in het water op de laagst gelegen rijstvelden zeer hoog kan zijn. Het weerhoudt echter niemand om ook hier weer appelslak, krab, vis en garnalen te vangen voor de som tam of stoofpot.

 4. jogchum zegt op

  Van de agrarische sector wat rijst betreft weet ik eerlijk gezegd niks af.
  Ik weet wel dat de landbouw in NL beslist niet zonder kunstmest kan. De gier van koeien
  wordt met dure machines de grond in gespoten. Wij waren vroeger zelf boer, We hadden ook een groot stuk land waar allerlei groente op werdt verbouwd. Je had in die tijd nog geen……
  wat men nu noemt ””landbouw-gif ”” Als kind weet ik nog wel als mijn moeder wittekool op tafel zette dat dan de groene rupsen er nog bij bosjes in zaten.

  Dat de rijst opbrengst in Vietnam gemiddeld hoger ligt dan in Thailand kan vele oorzaken hebben. Teveel regen…..of helemaal geen regen….of de grond is vruchtbaarder.
  1 ding staat voor mij vast …..er kan geen enkel gewas groeien zonder voeding.

 5. tino kuis zegt op

  Voor een gemiddelde Thaise boer die zijn 6-12 rai een paar dagen per jaar met pesticiden besproeid zal het gezodheidsrisico wel meevallen. Maar er zijn professionele spuiters die niets anders doen, dag in dag uit. Zo iemand, familielid van mij, is een paar jaar geleden overleden met duidelijke vergiftigingsverschijnselen en ik hoorde dat dat vaker voorkwam.

 6. LOUISE zegt op

  Hallo tino,

  Mag ik je bij deze de hamvraag stellen?
  Welke rijst kan ik hier veilig kopen/eten?
  Alvast bedankt.
  Louise

  Dick van der Lugt: De vraag stellen is gemakkelijker dan haar beantwoorden. Er is zoveel conflicterende informatie, dat ik die vraag in ieder geval niet durf te beantwoorden. Rijst die door de EU wordt geïmporteerd, lijkt me in alle gevallen veilig. Over de binnenlandse rijst worden momenteel veel geruchten verspreid met geen ander doel de regering en haar hypotheeksysteem in diskrediet te brengen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website