Thailand wordt wel het ‘Detroit van Azië’ genoemd door de bloeiende autoindustrie in het land. Deze status zal het alleen behouden als de productietechnologie en de vakbekwaamheid van werknemers verbetert, zegt Pornthep Ponrprapha, president van de Siam Motors Group.

 
De Thammasat universiteit (TU) en Siam Motors lopen daarmee voorop. Ze hebben de TU campus in Pattaya gemoderniseerd en uitgerust met de modernste apparatuur, zodat de studenten goed worden voorbereid op de snel veranderende automobiel-industrie. Zoals elektrisch aangedreven auto’s en het ontwerpen van prototypes waarbij gebruik wordt gemaakt van precisie technologie.

Thailand is nu wereldwijd de tiende autoproducent met een productiecapaciteit van 1,9 miljoen voertuigen (2015). In 2020 stijgt die naar verwachting naar 3,5 miljoen. De Thaise autoindustrie komt nog steeds personeel tekort, vooral hoger geschoold personeel dat verstand heeft van autotechniek, elektronica en software. Bovendien spreken ze onvoldoende Engels om met collega’s te kunnen overleggen. De meeste managers in de autoindustrie zijn buitenlanders.

De TU levert jaarlijkse tien studenten autotechniek en 11 studenten af die zich gespecialiseerd hebben in software voor auto’s. De studenten gaan naar school en lopen stage bij bedrijven.

Op de foto een racewagen die door de studenten van de TU is ontworpen.

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “‘Thailand moet investeren in vakbekwaamheid werknemers autoindustrie’”

 1. Jacques zegt op

  Bij technische beroepen is het altijd noodzakelijk bij te blijven en dus te blijven leren en investeren in hetgeen er vereist wordt om goede zaken te kunnen doen. Dit geldt dus niet alleen voor Thailand, maar overal waar dit speelt.

 2. janbeute zegt op

  Ik heb mijn stiefzoon jaren geleden al gezegt ga autotechniek studeren .
  Maar nee hoor , net als zovelen computertje studeren aan de uni in CM .
  Techniek is een vak dat altijd toekomst heeft .
  Computertje studie daar is geen handvol maar een landvol van personeel te vinden ook hier in Thailand .

  Jan Beute .

 3. rene23 zegt op

  Als ze nou eens beginnen met GOED Engels onderwijs……….

 4. l.lagemaat zegt op

  Als er voor deze technische beroepen meer betaald zou gaan worden, zou er ook meer belangstelling zijn voor deze beroepen. Japan heeft gedreigd (2014) dat als het te duur zou worden in Thailand, de gehele assemblage en productielijnen verplaatst zouden worden naar Cambodja. Dit gaat dan ten koste van veel banenverlies in Thailand. Een wurggreep waar niemand beter van wordt.

 5. fernand govaert zegt op

  Hoe kan je Engels leren,zoon van myn thaise vrouw heeft rond de 5 jaar geleerd in Thailand-Australie- school en kan geen donder van Engels! en Engels is zeker belangryk in auto onderdelen,computer,elektronica


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website