De gemeente Bangkok (BMA) geeft het dringende advies aan de inwoners van de stad om jaarlijks een röntgenfoto van hun longen te laten maken. Op deze manier wil men de verspreiding van tuberculose (TBC) voorkomen. Thailand is een van de veertien landen waar TBC relatief veel voorkomt.

Adjunct-gouverneur Thaweesak liet dit gisteren weten op een bijeenkomst ter gelegenheid van World TB Day. Vorig jaar zijn in Bangkok 11.789 patiënten gediagnostiseerd met tbc. Daaravan is 79,54 procent is volledig genezen. De WHO hanteert als streefaantal 85 procent.

De infectieziekte tuberculose  wordt veroorzaakt door een bacterie (Mycobacterium tuberculosis). De meest voorkomende vorm is longtuberculose, maar de bacterie kan ook ernstige ziekte veroorzaken op andere plaatsen in het lichaam. Bij niet of niet goed behandelen kan de ziekte dodelijk zijn. TBC kan lang zonder klachten voorkomen terwijl er bijvoorbeeld wel afwijkingen op een longfoto zijn te zien. Bij longtuberculose zijn de meest voorkomende klachten hoesten en bloed ophoesten, koorts, moeheid, vermagering en nachtzweten.

Bron: Bangkok Post

4 reacties op “TBC preventie: Gemeente Bangkok wil dat bewoners jaarlijks een longfoto laten maken”

 1. Yuundai zegt op

  Er kan beter gezorgd worden dat de luchtvervuiling sterk afneemt en de vervuilers de rekening gepresenteerd krijgen. Op deze manier blijft het een stinkstad net zoals vaak Chiang Mai en vele andere steden.

 2. Rob V. zegt op

  Onnodige röntgenfoto’s lijkt mij onverstandig. Zo moeten Thai na immigratie bij de GGD een longfoto laten maken. Sommige GGDs roepen de vreemdeling meermaals terug (tot 3 jaar lang een jaarlijkse foto?). Dat is onnodig, niet verplicht en (als je een GGD kiest waar het niet gratis is) ook zonde van het geld. Ik zou zelf nooit een foto laten maken tenzij het verplicht is of ik symptomen van TBC zou hebben. Of het nu Thailand of Nederland is. Je kunt ook teveel en te vaak controleren.

 3. herman69 zegt op

  Dat lijkt mij verstandig, waarom niet, een beetje preventief denkenen handelen kan geen kwaad.

  Die tbc, zal wel ook van de farang niet komen he, maar u kan tbc doormaken zonder dat
  u het weet.

  Zelf bij de instroom van die vreemdelingen in Europa is in de tijd meer tbc waargenomen bij
  europeanen.

  Alsook, indien men in een tropisch land woond, toch even goed uitkijken wat u doet hoor.
  Ons immumsysteem draait hier op volle toeren hahahaa

  Beter voorkomen dan genezen, maar voorkomen is niet altijd evident

 4. Henk vant Slot zegt op

  Om deze reden moet ik naar Nederland voor een zeevaart keuring,elke 2 jaar en moet er verplicht een long foto worden gemaakt,om dat ik in een risico land woond.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website