Shakespeare-film mag niet van censuur

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
4 april 2012

De film Shakespeare Tong Tai (Shakespeare must die) van de Thaise cineasten Ing K en Manit Sriwanichpoom is door de censuur verboden.

De film is gebaseerd op het toneelstuk MacBeth en gaat over een denkbeeldige natie waar een populaire politicus de macht verwerft. Volgens de censuur ondermijnt de film de eenheid van het volk. Het is de tweede keer dat een Thaise film een totaalverbod heeft gekregen.

Manit zegt de censuurcommissie gevraagd te hebben op welk deel van de film haar oordeel is gebaseerd, zodat hij eventueel aan haar bezwaren tegemoet zou kunnen komen, maar de commissie kon dat niet zeggen. De cineast gaat tegen de afwijzing in beroep.

De film is de tweede die na de inwerkingtreding van de Film Act van 2009 is haar geheel is verboden. Eerder verbood de commissie Insects in the Backyard vanwege naaktscènes en studenten die zich prostitueerden. In andere films moesten soms alleen maar scènes geschrapt worden om het groene licht van de censuur te krijgen. Shakespeare must die duurt 178 minuten en werd gedeeltelijk gefinancierd door het ministerie van Cultuur (sic!).

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 

3 reacties op “Shakespeare-film mag niet van censuur”

 1. Bert, khun Nok zegt op

  Schijnheiligheid weer troef ivm de film ‘Insects in the backyard’. Verboden door sencuur terwijl honderden studentes van zogezegd goede huize zich prostitueren. Die gaan thuis ook niet tegen mama zeggen waar ze het geld halen.
  En zij die schande spreken omdat er schande wordt gesproken over wat gebeurt in oa Pattaya, denk eraan dat het de Thais zijn die de hele winkel draaiende houden omdat…
  het veel geld opbrengt.
  Een prachtig land met veel vriendelijk mensen, en maar lachen!!
  Bert.

 2. Roland zegt op

  Ik wou alleen maar zeggen “te gek voor woorden”, maar dat mocht ook alweer niet van deze redactie met de uitleg dat mijn betoog langer moest zijn, ik moest “iets meer te vertellen hebben”… maar hoe kan je daaraan nu méér woorden besteden? Het is gewoonweg TE GEK VOOR WOORDEN !!

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Achtergrondinformatie bij Shakespeare Must Die

  De censuurcommissie bestaat uit 7 personen van wie 3 het besluit om de film te verbieden, niet ondertekenden. Beroep tegen de afwijzing is mogelijk bij de National Film Board.
  De film laat een toneelvoorstelling van MacBeth zien met daaraan toegevoegd een hedendaagse allegorie over ‘De Leider’, een politicus van een fictief land die machtsbelust is. Aan het eind van de film zit een scène waarin een razende meningte een theater binnenvalt en de regisseur lyncht. Dat beeld lijkt op de foto van het geweld in oktober 1976, gemaakt door Neal Ulevich, waarmee hij de Pulitzerprijs won.
  Het is niet de eerste keer dat een film van Ing K is verboden. Haar film Teacher Eats Biscuits uit 1998 werd onder de vorige filmwet verboden. Die zou beledigend voor alle godsdiensten zijn. Al even controversieel was haar film Citizen Juling. Rood- en geelhemden waren des duivels.
  Shakespeare Must Die kan gezien worden als een ongunstig portret van de roodhemden en Thaksin Shinawatra, reden waarom de commissie hem verboden zal hebben. De buitenlandse persbureaus leggen daarentegen meer de nadruk op het element van de monarchie dan op het het Thaksin-symbool.
  Een film die nooit aan de censuurcommissie is aangeboden, is The Terrorist van Thunska Pansittivorakul, een gepassioneerde anti-Abhisit film, gemaakt na de gewelddadige beëindiging van het roodhemdprotest op 19 mei 2010. De film is alleen in het ondergrondse circuit te zien geweest.
  In de maak is Nuamthong, gefinancierd door roodhemden, gebaseerd op het leven van de taxichauffeur die uit protest tegen de coup van 19 september met zijn wagen op een tank inreed en daarbij om het leven kwam.

  (Bron: Kong Rithdee, Bangkok Post, 7 april 2012)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website