Het leger van Myanmar schiet op vreedzame demonstranten (Robert Bociaga Olk Bon / Shutterstock.com)

Het gaat niet goed in het Myanmar, het buurland van Thailand, waar een militaire junta na de staatsgreep van 1 februari met harde hand optreedt tegen protesterende burgers. Dagelijks verschijnen er in de pers en op sociale mediaberichten over de demonstraties aldaar en de reeds vele doden, die het heeft opgeleverd tot nu toe.

Opmerkelijk vond ik dat de deelnemer van Myanmar aan de verkiezing van Miss Grand International, die afgelopen weekend in Bangkok plaatsvond, in het openbaar een protest liet horen over de toestand in haar land.

Han Lay, een student van de Yangon University en als Miss Myanmar 2020 deelnemend aan die verkiezing, maakte van de gelegenheid gebruik om tijdens haar presentatie een dringend beroep te doen op de wereld om een eind te maken aan de bloedige onderdrukking van haar landgenoten.

Zij heeft nooit een geheim gemaakt van haar sympathie voor de demonstranten in haar land. Twee weken geleden had zij dat al bekendgemaakt in een video-interview voorafgaand aan de verkiezing, waarin zij haar kritiek op de militaire leiders spuide. Dat zij de mogelijkheid kreeg was nogal verrassend, omdat een dergelijke verkiezing doorgaans toch niet als een politiek platform wordt gebruikt.

In een ontroerende toespraak zei Han Lay ondermeer:

“Het spijt mij ontzettend, dat vele mensen hun leven al verloren hebben tijdens de demonstraties. Iedereen, waar ook ter wereld, streeft naar welzijn en een toekomst in zijn land in een vreedzame gemeenschap. Om die mogelijkheden te bieden moeten de leiders van dat land geen misbruik maken van hun macht en egoïsme.

Op dit moment, terwijl ik deelneem aan een Missverkiezing, sterven er vele landgenoten, die niets anders willen dan een vredig leven en een democratisch bestuur, door geweld van de militairen”.

Haar toespraak, regelmatig even onderbroken om tegen haar tranen te vechten, eindigde zij met de dringende oproep aan de internationale wereld: “Please help Myanmar”

Haar hele toespraak, die u hieronder in een video kunt bekijken, kunt u lezen op de link: https://www.khaosodenglish.com/


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 18 votes.
Please wait...

16 reacties op “Schoonheidskoningin over bloedbad in Myanmar”

 1. Rob V. zegt op

  Emotioneel en aangrijpend. 🙁 En wat doet Thailand? Die stuurt wat hoge officieren om samen met hun vriendjes van de Birmese junta een feestje te vieren met mooie militaire parades. En aan de grens plaatsen Thaise veiligheidstroepen scheermes prikkeldraad om vluchtelingen te stoppen. Bij een opvangkamp zijn borden op de foto gezet met de portretten van Birmese verzetskopstukken en de mededeling dat die opgepakt en gedeporteerd zullen worden. Het is immers een ‘interne aangelegenheid’ en de grens moet beschermd worden tegen illegale buitenlanders…. Brrr.

  En terwijl in Birma politie en leger nu ook het vuur openen op deelnemers aan crematies/uitvaarten van burgers komen er ook berichten van Birmezen die een volksleger op willen zetten om dan maar terug te gaan schieten met vuurwapens naar de moordende Birmese troepen.

  (Zie oa Thisrupt, Thai Enquirer en de FB pagina van Khaosod journalist Pravit).

  • Tino Kuis zegt op

   De strijdkrachten van Myanmar en Thailand zijn twee billen in één broek.

 2. Tino Kuis zegt op

  Het is verschrikkelijk wat er nu in Myanmar gebeurt. Er zouden al 500 burgers door de militairen zijn gedood.
  Heel fijn, Gringo, dat je deze emotionele en warme toespraak voor ons toegangelijk maakt.

 3. Verschrikkelijk wat daar gebeurt. Misselijkmakend al die moordenaars in uniform.

 4. Gerard zegt op

  Wat mij aangreep was de Moeder die bij de kist van haar 13 jarige overleden zoon stond en vroeg tegen de zoon : Waarom zeg je niks tegen mij .
  Diep triest .

 5. Ton zegt op

  Goed om hier aandacht aan te besteden.
  Zojuist gelezen, dat China en Rusland achter de schermen het leger van Myanmar helpen.
  Bijna een vast gegeven, dat die landen altijd daar zijn, waar het gaat om het negeren van mensenrechten, het onderdrukken van mensen. Nu eenmaal een gevolg van dictaturen.
  Ook hier zullen andere landen zich weer beperken tot het, in prachtige bewoordingen, scherp veroordelen van de militaire acties in dat land, maar verder niet fysiek ingrijpen.
  Waarschijnlijk dat ook hier, zoals vaak voorgekomen in de wereldgeschiedenis, machtige landen geheime onderlinge afspraken hebben gemaakt over hun invloedssfeer ten koste van andere landen en hun burgers.
  Er is nog een heel lange weg te gaan.

  • Hugo Cosyns zegt op

   Waar las je dat China en Rusland het leger van Myanmar helpen?

 6. Louis zegt op

  Zoals eerder opgemerkt: misselijkmakend! Hoe is het bestaanbaar, dat leger en politie zo kunnen optreden tegen hun eigen bevolking. En wat is de houding van de Thaische coupplegers? Dat belooft niet veel goeds, wanneer de Thaische bevolking ook terug wil naar een democratisch geleid land.
  Wat kunnen de landen, die hun afkeuring uitspraken, meer doen dan die sancties. Die moordende soldaten raak je niet met sancties. Ik vrees, dat we afstevenen op een burgeroorlog. Verder wil ik me maar liever niet verdiepen in wat verder kan gebeuren. En de rol van China? Heeft dit de instemming en steun van China of is China bereid om in te grijpen?

  • janbeute zegt op

   Een burgeroorlog dit wordt meer dan dat.
   Als zeg maar de gealieerde landen zich hiermee gaan bemoeien en die kans wordt groot, dan kan het wel eens een tweede Vietnam of erger worden.
   China en Rusland staan zij aan zij, en ik denk dat de regering van Prayut ook zich bij dit kamp aansluit.
   Het worden nog spannende tijden in deze regio buiten alleen de al gevaarlijke Covid epidemie om.
   Was er afgelopen week niet in het nieuws over die vele zakken met rijst en olie die na zeggen door de Prayut groep als gift te zijn verstrekt aan het Myanmarse leger.
   En ook in Thailand wordt de roep om vrijheid en democratie onder de jongeren steeds groter, zie de als maar meer toenemende demonstraties.
   Daar komt ook nog bij als je het nieuws volgt dat de spanningen tussen China en Rusland en de USA de EU ook als maar groter worden buiten de Myranmarse kwestie om.

   Jan Beute.

 7. Ronald Schütte zegt op

  Niets aan de afschuw toe te voegen.
  Wat bijdraagt aan deze afschuw is dat de militairen in Thailand (vooral de PM) precies hetzelfde zijn en niets veroordelen, juist niet. En de Chinezen vinden het ook prima.

 8. B.Elg zegt op

  De arme bevolking van Myanmar moet helaas niet te veel verwachten van het westen. Als ze nu olie zouden hebben, of veel waardevolle metalen, dan misschien…

  • Joop zegt op

   Nee van het westen hoef je niet veel van te verwachten, misschien een t-shirt met een text van jammer voor de bevolking.
   De VN moet ingrijpen waar hebben we dat anders voor ? die hele corrupte legerleiding opblazen met drones.

  • janbeute zegt op

   Situatie is niet hetzelfde als bij de inval van Irak door Saddam Hoesein in buurland Koeweit destijds.
   Hier in deze kwestie is geen sprake van dat een land een ander land binnenvalt en om hulp kan vragen.
   Een militaire interventie door de gealieerde landen zoals onderandere de USA VK Australie Japan Zuid Korea en EU landen zal door China en Rusland direkt in een gevaarlijke oorlogs dreiging kunnen veranderen met alle gevolgen van dien.
   De situatie hoe erg het ook is, is een binnenlandse aangelegenheid waar bij China garen bij zal gaan spinnen
   En ook Myanmar heeft namelijk vele grondstoffen waaronder Jade.

   Jan Beute.

   • erik zegt op

    Jan Beute, Biden zal nimmer een buurland van China binnenvallen. Het blijft bij grote woorden en maatregelen tegen bedrijven.

 9. erik zegt op

  Er zijn in Myanmar wapens zat in omloop voor een helse burgeroorlog. Er is weliswaar een bestand tussen het leger en vrijwel alle groepen met andere wensen (op de drie Arakanlegers na waarvan er twee boeddhistisch zijn en een moslimgerelateerd) maar als het leger te doldriest wordt dan zegt men dat bestand wel op en begint de guerrilla weer. Maar die legertjes hebben geen vliegtuigen…..

  Sancties? Daar lacht men om. China neemt de spullen dan wel af tegen lagere prijzen en wie zijn het slachtoffer? Niet de zakkenvullende legerbazen maar de armen, en die hebben al niks.

  Wat me verbaast is dat ook India aanschoof aan de legertafel; ik had in India wel wat meer menselijkheid verwacht. Maar wie weet, ook India schopt moslims naar buiten net als Myanmar, en China, zegt men, pleegt genocide op moslims: Oeigoeren en Kazakken in het NW van China.

  Het is één groot pot nat in de hele regio en de zwaksten zijn het slachtoffer.

 10. Jacques zegt op

  Met alle informatie die thans al ter beschikking is en voorbeelden uit het verleden, blijkt dat vele militairen en politieagenten in Myanmar er geen moeite mee hebben hun eigen landgenoten af te slachten. Wat een uniform en wapens wel niet met een mens kunnen doen. Wat ze er nog meer mee winnen is mij een raadsel. De meesten verdienen een schijntje en toch zijn ze bereid om het grote geld en en de militaire machthebbers te steunen. Ik had al lang mijn pet aan de kapstok gehangen. Weer zo’n voorbeeld hoe de mensheid met elkaar omgaat en we zien dit in zoveel landen, inderdaad misselijk makende figuren die de lakens uitdelen en bezig zijn met hun eigen hachje. De verdeling van het grote geld en macht doet wat met de mens. China is alleen maar uit op meer wereldmacht. De russen steken ook graag hun vinger op en willen o zo belangrijk zijn. De Aziatische landen spreken hun onmacht uit vanwege belangenverstrengelingen. India, Thailand etc etc., daar hoef je niets van te verwachten. Het ziet er naar uit dat er een burgeroorlog komt binnen afzienbare tijd als er niet drastische maatregelen genomen worden tegen deze barbaren. Het zal alleen weer een ongelijke binnenlandse strijd worden met de steun aan het Myanmar leger van de Chinezen en Russen.
  Hulde aan die schoonheidskoningin en van mij mag ze winnen. Ook hulde aan die ambassadeur van Myanmar die zich negatief uitsprak over de coupplegers in zijn land.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website