Het had zo mooi kunnen zijn. Boeren krijgen 20.000 baht voor een ton Hom Mali (jasmijnrijst), 17.000 baht voor andere geurige rijst en 15.000 baht voor witte rijst. Eindelijk zouden ze een redelijk inkomen verdienen, had de huidige regeringspartij Pheu Thai hen beloofd tijdens de verkiezingscampagne.

Daarvoor zou het hypotheeksysteem garant staan, dat van stal werd gehaald. Maar de praktijk valt bitter tegen. Het systeem wordt, evenals in het verleden, geplaagd door corruptie en slechts weinig boeren profiteren er van.

Het belangrijkste probleem is dat de boeren, wanneer ze hun paddy inleveren niet binnen de voorgeschreven 3 dagen de vouchers ontvangen, die ze bij de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) te gelde kunnen maken. In sommige gevallen liepen de wachttijden op tot bijna een maand. De Public Warehouse Organisation en de Marketing Organisation for Farmers, die het programma controleren, zouden met personeelsgebrek kampen. Boeren zijn bang dat in de tussentijd hun rijst verdwijnt of ze kampen met andere problemen.

Over het algemeen krijgen de boeren niet de voorgespiegelde prijzen, omdat geknoeid is met weegschalen, met de apparatuur die de vochtigheid meet en omdat een bedrag wordt afgetrokken vanwege vreemde elementen in de rijst. Al met al komt het erop neer dat een boer 12.000 tot 12.500 baht per ton ontvangt.

Een probleem doet zich voor wanneer de datum van 31 maart nadert. De meeste boeren hebben leningen lopen bij de BAAC. Die moeten ze voor die datum aflossen, omdat het boekjaar van de bank dan sluit. Lossen ze later af, dan kunnen ze geen nieuwe lening voor de volgende oogst afsluiten. Komen boeren in tijdnood, dan verkopen ze hun rijst aan rijstmolenaars voor circa 11.000 baht per ton. Die spant samen met functionarissen en verkoopt de rijst aan de regering, waarbij de winst door hen wordt gedeeld.

 
Ten slotte wordt ook gefraudeerd met geurende rijst. Ambtenaren en handelaren kopen in andere provincies goedkope geurende rijst op en bieden die in de Isaan aan als Hom Mali, zelfs bij de tweede oogst. Maar Hom Mali groeit alleen in Kula Rong Hai velden in verschillende noordoostelijke provincies. En Hom Mali kan alleen als hoofdoogst worden verbouwd omdat ze veel water nodig heeft. Zoals het gezegde luidt: Hom Mali wordt geplant op Moederdag (12 september) en geoogst op Vaderdag (5 december).

(Bron: Anant Dalodom, president van de Horticultural Science Society of Thailand, Thai Rath, vertaald en bewerkt door Bangkok Post, 28 april 2012)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Rijstprogramma kampt met corruptie”

 1. David zegt op

  Laat ik altijd hebben gedacht dat Moederdag op 12 Augustus is?
  Zo zie je maar weer het kan verkeren.

  • Dick van der Lugt zegt op

   Blijkbaar weten ze bij Bangkok Post niet dat moederdag op 12 augustus (de verjaardag van de koningin) valt. En dat voor een krant die zegt: The newspaper you can trust.

 2. Bacchus zegt op

  Volgens mij wordt er bij de cooperaties waarbij de meeste boeren aangesloten zijn al jaren op allerlei manieren gesjoemeld met alles dat met de rijst te maken heeft. Vaak is er voor hun echter geen weg meer terug omdat zij bijna allemaal leningen hebben bij de BAAC. Zij moeten 1 keer per jaar rente en aflossing betalen, dat lijkt mooi, maar meestal gaat de volledige opbrengst van hun rijstoogst meteen door naar het BAAC. Hoezo inkomen?

  Opvallend is, zoals ook in dit stuk wordt beschreven, dat de prijs p/kg vrijwel altijd lager is bij de cooperatie dan bijvoorbeeld wij krijgen bij onafhankelijke opkopers. De afgelopen jaren hebben wij in vergelijking met onze familie die aangesloten zijn bij de cooperatie altijd een hogere kg prijs ontvangen.

  De boeren zijn de gevangenen van het systeem. Ze hebben vrijwel allemaal hun grond beleend bij BAAC en nu ook hun oogst. Ze zijn hiermee met handen en voeten gebonden en onderhevig aan de nukken van de heren bij de cooperaties.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website