Ekachai

In de afgelopen maanden zijn drie actievoeders al meerdere malen aangevallen en ernstig mishandeld. Afgelopen vrijdag was Ja New het laatste slachtoffer. Hij is er slecht aan toe.

Op vrijdag 28 juni jl. werd Sirawith Serithiwat, beter bekend onder zijn bijnaam Ja New,  door vier mannen op klaarlichte dag ernstig mishandeld. Vier gehelmde en gemaskerde mannen op twee scooters zonder kenteken wachtten hem op bij de ingang van Soi Ram Intra 109 vlak bij zijn huis toen hij daar met een motorfietstaxi aankwam. Getuigen verklaarden dat de aanvallers hem met knuppels eerst op zijn hoofd sloegen en toen hij neerviel ook zijn lichaam bewerkten. Hij liep ernstig hersenletsel op en ligt bewusteloos op de intensive care (Foto, zie hier: /bit.ly/2RPfnMi). CCTV-camera’s legden de aanval vast. Eerder in de maand juni werd hij ook al aangevallen.

Ja New voerde in de afgelopen jaren campagne tegen de junta en vóór meer democratie. Hij stond op het punt naar India af te reizen om daar zijn studie voort te zetten.

Op soortgelijke wijze vielen mannen in de afgelopen twee jaar al zeven keer een andere actievoeder, Ekachai Hongkangwan, aan. De laatste maal gebeurde dat voor de rechtbank in Bangkok om half negen ‘s ochtends op 13 mei jl. Zijn auto werd tweemaal in brand gestoken.

Behalve de veroordeling van een man die hem in 2018 in het gezicht sloeg werd niemand voor deze aanvallen opgepakt.

Foto: Anurak Jeantawanich / Facebook

Ekachai is vroeger veroordeeld voor een aanklacht wegens majesteitsschennis en heeft vele malen actie gevoerd tegen de junta. Na zijn laatste aanval zei hij ‘Ik geef niet op, ik moet doorgaan’.

Een andere bekende actievoeder voor democratie, Anurak Jeantawanicha, bijnaam ‘Ford’, kreeg te maken met een aanval ‘s morgens op 25 mei jl. na een eerdere aanval eind maart. Hij werd licht gewond.

De Bangkok Post schrijft op 30 juni jl.  in een hoofdredactioneel commentaar getiteld : ‘Aanvallen op actievoerders blijven ongestraft’ het volgende, en ik citeer:

‘…..Het falen van de overheid om veiligheidsmaatregelen te nemen ter bescherming van actievoeders als Sirawith en Ekachai veroorzaakte publieke verontwaardiging….Politie en veiligheidsfunctionarissen schieten tekort in hun taak de schuldigen te arresteren na meer dan 15 aanvallen in de afgelopen 18 maanden……..Het is zeer zorgwekkend dat deze aanvallen en het ontbreken van een adequate reactie plaatsvinden te midden van een toenemende polarisatie en uitingen van haat ondanks de belofte van het regime verzoening te bewerkstelligen….’

Het is erg bedroevend op een aantal sociale media te moeten lezen dat het ‘hun eigen schuld is, dat de aanvallen in scène zijn gezet om medelijden op te wekken’ en meer.

www.bangkokpost.com/opinion/

www.aljazeera.com/news/

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Prodemocratische actievoerders mishandeld”

 1. Leo Th. zegt op

  Beste Tino, goed dat jij deze zeer bedroevende gebeurtenissen, met name voor de slachtoffers, onder onze aandacht brengt. De daders van deze laatste lafhartige aanslag op Ja New zullen hoogstwaarschijnlijk nooit opgespoord worden en daarmee ontspringen ook hun opdrachtgevers hun straf. Tragisch dat een jong leven vanwege het verlangen naar én actie voeren voor democratie nu in de kiem gesmoord lijkt te zijn. Uiteraard hoop ik dat Ja New voorzover als mogelijk herstelt.

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Leo Th,

   Ja New knapt op gelukkig. Ik zag een foto van hem terwijl hij zat te eten op zijn ziekenhuisbed. Maar zijn oogkas zou behoorlijk beschadigd zijn.

   • Leo Th. zegt op

    Goed om dat te lezen Tino, natuurlijk niet dat zijn oogkas ernstig beschadigd is maar wel dat hij uit zijn coma is ontwaakt en hopelijk heeft hij niet te lijden onder een blijvende hersenbeschadiging.

 2. Rob V. zegt op

  Het is simpelweg triest en schokkend dat men dit soort haat en zinloos geweld loslaat op mensen die een geweldloze mening of visie verkondigen die sommige niet aan staan. De staat is hier ook medeschuldig aan, denk aan generaal Apirat die de mensen verteld naar ‘nak pen din’ (uitschot der aarde, last der aarde) te luisteren. Dat getuigt niet van de-escalatie terwijl verzoening het kernwaard van de junta was…

  Telkens weer opnieuw zien we de bekende nonsens voorbij komen: leden en aanhangers van bijvoorbeeld Future Forward of de pro-democratie NGO’s zouden stiekem communistische ideeën er op na houden, en uiteraard snode plannen voor een republiek en anti-monarchistische plannen hebben. Kolder maar het wakkert angst en haat aan.

  Ik las wat opmerkingen op social media over de aanval op Ja New, daar krijg je kippenvel van. vuile communist, rode buffel, rot op uit ons land, jammer dat het karwei niet afgemaakt is, ga maar om democratie lopen janken vanuit de hel waar je thuishoort etc. Parina Kraikupta kamerlid namens de pro-junta Phalang Pracharat partij doet daar nog een schepje boven op: de aanval is in scene gezet door Future Forward om zieltjes te winnen…

  *zucht*

  Verzoening? Zolang pro-democratie activisten als kwaadaardige figuren die het land bedreigen worden neergezet gaat dat er niet van komen.

  • Rob V. zegt op

   Ik zou eigenlijk wensen dat de grote media bedrijven deze actie(s) publiekelijk veroordelen. Laat weten dat dit soort acties tegen de kernwaarden van het land gaan en daarmee on-thais en on-boeddhistisch zijn. Dat als er iemand hier zijn land niet lief heeft het de daders van dit soort geweld is.

   Maar dat gaat niet gebeuren zolang mensen als on-thais worden gezet als die er andere ideeën op na houden dan wat de dinosaurussen in de elite families van het land links en rechts verkondingen.

   • Petervz zegt op

    Thai Pbs en ook Voice TV besteden dagelijks veel aandacht aan deze kwesties en andere misstanden in de Thaise samenleving.

 3. Erik zegt op

  Maar die leven nog! Andere ‘dissidenten’, mooi woord voor mensen die wel een onafhankelijke geest bewaren, zijn in Laos vermoord en in de Mekong gedumpt met beton in hun buik. En er worden er een paar vermist ook…..

  Het heeft er alles van dat de regeringen in de regio afspraken hebben gemaakt elkaars dissidenten terug te sturen; Vietnam leverde er uit aan Thailand, en een Vietnamese dissident in Thailand verdween en dook ‘spontaan’ op in een cel in Hanoi. Goed nabuurschap heet dat.

  We hadden ooit de mond vol over het USSR ‘paradijs’ en hun Goelag archipel maar N-Korea, China en andere landen in dat werelddeel zijn geen haar beter! En dat is niet van deze tijd; de nimmer opgeloste verdwijning van mensenrechtenadvocaat Somchai, de doden in de moskee en de pick-up moorden van Tak Bai zijn en worden nooit opgehelderd laat staan dat daders gestraft worden.

  Wie in Thailand niet braaf in de rij loopt krijgt op zijn of haar donder; of erger.

 4. Piet de Vries zegt op

  Wat maken jullie je druk om politieke zaken. Het land is van de Thai en alleen zij kunnen voor verandering zorgen. Je denkt toch niet dat ze naar een stelletje bejaarde farangs gaan luisteren?
  Voor mij telt slechts de jaarlijkse extensie bij immigratie, plus of het bier koud staat. Over de rest heb ik geen mening.

  • Rob V. zegt op

   Wat mij drijft heet empathie, ik voel mee met mensen die half of geheel dood worden geslagen omdat ze een afwijkende (maar vredelievende) mening hebben. Nu ben ik nog lang niet bejaard, en nee er zal niemand naar een mening van een enkeling luisteren. Mijn ene stem gaat de wereld niet veranderen. Maar deze wreedheden mogen niet weggekeken worden. Of je nu Nederlander, Thai, beide of iets anders bent, dit soort geweld roept bij velen afkeur op. En alleen als mensen in grote getalen hun afkeer uitten is er een kans dat er iets aan gedaan wordt. Dat is uiteraard aan het volk zelf.

  • Tino Kuis zegt op

   Eén van die mishandelde mannen heet Anurak. Mijn zoon heet ook Anurak. Hij is ook actief in de politiek, voor de progressieve Future Forward Partij, een partij die voortdurend op vuige wijze wordt aangevallen. En ik mag mij daar niet druk over maken? Kom drinkt je biertje en kijk lekker de andere kant op als er naast jou iemand in elkaar wordt geslagen…..

  • Leo Th. zegt op

   Piet de Vries, Amnesty International organiseert met regelmaat handtekening acties voor vrijlating van burgers wereldwijd, die vanwege hun politieke overtuiging jarenlang in cellen worden weggeborgen en niet zelden ook mishandeld zijn. Vaak zijn hun acties succesvol en worden dissidenten vrijgelaten, mede derhalve dankzij de handtekening van mij als bejaarde, zoals jij mij althans weg wenst te zetten. Het is dus wel degelijk zinvol van Tino Kuis om zulke misstanden aan te roeren, al lijkt het wellicht op een druppel water in een woestijn. Verder maak jij natuurlijk niet uit waar ik mij wel of niet druk over maak. Als het enige dat voor jou telt slechts de jaarverlenging bij immigratie is dan ben je wat mij betreft aardig afgestomd, maar dat is jouw pakkie aan. Mij interesseert het overigens geen éne malle moer of je bier wel of niet koud staat.

  • Erik zegt op

   Piet de Vries, je hebt gelijk hoor. Steek gerust je hoofd in het zand. Bier en stempels bepalen jouw leven, lees ik. Sluit lekker jouw ogen voor onrecht. Ik wens je veel plezier in Thailand!

   Maar vergeet niet naast jouw ogen ook jouw mond en handen op slot te doen; EEN verkeerde beweging met hoofd, mond of hand brengt je 15 jaar in de cel en dan .. is de wereld te klein en Thailand verrot. Veel plezier hier!

 5. RuudB zegt op

  Alhoewel Piet de Vries gelijk heeft dat TH niet naar bejaarde farang luistert, is het wel zo dat als je niets te maken wilt hebben met de ontwikkelingen in TH je inderdaad maar beter met bier kunt bezig houden. Bier smeert de geest, je wordt er heerlijk warrig van, en op den duur weet je zeker dat je het juiste beweert. Is er immers niet een NL gezegde dat aangeeft dat kinderen en dronkaards de waarheid prediken?
  In TH dienen politie, justitie en politiek op dit soort ondemocratische gebeurtenissen stevig in te zetten. Dat is de enige manier waarop TH bewust wordt dat het afgelopen moet zijn met bedreigingen/mishandelingen vanuit politieke context. Wat dat betreft doet oa Bangkok Post het goed en biedt het tegenwicht aan wat op social media te berde wordt gebracht.

  • chris zegt op

   Of er in Thailand naar je geluisterd wordt heeft niets te maken met of je oud en/of farang bent, maar of je de juiste netwerken hebt en die ook op de juiste manier en op het juiste moment in stelling brengt.
   Daarvoor moet je echt veel meer doen dan een keer per jaar naar Immigratie en elke dag bier drinken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website