Uit een opiniepeiling van het National Institute for Development Administration is gebleken dat zestig procent van de respondenten, vinden dat premier Prayut geschikt is om na de verkiezingen terug te keren als premier. Volgens de ondervraagden is hij een goede leider, resoluut, duidelijk en in staat om het hoofd te bieden aan conflicten.

Ongeveer 24 procent vindt dat hij niet moet terugkeren omdat hij de rechten en vrijheid van Thais heeft beperkt en zich macht toegeëigend. Hij heeft dictatoriale trekjes en zijn prestaties als premier zijn onder de maat, vooral als het om de Thaise economie gaat.

Deze uitslag komt overeen met een peiling van het King Prajadhipok Institute, waarin 84,6 procent heeft gezegd vertrouwen te hebben in Prayut, 85 procent in het leger en 76,2 procent in het kabinet.

Bron: Bangkok Post

17 reacties op “Opiniepeiling: Meerderheid Thai vinden Prayut geschikt als toekomstig premier”

 1. slagerij van Kampen zegt op

  In principe zou men dan rustig verkiezingen kunnen houden. Als we die polls tenminste mogen geloven. Bijna iedereen zou er nu immers van overtuigd zijn dat dit de best mogelijke regering op dit moment is. Een opmerkelijk resultaat.

 2. Tino Kuis zegt op

  Ik heb even gekeren naar die NIDA-opiniepeiling. Er waren nog twee andere groepen vragen waarvan de eerste gaat over hoe meneer Prayut dan terug moet komen, dat sluit aan bij wat Slagerij zegt.

  57 procent vindt dat Prayut alleen en uitsluitend via deelname aan verkiezingen mag terugkomen (in een nieuwe partij of als lid en voorgesteld door een oude partij)

  32 procent vindt dat hij ook los van enig verkiezingsresultaat premier mag worden (een mogelijkheid die de nieuwe grondwet misschien opent, dat staat nog niet vast)

  Het Thaise volk wil toch graag nog zeggenschap over Prayut’s eventuele terugkomst.

 3. ruud zegt op

  Het is lastig te zeggen, of hij een slechtere premier zou zijn dan een gekozen.
  Ik heb geen hoge dunk van enige politicus.
  Onder Prayut hebben de gelen meer macht gekregen, maar Thaksin deed niet anders.
  Thaksin schoof zijn vrienden en familie ook binnen op alle hoge posten.
  Het is maar de vraag hoe dat afgelopen zou zijn.
  Mogelijk waren er dan in de toekomst ook geen verkiezingen meer gekomen.

  Wat ik wel vind is dat Prayut veel zegt, maar dat ik eigenlijk maar weinig resultaat zie.
  En ook zaken die ik volstrekt niet begrijp, zoals die strandstoelen.
  Geweldig mooi, zo’n leeg strand (los van al dat afval), maar zijn de toeristen er ook blij mee?
  En als die er niet blij mee zijn, voor wie doe je het dan precies.
  Het levensgrote afvalprobleem, van Thailand wordt ook niet aangepakt, terwijl het duidelijk mag zijn, dat die afvalberg op bijvoorbeeld Ko Samui ergens in de toekomst het grondwater zal vergiftigen.
  Dat zoete grondwater is maar een druppel zoet water die op een zee van zout water drijft.
  Het is niet onmogelijk dat daar over een paar jaar de bomen en de dieren massal beginnen dood te gaan.
  Ook het onteigenen van gestolen grond heeft nauwelijks voortgang, evenmin als de afbraak van illegale bouwwwerken.
  Alle problemen sudderen maar een beetje door.
  De high speed lijn wordt zo te zien een gewone trein.
  Bovendien zijn er nu nieuwe treinen gekocht voor smalspoor, terwijl er beter gelijk overgestapt had kunnen worden op een grotere spoorbreedte.
  En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan.

  Maar of het na eventuele verkiezingen beter zal worden, met welke premier of regering dan ook, moeten we maar afwachten.

 4. Rene Martin zegt op

  De marketing voor het premierschap is al begonnen voordat er verkiezingen zijn aangekondigd.

 5. Jan Willem de Lind van Wijngaarden zegt op

  Met de hartelijke groeten uit Pyongyang! Want een beetje Noord-Koreaans komt dit bericht wel op mij over.

  Ik geloof helemaal niets van de wetenschappelijkheid van deze opiniepeiling. Het ‘National Institute for Development Administration’? Nooit van gehoord.

  Niet dat ik alle Thais ken, natuurlijk, maar als ik onder mijn Thaise vrienden rondvraag ken ik vrijwel niemand die Prayut ziet zitten. Iedereen is wel doodsbang & houdt zijn mond. Als ik op Facebook post waar ik gisteren weer Som Tam heb gegeten krijg ik 75 likes, maar post je iets wat ook maar enigszins riekt naar politiek dan durft niemand het te liken. De Bangkok Post is een mondstuk voor de militaire dictatuur, niets meer en niets minder. Geloof NOOIT een Thaise opiniepeiling!

  De red shirts proberen Prayut uit te lokken om een partij op te richten… Ik hoop dat hij in die val loopt, want dan wordt hij genadeloos (electoraal) afgemaakt!

  • Rob E zegt op

   Dat jij het ‘National Institute for Development Administration’ niet kent betekend niet dat het niet bestaat. Zecht meer iets over jouw vermogen om dingen uit te zoeken.

   http://www.nida.ac.th/en/

 6. Peter zegt op

  “de meerderheid”. Wel, de meerderheid durft op de ogenblik niet anders dan voor Prayut te zijn. Wie zijn mening durft te verspreiden, en wanneer dit niet naar de zin is van Prayut, die wordt opgepakt. Met “section 44” heeft hij nu de macht van een dictator. Blijkbaar is iedereen de berichten van enkele maanden geleden al vergeten over schendingen van de mensenrechten door het huidige regime. Hoe kan men dan in godsnaam Prayut als geschikt bevinden als toekomstig premier.

  • Geert zegt op

   Mee eens, hij kan ook niet echt meer democratisch verkozen worden daar hij zijn tegenstanders monddood maakt. Als iemand je onder schot houdt dan durf je ook niet meer anders dan ja te zeggen.

 7. henry zegt op

  Als men het Thaise nieuws op de voet volgt, weet mem dat Prayuth op 2 jaar meer heeft gedaan voor de kleine boerenbarmen, en achtergebleven gebieden dan wat alle regeringen sanen de laatste 25 jaar verwezenlijkt hebben. En in vergelijking met andere Aziatische landen is Thaioand helemaal niet de slechtse leerling van de klas. Ook op gebied van anti Corruptie zijn er grote stappen gezet.

  En de Thai weet en beseft dat ook. Daarom ook zijn stijgende populariteit.

  • Ger zegt op

   Nou ja, economisch gezien, groeicijfers en meer , behoort Thailand de laatste decenia tot de slechtste in Azië. Punt.

   Om te kijken wat de premier voor maatregelen heeft genomen waardoor de bevolking er daadwerkelijk financieel op vooruit is gegaan ? Ik zou het niet weten en de Thaise mensen op het platteland ook niet.

  • patrick zegt op

   volledig mee eens uiteraard zijn niet al zijn beslissingen goed en soms onbegrijpbaar en is het toerisme nu niet bepaald op de goede weg ….ik ken veel thais zowel geel als rood…isaan als elders en er zijn echt niet zoveel negatieve klanken …..hij zegt klaar en duidelijk waar het op staat en ik kan alleen concluderen dat de meesten van de thais niet bepaald ongelukkiger zijn geworden ..althans dat is mijn gevoelen ..

   • ruud zegt op

    Dat je zelfs in Isan geen negatieve klanken hoort, is niet zo vreemd natuurlijk.
    In alle dorpen en wijken heeft de Thaise politie informanten zitten.

    De honden van de politie heb ik ze ooit wel eens horen noemen.
    Dat was na een inbraak door een van die informanten, waar de politie niets mee wilde doen.

 8. Daniël M zegt op

  Feit is dat de macht in Thailand verschoven is.

  Vraag is of dat goed is of niet. Ik denk dat het daarvoor nog iets te vroeg is. Ook (en vooral?) in Thailand heeft alles zijn tijd nodig.

  Als reaktie op Ruud wil ik er aan toevoegen, dat de levering van de nieuwe rijtuigen voor de SRT (en niet TRT, wat ik in een eerdere reaktie fout vermeld heb – sorry hiervoor) zeer waarschijnlijk nog het gevolg zijn van beslissingen van de vorige regering en dus waarvan de bestelling (in het buitenland) zeker geleverd dient te worden. Ik geloof dat men daar zelfs de eerstkomende maanden (misschien zelfs jaren) nog rekening mee dient te houden.

  Wat de illegale bouwwerken betreft, denk ik dat men die niet zomaar moet stoppen of afbreken. Dat zou neerkomen op verspilling van grondstoffen. Ik denk dat men dat geval per geval moet bekijken. Illegaal grondbezit kan meteen aangepakt worden. Desnoods worden de illegaal gebouwde gebouwen onteigend en eigendom van de staat.

  Ik heb Prayuth tijdens mijn vorig verblijf in Thailand vaker en uitgebreid geïnterviewd gezien op tv. Ook al zijn dat interviews op maat (met vragen door hemzelf samengesteld), doch hoop ik dat de gewone Thaise bevolking deze keer niet (of op zijn minst minder) bedrogen wordt dan door de vorige regeringen. Hij kwam in mijn ogen erg overtuigend over. Ik blijf wel vrezen dat de vriendjes en de families deze beste postjes zullen blijven krijgen…

  Er zijn nog veel problemen in Thaland, die opgelost moeten worden, w.o. het afvalprobleem, het landbouwbeleid, het onderwijs (beter onderwijs en stimulans en middelen voor de bevolking om verder te studeren), de verkeersveiligheid, de armoede, het drankprobleem, …

  Maar volgens mij is er hoop, zolang Prayuth niet terugvalt op de gewoontes van zijn voorgangers…

 9. Leo zegt op

  Prayuth is gewoon goed bezig. Natuurlijk heeft hij macht naar zich toe getrokken. Maar dat was ook nodig om een aantal beslissingen / besluiten snel te kunnen nemen. Ik heb hier al eerder betoogd dat Thailand op dit moment niet toe is aan een democratisch gekozen parlement en regering. Thailand heeft nu behoefte aan een strakke leiding. Over een aantal jaren, als er inmiddels een aantal problemen zijn opgelost, kan Thailand weer toe werken naar een democratisch getint model. Op dit moment, dat heeft helaas de recente geschiedenis bewezen, kan dit gewoon nog niet. Niemand zit te wachten op nieuwe onlusten tussen de “red shirts” en de “yellow shirts” (om het maar even eenvoudig te houden).
  Enige recente voorbeelden van het beleid van Prayut: 1.gouverneur van Bangkok is op non actief gesteld wegens mogelijk plegen van fraude en exorbitante uitgaven (o.a. voor een grote laser show met de jaarwisseling) 2. het verbieden van het vertonen van arrestanten bij hun arrestatie 3. het aanpakken van de corruptie, o.a ook bij de politie 4. Uitbreiding van alcoholcontroles in het verkeer 5. het verbieden van de verkoop van alcoholische dranken dichtbij scholen 6. Aanpak illegalen in Thailand (inclusief de farang die hier zonder verblijfstitel verblijven) 7. Aanpak van de sex-industrie met b.v. betrekking tot het aldaar werken van minderjarigen en illegalen 8. Aanpakken van de kinderarbeid in met name de visindustrie.
  Veel van wat Prayuth in gang heeft gezet, is nog niet echt gerealiseerd. Geef de man 2-5 jaar de tijd, en dan denk ik dat veel wordt gerealiseerd. Dat daarbij de mooie baantjes voor zijn vrienden zijn, is niet te vermijden. Maar dat was ook b.v. het geval met Yingluck aan het bewind, en daarvoor net Thaksin.

  • Toon Siam zegt op

   U kunt elke zondag 11.05 uur op NBT-World en NBT-Kabel kanaal, (deze zender heeft elke aanbieder in het pakket.) uitleg en informatie krijgen in het Engels, van het kabinet Prayut Chan-o-cha, aan de orde komen allerlei onderwerpen die eerder uitgezonden zijn in het Thais, het programma heet “The Insider Thailand”

 10. Jan Doedel zegt op

  Je zou haast zeggen dat alle oppositie bekeerd of verdampt is sinds het aantreden van deze regering! Geen roden meer! Waar zijn ze gebleven? Een en al eensgezindheid plots! Misschien moet Maurice de Hond die kant maar eens uitgaan voor een objectieve peiling

  • rob zegt op

   Goed idee, stuur de Hond er maar heen om te peilen. Weten we in ieder geval zeker dat de peilingen nooit en te nimmer kloppen.

   Maar vooralsnog vindt ik dat de generaal het helemaal niet zo slecht doet in vergelijking met de vorige regeringen in Thailand. Corruptie en fraude worden in ieder geval nu wat beter aangepakt.

   Deze regering heeft tijd nodig en dan niet nog een paar maanden maar meerdere jaren om alles weer een beetje op de rails te krijgen. Door de onzinnige machtsstrijd tussen rood en geel is er heel veel niet of nauwelijks aangepakt. Men dacht uitsluitend aan hun eigen belangen zonder rekening te houden met de gewone man. Wat dat betreft lijkt het wel op Nederland de laatste jaren, maar dat terzijde.

   Hopelijk is men verstandig in Thailand en geeft men deze man de tijd die hij nodig heeft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website