Bangkok Post pakt vandaag groot uit met een ‘Special Report’ over autodiefstallen in de hoofdstad. Twee volle pagina’s worden gewijd aan de jacht van de politie op 334 verdachten, waaronder de zware jongens in de illegale autohandel.

Die handel strekt zich uit tot over grens en heeft banden met internationale misdaadsyndicaten. De gemeentepolitie van Bangkok gaat binnenkort een lijst met de namen onder alle politiekorpsen in het land verspreiden.

Tegen de 334 verdachten lopen arrestatiebevelen. Het is een gemêleerd gezelschap van kingpins, kleine dieven en eigenaren van zogeheten chop shops. In deze werkplaatsen worden gestolen wagens ontmanteld, waarna de onderdelen naar het buitenland worden gestuurd. De politie heeft al in veel garages invallen gedaan, wat volgens inspecteur Atthapon Suriyaloet van het Metropolitan Police Bureau (gemeentepolitie van Bangkok) geholpen heeft het misdaadcijfer te drukken.

Een nieuw fenomeen bij autodiefstallen zijn de zogeheten nep autodiefstallen. Criminelen kopen auto’s, verkopen ze in het buitenland, voornamelijk in de drie buurlanden, doen bij de politie aangifte van diefstal en incasseren de verzekeringspenningen. Volgens Atthapon vormen die nep diefstallen de helft van alle diefstallen.

In Bangkok worden de meeste auto’s gestolen in Phaya Thai, Lumpini en Thong Lor. Daar hebben de autodieven het voor het uitzoeken. Phaya Thai is een drukke woonwijk en in de andere twee districten zijn veel restaurants en bars. Ook de buitenwijken Don Muang, Sai Mai en Lak Si zijn gewild omdat de autodieven er gemakkelijk kunnen vluchten.

Voorts worden veel auto’s gestolen in Bang Na. Alleen al in deze wijk zijn de eerste helft van het jaar 170 aangiftes van autodiefstal gedaan; dit aantal is exclusief de aangiftes die bij de Royal Thai Police zijn gedaan. Enkele garages in de wijk worden ervan verdacht met autodieven samen te werken.

Atthapon heeft daarom alle districtspolitiebureaus opdracht gegeven minimaal twee garages per maand te inspecteren. Maar daarmee is de politie er nog niet, want gestolen auto’s worden ook direct aan buitenlandse kopers verkocht.

Een ander chapiter is de diefstal van motorfietsen. Die onttrekt zich grotendeels aan het zicht van de politie, want de dieven laten ze door transportbedrijven afleveren. De politie heeft de bedrijven gevraagd attent te zijn op onregelmatigheden. De politie in grensposten is gevraagd voertuigen te inspecteren voor het geval de dieven serienummers hebben vervalst.

In Saraburi is het de politie gelukt met lokmotorfietsen het aantal diefstallen terug te dringen. De motorfietsen waren uitgerust met GPS en werden geparkeerd op plaatsen waar vaak gestolen werd. Ook in het district Huai Khwang is de methode met succes toegepast.

Meer over de diefstallen later vandaag in Nieuws uit Thailand.

(Bron: Bangkok Post, 14 juli 2014)

1 reactie op “Politie zet klopjacht in op autodieven”

  1. jan geluk zegt op

    Het verhaal van de auto diefstal
    Op een nacht werd de pickup van een Belgiese vriend van me gestolen voor zijn deur notabene.
    Hij deed aangifte en hoorde 3 weken niks van de politie.Tot zijn schoondochter een Thaise hem er op wees dat het wel eens gedaan zou kunnen zijn door vrienden van zijn zoon.Maar die wist van niets.
    Na enig tijd kwam de politie vertellen dat ze zijn auto hadden gevonden aan de grens met Laos.En of hij maar even 20.000 Bath wilde komen bnetalen dan zouden ze voor hem aan het wwerk gaan.Dat deden ze ook en hij kreeg de auto terug en ze hadden de dader vast zitten.Dus eerst de politie schokken om je gestolen auto terug te krijgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website