Ruim honderdduizend politieagenten krijgen een salarisverhoging, daarnaast krijgen rechercheurs een beter loopbaanvooruitzicht. Dit is het voorstel van een commissie die zich bezighoudt met de hervorming van het politiekorps.

De loonsverhoging is geen maatregel die is ingegeven om een einde te maken aan de corruptie, maar de agenten hebben als sinds 2000 geen loonsverhoging meer gehad. Er is ook gekeken naar de beloning van politieagenten in andere landen. De verwachting is dat het salaris van agenten verhoogt gaat worden van 18.500 naar 21.500 baht.

Politieagenten lopen 13 tot 22 keer meer beroepsrisico dan ander personeel in vergelijkbare burgerbanen. De lage salarissen zijn mede de oorzaak van corruptie en afpersing, echter de hervormingscommissie snapt dat de loonsverhoging geen geen garantie vormt dat hier een einde aan komt.

Bron: Bangkok Post

9 reacties op “Politie-agenten krijgen loonsverhoging”

 1. janbeute zegt op

  Ik ben bang en weet bijna wel zeker dat er niks veranderd .
  Een loonsverhoging van 3000 bath , nou dat hakt er in .
  Al ze eens begonnen om hun werk te doen , regels handhaven en stevige bekeuringen uitschrijven .
  Dan komt er ook meer geld in het laatje van de justitie , en zal hopenlijk het kamikaze rijgedrag met het daar aan verbonden hoge verkeersongevallen aantallen terug gedrongen kunnen worden .
  En wat voor risico , ik zie nooit een agent opstraat .
  Vandaag even op en neer naar Kadfarang geweest in Hangdong en weer veel a sociaal weggedrag gezien , maar politie ho maar geen een agent te bespeuren . Jongens waar zitten jullie toch de ganze dag .

  Jan Beute .

 2. theoS zegt op

  Denk er wel om dat een politie agent zijn eigen tenue, gun, kogels, motor en meer moet kopen. Krijgt niks gratis. Plus kortingen op salaris voor het betalen van verzekeringen e.d. Hoe komt men aan het bedrag van Bht 18,500 en Bht 21,500? Een beginnende agent verdient veel minder.

 3. chris zegt op

  Ik heb een ander voorstel dat bestaat uit de volgende onderdelen:
  – een loonsverhoging van 18.500 naar 40.000 baht per maand;
  – het verbieden van het aannemen van geld op straffe van oneervol ontslag en verlies van alle privileges, ook van pensioen, kortingen, toegang tot golfbanen etc;
  – het betalen van alle bekeuringen via de bank; cash geld geven door overtreders en cash geld aannemen door agenten is verboden en strafbaar;
  – wanbetalingen worden automatisch omgezet in onvoorwaardelijke vrijheidsstraffen;
  – een overtreder die kan aantonen (op video) dat een agent om geld vraagt ipv een bekeuring uitschrijft krijgt 100.000 Baht beloning. De agent wordt volgens de regels oneervol ontslagen;
  – een agent krijgt 5% van de opbrengsten van door hem/haar uitgeschreven bekeuringen;
  – elke 5000 Baht bekeuring wordt beloond met een lot uit de Thaise staatsloterij.

  Het zou me niets verbazen als de ‘extreem hoge’ loonsverhoging wordt terugverdiend met de opbrengsten van de bekeuringen, zeker in de eerste jaren. Daarna wordt de loonsverhoging terugverdiend door lagere kosten voor het justitiele apparaat, inclusief de gevangenissen.

  • Khun Peter zegt op

   Hallo Chris vermeld dan ook even de bron er bij.

   • Cornelis zegt op

    Chris is zèlf de bron, lijkt me.

   • chris zegt op

    bron: Chris de Boer, Bangkok, Thailand
    want het is een idee van mijzelf

  • Tino Kuis zegt op

   Chris,

   Beginnende veldwachters in Thailand krijgen niet veel meer dan het minimumloon en moeten dan ook nog eens hun eigen uitrusting bekostigen. Dat moet inderdaad veranderen..

   Maar het probleem zit niet bij de gewone agent. Ik ben er van overtuigd dat de meesten eerlijk willen zijn. Zij worden gedwongen door hun superieuren, die alles weten en gedogen, Het corrupte geld wordt voor het grootste deel naar boven doorgesluisd waar de top het meeste profiteert. Ik zeg dit: ga niet op jacht naar de gewone agent maar naar zijn bazen. Kijk naar de geldstoom van de officieren.

   • chris zegt op

    Lees mijn voorstel eens heel goed en je zult het met me eens zijn dat mijn voorstel de gewone agent bevoordeelt en voorkomt dat hogere bazen er met het geld (of een deel ervan) vandoor gaan.

    • Tino Kuis zegt op

     Het zijn ook geen slechte voorstellen, Chris, en het bevoordeelt inderdaad de gewone agent.

     Maar ik zeg dat de bron van het kwaad in de hogere gelederen zit en dat daar meer aan gedaan moet worden anders vinden zij toch een andere manier om corrupt geld te verdienen. Het hele systeem moet meer open worden en burgers moeten inzage krijgen in de geldstromen. De machtsstructuren moeten veranderen. Daar zijn jouw voorstellen, hoe goed ook, niet voldoende voor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website