Hoewel het niet direct met Thailand te maken heeft, wil de redactie toch aandacht besteden aan de verschrikkelijke terreuraanslagen gisteravond in Parijs. Volgens nieuwszender CNN zijn er 153 doden gevallen en vele zwaargewonden bij in totaal zes terreuraanslagen. Zeker acht terroristen zijn gedood; zeven van hen bliezen zichzelf op. De aanslagen zijn tot dusver niet opgeëist.

De meeste doden vielen tijdens een gijzeling in theater Bataclan, waar met kalashnikov machinegeweren gewapende mannen het vuur openden op het publiek van een rockconcert. Rond middernacht bestormde de politie het theater. Daarbij werd geschoten en werden explosies gehoord. Vier terroristen kwamen daarbij om. Drie van hen bliezen zichzelf op, de vierde is door de politie gedood.

Uitgaanscentrum

In het drukke uitgaanscentrum in het tiende en elfde arrondissement van Parijs vielen tientallen doden, toen mannen het vuur openden op de terrassen van bars en restaurants. In de populaire Rue de Charonne schoten de terroristen achttien mensen dood, melden Franse media. Mogelijk hadden de daders het gemunt op de bezoekers van een Japans café en restaurant.

Op het terras van een Cambodjaans restaurant vielen veertien doden, bij een pizzeria in dezelfde buurt vijf. Op de Boulevard Voltaire zou een schutter een passant hebben gedood. Ooggetuigen op de verschillende locaties spreken van daders met automatische wapens die minuten achtereen schoten op het uitgaanspubliek. Op één plek zou er vanuit een auto op een terras zijn gevuurd.

In de buurt van het voetbalstadion Stade de France bliezen op drie verschillende plekken zelfmoordenaars zichzelf op. Hierbij zijn volgens de Franse media vijf doden gevallen. Een van de aanslagen vond plaats bij een McDonald’s-vestiging tegenover het stadion.

In Frankrijk is de noodtoestand uitgeroepen en de grenscontroles zijn opgevoerd. Vandaag blijven onderwijsinstellingen, scholen en universiteiten in Frankrijk dicht. Ook andere publieke instellingen als zwembaden en bibliotheken zullen de deuren gesloten houden. Schoolreisjes in Frankrijk worden massaal afgelast.

Wereldleiders veroordelen de terreur

De Chinese president Xi Jinping veroordeelt de aanslagen in Parijs. Hij spreekt van een “barbaarse daad” en roept op tot solidariteit. Ook Poetin heeft zijn condoleances overgebracht namens het Russische volk. Eerder spraken al regeringsleiders in Europa zich uit. De Nederlandse premier Rutte reageerde gisteravond laat geschokt. “Het is werkelijk afschuwelijk en heel Nederland leeft met Frankrijk mee”, zei de premier. De Amerikaanse president Obama sprak in een toespraak zijn medeleven uit.

Bron: CNN en NOS


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Parijs zwaar getroffen door terreur: 153 doden bij zes aanslagen”

 1. Moderator zegt op

  Generaliserende opmerkingen over moslims worden niet geplaatst. Dit is het werk van waanzinnigen en dat kan en mag je niet anderen met hetzelfde geloof in de schoenen schuiven.

 2. Khun Peter zegt op

  In een woord verschrikkelijk. Condoleances aan alle nabestaanden.

 3. Rob V. zegt op

  Wanhoops daden van een groepje gestoorde extremisten. Gisteren avond nog berichtgeving dat IS diverse tikken is.toegebracht en ze verzwakt zijn, ik dacht meteen dat er wel weer wat aanslagen zouden volgen in landen die deze gekkies bestrijden. Het oprichten van een duurzame, zelfredzame eigen staat in de regio van Syrië is niet haalbaar, men verliest en grijpt naar wanhoops middelen zoals terreur. Ook dat zal niet uithalen maar het is in en in triest dat zoveel burgers het slachtoffer worden van een stel krankzinnige idioten.

 4. Said zegt op

  Wanneer zal dit eindelijk ophouden, dit is nog meer reden om scheef aangekeken te worden op straat.
  Ik voel me al schuldig om zo egoïstisch te reageren.

  Condoleances aan alles nabestaanden.

 5. John Chiang rai zegt op

  Hoewel ik overtuigd ben dat de meeste moslims in vrede willen leven,en ook zelf met afschuw deze daden beoordelen,zie je overal in Europa dat de politik steeds meer naar rechts rukt.
  Politike partijen die spelen met de angst,of de domheid van mensen,en daarbij niet terug schrikken voor haatpreken ,en generaliserende rascistische beledigingen,dragen zeker niet bij tot een duurzame vrede.

 6. Jacques zegt op

  Het wordt tijd voor operation IS storm in Syrie en Irak, waarbij door de gezamenlijke inspanningen van de tegenstanders van het extreme moslim geloof het licht uitgaat voor die extreem zieke geesten. Zo door blijven etteren zal alleen maar leiden tot nog meer onschuldige doden. Daarnaast zal er veel meer op de dialoog moeten worden ingezet, want met begrip voor elkaar is veel te winnen. Er zijn gelukkig ook nog veel goede gelovigen en die moeten we koesteren, want we hebben elkaar nodig als kuddedieren zijnde.

 7. Cor zegt op

  Hier je ogen voor sluiten, nee, gelukkig doet de redactie dat niet. Wat mij betreft was dit het enige onderwerp van vandaag geweest.
  De vraag is uiteraard: hoe maken we hier nu een eind aan. En dan heb ik het niet alleen over de aanslagen in Parijs, maar de moordpartijen overal ter wereld op anders denkenden of andere bevolkingsgroepen.
  Ik ben nog steeds heel blij niet met een geloof te zijn opgevoed.

  Mijn opa zei het al: geloof en geld kunnen alles breken. Het is een waarheid als een koe, helaas.
  Wat is er nu zo moeilijk om vreedzaam samen te leven op deze aarde waar we allemaal zijn geboren? Iedere wereldburger moet in mijn visie ook het recht hebben overal op onze planeet te wonen. Grenzen zijn niets meer dan economische hindernissen.

  Wordt het niet tijd voor een wereldwijde demonstratie waarbij we aangeven dit niet langer te pikken? En dat ook blijven uitdragen.

 8. Cor van Kampen zegt op

  Het is allemaal verschikkelijk wat daar is gebeurd. Wat de redactie al schrijft, We kunnen deze daden van
  toch wel een groot aantal mafkezen niet op de moslim gemeenschap af schuiven.
  Ik durf het haast niet te schrijven, maar als ik gezellig een bierje zit te drinken op de Soi Bekauw (Bekauw verkeert geschreven, sorry voor dat) markt. Dinsdag en vrijdag veel mensen op de been en er komen een aantal moslim toerisen langs met gesluierde vrouwen. Een grote tas bij hun. Denk ik altijd bij mijzelf, er zal toch geen bom inzitten? Ze kunnen hier zelf niks aan doen.
  Als je over de wereld reist als moslim, zou het zomaar kunnen gebeuren dat je nergens meer welkom bent,
  Cor van Kampen.

 9. Kees 2 zegt op

  Helaas zal een bepaalde politieke partij hier garen bij spinnen.
  Helaas zullen er veel mensen zijn die geen nuancering kunnen aanbrengen en zullen ageren tegen Syrische vluchtelingen… dit terwijl ook deze vluchtelingen slachtoffer zijn van dezelfde idioten (& van Assad).

 10. Tino Kuis zegt op

  Alleen het leven is heilig. Al het leven. De Koran, de Bijbel, de Boeddha en welke ideologie dan ook, zij zijn niet heilig. Het leven van ieder mens is heiliger dan al het andere. Ieder mens.

 11. Taitai zegt op

  Twee belangrijke moslimorganisaties in Nederland hebben hun afschuw en verdriet uitgesproken over de verschrikkelijke gebeurtenissen in Parijs. Vooral een deel van de tekst van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland gaf me hoop: “De islam leert ons dat wie een mens doodt, als het ware de hele mensheid heeft gedood”. De hoop die het mij geeft is dat er meer moslims in het Westen openlijk uiting gaan geven aan hun verlichte interpretatie van de Koran. Die verlichting is er bij velen allang, maar het blijft te veel verborgen ‘uit angst voor wat de buren zeggen’. Hun openheid zal er toe bijdragen dat ze samen met de autochtonen deze terreurwaanzin weten te onderdrukken.

  Vreselijk wat er in Parijs is gebeurd. Het zal jouw kind maar zijn dat dacht een leuk concert bij te kunnen wonen. Zoveel gezinnen waar zoveel onnodig verdriet is omdat een stel idioten van gekkigheid niet wist wat ze deed. Mijn deelneming aan alle mensen die met de gevolgen van deze verschrikkelijke vrijdagavond moet proberen te leven.

 12. JanBeute zegt op

  Voor mij was het vandaag een reden , om als Nederlands staatsburger wonende in Thailand te gaan stemmen bij de eerst volgende landelijke verkiezingen .
  Ik denk niet dat ik hier nog iets aan hoef toe te voegen , waarom ??.

  Jan Beute .

 13. sjef zegt op

  Alle betrokkenen slachtoffers en hun naaste mijn grootste leedwezen.

  Een shock to the system voor ons.Een “We weten niet beter, het gaat al tijden zo” in vele andere landen waar de oorlog een dagelijks gegeven is.

  Gelukkig voor ons tot wij niet zover zijn met acceptatie over zo een aanslag op weerlozen mensen.
  Indien onze leiders en de leiders o.a. China en Rusland gaan beseffen tot men soms moet samen werken en men deze plegers bij de wortels moeten aanpakken zijn we een stapje verder.
  Men kan met deze daders en hun achterban geen vrede sluiten. Terroristen/psychopaten willen alleen
  hun eigen doel nastreven. “Vrede en respect voor anderen” komt niet in hun woordenboek voor. Angst en haat zaaien is meer hun idee.
  Je moet er dus ook geen zaken mee doen.
  Wel heel belangrijk is tot we hun geen “Zaad”geven voor de toekomst,dan zullen we hun voor moeten zijn en zorgen tot er geen nieuwe volgelingen komen door deze, waar dan ook een eigen bestaansrecht te geven
  Want als mensen geen kans krijgen gaan ze achter een “Zogenaamde goede”leider aan lopen.
  Hebben we gezien bij onze buren .Dan hebben we nog de “Oorlog ophitsers”die overal olie op het vuur gooien.Hoe hou je die tegen? Ik zou het niet weten.

  Echter defensie in politiek NL krijgt er weer een zakje geld bij, een habbekrats, want Vrede moet toch niet teveel kosten!
  grsj

 14. John zegt op

  ik heb onlangs een paar vrienden gesproken in Thailand..helft van hen heeft geen weet van wat er hier in ons westen aan de gang is (of het interesseert ze niet echt). . ..had de situatie proberen uit te leggen maar weinig response eigenlijk??
  is de Thai (of welke living wezen in Azië) hier niet echt mee bezig? hoelang gaat het duren voordat die extremisten de kant van Azië hun terreur opleggen? althans Japan is er al mee gemoeid..

  ikzelf heb de ‘eer’ gehad te mogen strijden voor de vrijheid van het westen..althans zo noemt men dat toch? heb in Iraqi, Afghanistan, Africa, en andere landen gezeten met een ‘special forces’. en daarna met en special security bedrijf die mensen die kant op sturen om bepaalde opdrachten te voldoen.
  waarvoor denk ik soms wel eens? wat heeft het ons allemaal opgeleverd? vrij weinig lijkt het soms wel. dan komen van die zogenaamde ‘experts’ op televisie beweren dat we niet in oorlog zijn en het niet zo op tv mogen zeggen. hoogstwaarschijnlijk zijn deze mensen nog nooit in oorlogssituaties geweest met één of andere legereenheid.

  waar gaan alle miljarden heen die het westen heeft geïnvesteerd in die landen? het is niet terecht gekomen bij de burgers die in armoede leven. corruptie in alle vormen.

  natuurlijk heeft ieder zijn/haar eigen mening hierover..de media heeft de narige hand om vaak maar de waarheid te verdraaien. maar ene kant ook maar goed dat de normale mens hier weinig weet van heeft wat er daar allemaal aan de hand is en wat langzamerhand ‘onze’ kant op gaat komen. wat al onze kant is opgekomen laat ik het zo zeggen maar regeringen jarenlang de oogkleppen opgehad hebben.

  neem van mijn aan ‘het gaat nog veel erger worden in het westen’!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website