Optieregeling voor het Nederlanderschap

Door Gringo
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
11 januari 2018

Een poosje geleden stond deze foto op de Facebook pagina van de Nederlandse Ambassade in Bangkok met de volgende tekst (vertaald):

“Onze tijdelijke zaakgelastigde, Paul Menkveld, overhandigde Pannada Crins met genoegen de definitieve bevestiging van haar Nederlanderschap. De ceremonie van naturalisatie vond plaats nadat de procedure van de optieregeling succesvol was afgesloten. Van harte gefeliciteerd Pannada!”

In een reactie vroeg iemand: “Wat is dat, een optieregeling?” Ik zou daar ook niet direct een antwoord op hebben kunnen geven, maar was ook wel nieuwsgierig. Ik vond alle informatie al snel op deze website: ind.nl/Nederlanderschap/Paginas/Optie.aspx

In het geval van Pannada denk ik, dat twee passages uit die regeling de basis is geweest om voor haar het Nederlanderschap aan te vragen via de optieregeling, namelijk:

U bent minderjarig. U staat op grond van een rechterlijke beslissing of vanaf uw geboorte van rechtswege onder het gezamenlijke gezag van een niet-Nederlandse vader of moeder en een Nederlander. U bent sinds het instellen van dat gezag minimaal 3 jaar verzorgd en opgevoed door deze Nederlander.

Kinderen die in het verleden zijn gewettigd, erkend of geadopteerd door een Nederlander of een persoon die door optie Nederlander had kunnen worden, kunnen in bijzondere gevallen ook de Nederlandse nationaliteit verkrijgen door optie.

Helemaal zeker ben ik er echter niet van, want ik ben niet bekend met de persoonlijke omstandigheden van Pannada Crins.

Toch zou die optieregeling ook interessant kunnen zijn voor andere Nederlanders, die hun minderjarig kind alsnog wil laten naturaliseren tot Nederlander.

Vraag is dan ook, of er bloglezers zijn, die ook ervaring hebben met deze optieregeling en die wat nadere bijzonderheden over de te volgen procedure kunnen vertellen?

Bron: Facebook pagina van de Nederlandse ambassade in Bangkok – Foto: idem.


» Laat een reactie achter


9 reacties op “Optieregeling voor het Nederlanderschap”

 1. Ger-Korat zegt op

  Ken de erkenning via de rechtbank in Thailand van een kind , vader is Nederlander en moeder Thai, niet getrouwd. Vader vraagt erkenning aan van zijn kind ( want immers niet getrouwd). Gaat dan met dokumenten van ongehuwd zijn, en nog wat meer, naar ambassade, en dan krijg je Nederlandse nationaliteit en paspoort. Dus geen optieregeling nodig.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. Kees zegt op

  https://ind.nl/Nederlanderschap/Paginas/Nederlander-door-geboorte-of-erkenning.aspx

  Hier staat ook de optie regeling uitgelegd

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Frans Nico zegt op

   Sorry, Kees. Op die website (van het IND) gaat het NIET om de optie-regeling, maar om het Nederlanderschap ‘van rechtswege’ door geboorte of erkenning. ‘Van rechtswege’ betekent dat de persoon AUTOMATISCH het Nederlanderschap krijgt.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • Kees zegt op

    Even goed lezen dan zie je dat er daar voor “bepaalde gevallen” wordt doorverwezen naar de optieregeling die vervolgens keurig wordt uitgelegd. In plaats van dikke letters beter een leesbril kopen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • Frans Nico zegt op

     Beste Kees,

     Je kan wel hoog van de toren blazen, maar je kan beter eerst naar Specsavers gaan.
     Je schreef, ik citeer: “Hier staat ook de optie regeling uitgelegd.” met daarbij een links naar de pagina over de uitleg omtrent het Nederlanderschap door geboorte of erkenning. Het verhaal gaat echter niet over het verkrijgen van het Nederlanderschap door geboorte of erkenning, maar over de optieregeling. Daar verwijst de link NIET naar. Dat in die uitleg een link is geplaatst naar de pagina waarin de optieregeling wel wordt uitgelegd, doet daar in niet af. Bovendien leidt die link naar dezelfde pagina als de link die Gringo in zijn verhaal heeft staat. Er is dus GEEN door jou genoemde andere pagina die dezelfde uitleg geeft. Jouw mededeling valt derhalve onder nepnieuws.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
     • Kees zegt op

      Ik ben blij dat het je nu toch duidelijk is geworden

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Ger zegt op

  Als ik zo alles eens lees denk ik at ze onder een regeling valt waarbij geen dna is afgestaan en ze ouder is dan 7. Dan valt ze onder de optieregeling.

  Waarom wordt er trouwens een ceremonie gehouden ? Toen ik de aanvraag deed voor mijn dochter , nu 3 jaar oud, kreeg ik alleen een paspoort bij de balie. En in het paspoort staat dat ze de Nederlandse nationaliteit heeft. Verder geen dokument of bewijs dat ze Nederlander was geworden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Frans Nico zegt op

   Dat klopt Ger, Jouw dochter heeft door geboorte of erkenning van rechtswege het Nederlanderschap gekregen, net als onze dochter. In het verhaal heeft Pannada Crins niet van rechtswege door geboorte of erkenning het Nederlanderschap gekregen maar door de optieregeling voor naturalisatie.

   De optieregeling is een eenvoudige procedure voor een aantal mensen die aan een van de gestelde voorwaarden moet voldoen. De aanvraag moet worden gedaan in de gemeente waarin de persoon woonachtig is. Pannada ontving haar Nederlanderschap op de Nederlandse ambassade in Bangkok. Daaruit vloeit voort dat zij niet in Nederland woonde maar ergens in Thailand. Die voorwaarde valt dus af. Ze kon kennelijk wel voldoen aan een van de andere voorwaarden en dus kon zij het Nederlanderschap verkrijgen door middel van de optieregeling.

   Blijft natuurlijk wel vreemd dat aan het verkrijgen van het Nederlanderschap d.m.v. de optieregeling een ceremonie verbonden is.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • FredBangkok zegt op

    Voorwaarde van de optie regeling is de verklaring van verbondenheid die je moet afleggen vandaar de ceremonie.

    U wordt pas Nederlander als u naar de ceremonie gaat en de verklaring van verbondenheid hebt afgelegd. Dan verklaart u dat de wetten van het Koninkrijk der Nederlanden ook voor u gelden. De verklaring van verbondenheid legt u in persoon af. Als u de verklaring van verbondenheid niet aflegt, kunt u geen Nederlander worden.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website