Voor de tweede keer is brand uitgebroken op de vuilstortplaats in Phraeksa (Samut Prakan), maar deze keer zou die wel eens aangestoken kunnen zijn. Het is de tweede keer binnen een maand dat de illegale vuilstort in brand staat.

Het vermoeden van brandstichting is gebaseerd op de waarneming van het personeel dat niet eerst rook werd gezien, hetgeen bij een spontane ontvlamming het geval zou zijn. Brandstichting is simpel omdat de stort vlakbij de openbare weg ligt. Het bestuur van Phraeksa gaat camera’s installeren om toekomstige kwaadwilligen af te schrikken.

De brand brak om 1 uur ’s nachts uit. Omdat het donker was, was het lastig het vuur onder controle te krijgen. In de vroege uren van de ochtend waren zeventig brandweerlieden met tien wagens bezig het vuur te blussen. Om half twaalf kon het sein brand meester gegeven worden.

De eerste brand was niet zo gemakkelijk onder controle te krijgen. Die duurde vanaf 16 maart een week en verspreidde giftige dampen waardoor talloze omwonenden gedwongen moesten evacueren.

Het Pollution Control Department (PCD) heeft gisteren metingen verricht, maar de resultaten daarvan zijn nog niet bekendgemaakt. PCD-hoofd Wichien Jungrungruang verwacht niet dat veiligheidsniveaus zijn overschreden omdat maar een klein deel van de stort in brand stond en de brand van korte duur was. Controles van het grondwater hebben tot nu toe niets opzienbarends opgeleverd. De PCD blijft een maand lang het grondwater controleren.

De PCD heeft de gemeente geadviseerd bewakers bij de stort te zetten en brandbestrijdingsapparatuur een week gereed te houden voor het geval het vuur weer oplaait.

– Voor de kust van Muang (Samut Sakhon) is gisteren een olietanker met 60.000 liter afgewerkte olie gekapseisd en gezonken. Het Marine Department heeft met patrouilleboten chemicaliën op de gelekte slick gespoten om verdere verspreiding te voorkomen. Een andere tanker probeert het schip uit het 6,5 meter diepe water te trekken.

De tanker was op weg naar de kust om haar lading, die bestemd was voor olierecycling bedrijven, te lossen toen vermoedelijk water de machinekamer binnendrong. De vijfkoppige bemanning heeft geen idee hoe dat heeft kunnen gebeuren.

Door de harde wind wordt de olievlek naar de kust geblazen, waar veel kwekerijen zijn van krab, mossels en andere schelpdieren. Niettemin verwacht de gouverneur van de provincie dat de gevolgen niet ernstig zullen zijn. Vissers zeggen daarentegen dat gekweekte krabben al bedekt zijn met olie.

– Actieleider Suthep Thaugsuban heeft gisteren een half uur gesproken met de top van het ministerie van Justitie over nationale hervormingen (foto homepagina). De hoogste ambtelijke baas van het ministerie was het met hem eens dat hervormingen nodig zijn, maar als neutrale overheidsdienaar kon hij niet zeggen of die voor of na verkiezingen dienen te worden ingevoerd.

Justitie was het vierde ministerie dat bezoek kreeg van de protestbeweging. Vorige week trokken demonstranten naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en Financiën, waar ze voor een gesloten deur stonden, en het ministerie van Onderwijs, waar ze net als bij Justitie werden ontvangen.

De bezoeken hebben tot doel de ambtenaren op te roepen om zich ook sterk te maken voor hervormingen. Het land mag niet geteisterd blijven worden door corruptie, verkiezingsfraude, onterechte overplaatsingen van ambtenaren en schadelijke populistische beleidsmaatregelen, zegt Suthep.

– Het hoofd van het Department of Special Investigation wil niet terugkeren naar zijn kantoor in het regeringscomplex aan de Chaeng Watthanaweg, alhoewel de anti-regerings beweging bij het complex daar geen bezwaar tegen heeft.

Tarit Pengdith blijft zijn werk doen in het Capo aan de Vibhavadi-Rangsitweg, het centrum dat verantwoordelijk is voor handhaving van de speciale noodwet (Internal Security Act). DSI-stafleden werken momenteel in het Software Park gebouw aan de overkant van winkelcentrum Central Chaeng Watthana. Tot nu toe mochten ze incidenteel documenten ophalen in hun kantoor.

Waarom Tarit niet wil terugkeren, staat niet in het bericht. Over het DSI-personeel zegt het bericht dat het kan gaan werken in hun kantoor in Gebouw B van het regeringscomplex en het gebouw van Thailand Post. Sinds een maand is het complex gedeeltelijk vrijgegeven door de belegeraars. Op dit moment functioneren vijf diensten er weer

– En weer is in nationaal park Kui Buri (Prachuap Khiri Khan) het karkas gevonden van een wilde gaur. Vermoedelijk is het dier vier maanden geleden gestorven. Kogels of stukjes metaal zijn niet gevonden, wat erop wijst dat het dier niet door stropers is gedood. Het nu gevonden exemplaar is nummer 25 is een reeks vondsten sinds december vorig jaar. Volgens de laatste berichten zouden de dieren bezweken zijn aan een virus dat verwant is aan het mond en klauwzeer virus.

– Om te voorkomen dat chauffeurs van hun rit een race maken, wil het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) het aantal exploitanten beperken tot één per route. Die maatregel moet tot een betere serviceverlening leiden, zegt BMTA adjunct-directeur Chittra Srirungruang. Op dit moment rijden op drie routes meerdere exploitanten. Wanneer hun contract afloopt, wordt het contract van slechts één verlengd. De meeste ongelukken vinden plaats met buslijn 8.

– Spoorwegen en BMTA blij, want ze hoeven niet de kosten voor te schieten van het gratis vervoer op een aantal lijnen. De Kiesraad heeft het door de regering uitgetrokken budget van 350 miljoen goedgekeurd, voldoende voor een verlenging van de regeling tot eind april.

– Absurd. Zo noemen academici Suthep’s plan voor de ‘zelfstandige macht van het volk’ en de benoeming van een interim-premier, door hem zelf aan te wijzen en goed te keuren door de koning. Tevens waarschuwen ze dat de dreigementen van pro-regeringsgroepen om na Songkran in actie te komen het risico van bloedvergieten vergroten (zie de posting Uitspraak Suthep valt verkeerd; regering wil dat leger reageert).

Thamrongsak Petchlertanan, assistent-hoogleraar geschiedenis aan de Rangsit University, zegt dat Suthep’s voorstel om persoonlijk een interim-premier te nomineren en ter goedkeuring aan de koning voor te dragen, zonder precedent is.

‘Het zou als verraad kunnen worden beschouwd. We weten allemaal dat het een proefballonnetje is om te zien hoe de samenleving reageert, maar het zou schade kunnen veroorzaken als Suthep het echt voorstelde en het door de koning zou worden goedgekeurd.’

Suthep deed zijn controversiële voorstel vooruitlopend op uitspraken in twee zaken die in behandeling zijn bij het Constitutionele Hof en de National Anti-Corruption Commission. In het meest ongunstige geval leiden ze tot de val van het kabinet.

Thamrongsak vindt dat de Thaise politiek laaggezonken is. ‘Aan de ene kant hebben we de PDRC alliantie met het leger, de rechtelijke macht en onafhankelijke organisaties plus de elite; aan de andere kant hebben we de Pheu Thai-regering, massaal gesteund door de roodhemden met een lichte internationale steun.’

Hij waarschuwt voor de kans dat het conflict escaleert en leidt tot bloedvergieten wat zou kunnen gebeuren als overtuigde supporters aan beide zijden wanhopig worden of in de andere hoek worden gedwongen. Thamrongsak maakt zich ook zorgen over het afnemend vertrouwen van bureaucraten en de bevolking in het rechtssysteem. ‘Het is te betreuren dat steeds meer mensen vonnissen negeren.’

Michael Nelson, voorzitter van het mastersprogramma Southeast Asian Studies aan de Walailak universiteit, noemt Suthep’s voorstel onzin en vergelijkbaar met de boycot van de verkiezingen door oppositiepartij Democraten. ‘De enige manier om souvereiniteit te verkrijgen is door verkiezingen. Een andere legitieme en geloofwaardige manier bestaat niet, omdat de meeste mensen de straat niet opgaan.’

Nelson vindt dat de Democraten moeten deelnemen aan de verkiezingen en met hun hervormingsvoorstellen moeten proberen de steun van de bevolking te krijgen.

– Premier Yingluck begrijpt niet waarom het Constitutionele Hof zich bezighoudt met de zaak Thawil, terwijl de bestuursrechter al de zaak heeft beklonken en Thawil’s terugplaatsing als secretaris-generaal van de National Security Council heeft bevolen.

‘Dit is de eerste zaak waarin het Constitutionele Hof erin heeft toegestemd de overplaatsing van een ambtenaar te beoordelen. Ik ben benieuwd naar de uitspraak. Die uitspraak levert een precedent op.’

Al even verbaasd is Yingluck over het feit dat dit gebeurt na de ontbinding van het Huis van Afgevaardigden. In vergelijkbare gevallen weigerde het Hof dat. Yingluck gaat daarom haar juridische staf vragen beide kwesties te bestuderen.

De zaak voor het Constitutionele Hof is aanhangig gemaakt door een groep senatoren, die menen dat de overplaatsing van Thawil in strijd met de grondwet was omdat een familielid van Yingluck er indirect van profiteerde.

– De VS dringen in een brief aan de Thaise regering aan op onderhandelingen om een eind te maken aan het huidige politieke conflict en verder geweld te voorkomen. Minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) schrijft zich zorgen te maken over de mogelijkheid van een machtsgreep of een militaire coup. Als dat gebeurt heeft dat gevolgen voor Asean als geheel, zegt hij.

– De verkiezingen kunnen niet binnen 45 tot 60 dagen worden gehouden, heeft de Kiesraad gisteren besloten. Voormalig regeringspartij Pheu Thai en 53 andere politieke partijen hadden daar om gevraagd.

De Kiesraad had gisteren willen overleggen met de leger- en politieleiding, maar die stuurden alleen vertegenwoordigers. Niettemin leverde de vergadering een conclusie op: de huidige situatie kan nog steeds verkiezingen hinderen; het uitschrijven van nieuwe verkiezingen is daarom niet zinvol.

Op 22 april vergadert de Kiesraad met politieke partijen. Misschien komt er dan witte rook uit de schoorsteen.

– Achtenvijftig nieuw gekozen senatoren mogen in de Senaat plaatsnemen, negentien bungelen nog omdat tegen hen in totaal 44 klachten zijn ingediend. Tegen de 58 waren geen klachten ingediend, dus kregen ze gisteren het groene licht van de Kiesraad.

– Het ministerie van Volksgezondheid gaat de strijd tegen dengue fever en malaria opvoeren. Vooral dengue is in opmars. De afgelopen 50 jaar komt de ziekte wereldwijd dertig keer zo vaak voor. Thailand werd in 2013 hard getroffen door een dengue uitbraak. Er overleden toen 132 mensen aan de ziekte. Vorig jaar overleden 159 personen aan ziektes die door levende organismes worden overgebracht en 170.051 personen werden geïnfecteerd. De eerste drie maanden van dit jaar bezweken drie mensen aan dengue en werden 4.175 gevallen gemeld, aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het ministerie heeft zijn provinciale kantoren de opdracht gegeven bewoners voor te lichten hoe ze de omgeving vrij moeten houden van broedplaatsen van muggen. Stilstaand water vormt voor muggen een ideale plaats om hun eitjes in te leggen. Verder wordt de bevolking aangeraden muskietennetten, afweermiddelen en abate sand granules [?] te gebruiken.

– De gemeente Bangkok wil op vier plaatsen tijdens Songkran streng de hand houden aan een alcoholverbod: Silom Road, Khao San Road, Chokechai 4 en Utthayan Road. Er worden al pamfletten uitgedeeld waarin de feestgangers wordt opgeroepen zich behoorlijk te gedragen en het gebruik van supersoakers achterwege te laten.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 9 april 2014”

 1. chris zegt op

  Vanmorgen keek ik al vroeg naar het nieuws op een van de Thai kanalen en daar verkondigde een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering het volgende: de politieke problemen in Thailand zijn een interne aangelegenheid. De Amerikaanse regering bemoeit zich niet met de interne aangelegenheden van Thailand of van welk ander land ter wereld ook.
  Nou dacht ik dat alleen vertegenwoordigers van de Thai regering konden liegen dat het gedrukt staat…..

 2. wibar zegt op

  Ach je weet toch dat politici er een andersoortig waarheid op na houden als niet politici. Een oud Nederlands spreekwoord is: De tering naar de nering zetten. Oftewel vrij vertaald de waarheid is slechts naar de omstandigheden en het moment en meer specifiek als het politiek voordeel oplevert ze te uiten.
  Ik heb al lang opgegeven welke politicus dan ook op zijn uitspraken te geloven. Maar ik ben dan ook een cynicus 🙂

 3. Eugenio zegt op

  Als het, zoals hier vermeld, over “de politieke problemen gaat in Thailand” gaat. Dan geloof ik de Amerikanen.

  De politieke problemen in Thailand, zijn een kinderachtige ruzie tussen twee machtsblokken, waar de Amerikaanse Regering zich terecht de vingers niet aan zal willen branden. Welke partij de overhand krijgt, maakt volgens de Amerikanen momenteel echt niet zo veel uit. Thailand blijft een kapitalistisch land, met een vorm van democratie, die van de Amerikanen afgekeken is (The winner takes it all democratie).

  De Amerikanen hebben momenteel wel wat anders aan hun hoofd. (Rusland, Iran, Noord Korea, Afghanistan, Israel, etc etc)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website