Dit is er over van twee vakantiehuisjes in Nakhon Ratchasima die naast een perceel stonden, eigendom van de echtgenote van voormalig DSI-hoofd Tarit Pengdith. Het Land Development Department heeft bevestigd dat de vrouw de wettelijke eigenaar van de grond is. Onbekend is wie de eigenaar is van de gesloopte huisjes en de grond waarop ze stonden.

De sloop volgt op een klacht van voormalig senator Prasarn Marukaphitak die vermoedde dat de twee huisjes eigendom van Tarit of zijn vrouw waren. Dat is dus niet het geval, maar ze staan wel op het grondgebied van een bosreservaat. De homestay bebouwing op het perceel van Tarit’s vrouw is volgens het Land Development Department in de haak.

Volgens een vertegenwoordiger van Tarit is de grond met de gesloopte vakantiehuisjes eigendom van een vriend(in) van Tarit’s echtgenote. De vorige eigenaar had de grond in 1988 van het Forestry Department gehuurd.

– De NCPO (junta) maakt binnenkort een masterplan bekend, dat voorziet in vermindering van de ontbossing met 40 procent in de komende 10 jaar. Het moet tevens een eind maken aan het illegaal gebruik van overheidsland en een meer duurzaam beheer introduceren.

Het plan is in opdracht van de junta opgesteld door het Internal Security Operations Command, het ministerie van Natural Resources and Environment en de faculteit bosbouw van de Kasetsart universiteit. Het ministerie is verantwoordelijk voor de uitwerking van het plan en het moet ook plannen maken voor hulp aan dorpelingen die in staatsbossen wonen.

– Een team van verschillende diensten heeft gisteren een kijkje genomen bij achttien vakantiehuizen, die gebouwd zijn in bosreservaat Muak Lek-Thap Kwang in de provincie Saraburi. Die huizen zijn verkocht voor 1 tot 1,5 miljoen baht.

Het team stuitte verder op een huis dat gebouwd was op een helling in de buurt en een mango-plantage van 2 rai. De eigenaresse produceerde een grondakte. Of die in de haak is, wordt onderzocht. Wat er met die achttien huizen gaat gebeuren, vermeldt het bericht niet.

– Koning Bhumibol is gisteren in gezelschap van koningin Sirikit voor een medische controle uit Hua Hin teruggekeerd naar het Siriraj ziekenhuis, waar hij eerder verbleef. Langs de route bij het ziekenhuis was een speciale ruimte ingericht voor mensen die een glimp van de koning wilden opvangen. De vorst nam een jaar geleden zijn intrek in het Klai Kangwon paleis in de provincie Prachuap Khiri Khan.

– De NCPO (junta) gaat het nog te vormen interim-kabinet voorstellen de staat van beleg op te heffen. Naar verwachting wordt het kabinet medio deze maand gevormd. De NCPO bestudeert momenteel opheffing, maar de beslissing berust bij het nieuwe kabinet, zegt Kampanat Ruddit, directeur van het Centre for Reconciliation and Reform, dat door de junta is opgetuigd.

Donderdag begint de kandidaatstelling voor de te vormen National Reform Council, een orgaan van 200 leden dat hervormingsvoorstellen moet bedenken. De Kiesraad verwacht dat meer dan tweeduizend personen genomineerd gaan worden.

Gisteren vergaderde de Kiesraad met overheidsdiensten over de criteria die door een commissie bij de selectie worden gehanteerd. De nominaties worden gedaan door ‘non-profitable legal entities – including political parties – along with independent movements’. [Ook een goedemorgen.]

De NLA (noodparlement) komt vandaag voor het eerst bijeen onder voorzitterschap van kroonprins Maha Varijalongkorn. Morgen wordt de verkiezing van de nieuwe interim-premier verwacht.

– Eenentwintig toeristen uit landen, waar ebola heerst, worden door het Department of Disease Control in de gaten gehouden. In totaal zijn door de afdeling sinds 8 juni ruim driehonderd toeristen gescreend. Toeristen worden gecontroleerd op de luchthavens Suvarnabhumi, Don Mueang, Chiang Mai, Phuket en Hat Yai.

De groep van 21 kan de ziekte nog ontwikkelen omdat ebola een incubatietijd van 2 tot 21 dagen heeft. Ebola heef toegeslagen in de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigerië. Tot nu toe zijn 900 personen eraan overleden. Een vaccin of medicatie om het virus te bestrijden bestaat niet.

De Mahidol universiteit heeft de bloedmonsters van tachtig apen in Khao Sam Muk (Chon Buri) en de tempel Kriangkrai Klang in Nakhon Sawan onderzocht op ebola. Bij geen enkel dier werd het virus aangetroffen. De apen zijn ook getest op Japanse encephalitis en dengue (knokkelkoorts), twee ziektes die op mensen kunnen worden overgebracht.

Verder heeft het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) monsters genomen van vijfhonderd  De apen zijn ook getest op Japanse encephalitis en dengue (knokkelkoorts), twee ziektes die op mensen kunnen worden overgebracht.

De DNP heeft ook in zes provincies monsters genomen van vijfhonderd flying foxes. Die worden onderzocht op het nipah en ebola virus. Ook hier geen ebola, nipah is niet bekend.

– Van de eigenaar van een houtfabriek in Pattani zijn eigendommen ter waarde van 100 mijoen baht in beslag genomen. De man, die omschreven wordt als een ‘invloedrijke zakenman’, wordt verdacht van het runnen van illegale casino’s in de Golf van Thailand, benzine- en houtsmokkel en andere zaken die niet door de beugel kunnen. De belastingdienst, die eerder het faillissement van de man heeft aangevraagd, krijgt nog 400 miljoen baht van hem.

Tijdens de zoektocht in zijn kantoor hebben militaire rangers en personeel van de Revenue en Legal Executions dienst acht kluisjes gevonden met 28,3 miljoen baht in Thaise en Maleisische valuta, alsmede gouden staven, gouden ornamenten, diamanten en Boeddha amuletten. Dat alles heeft een waarde van 100 miljoen baht. Voorts bleek dat van het opgeslagen hout slechts 2 procent de vereiste stempel had, hetgeen betekent dat het illegaal gekapt moet zijn.

En het houdt maar niet op, want er is ook bewijs gevonden van aan ambtenaren betaalde steekpenningen. Maandelijks kostte dat de man 45 miljoen baht. Ook mediamensen profiteerden ervan. Met de jaarwisseling kregen ambtenaren cadeaus ter waarde van totaal 1 miljoen baht.

De woning van de man kreeg al in oktober 2012 bezoek van het Department of Special Investigation. Daarbij werd ook het nodige in beslag genomen, maar in die zaak is weinig voortgang geboekt.

– Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar en een boete van 100.000 baht gekregen wegens aantasting van de goede naam en eer [als ik defaming goed vertaal] van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Surapong Tovichakchaikul. Chavanond suggereerde tijdens een personferentie in 2011 dat Surapong Cambodja had geholpen door de voorzitter en een lid van de Thai-Cambodian Joint Boundary Commission te vervangen.

– Vijf van de 32 pieren (aanlegplaatsen) langs de Chao Phraya rivier krijgen een opknapbeurt. Ze worden ook uitgerust met een IT systeem met reizigersinformatie en bewakingscamera’s. Vandaag kiest het Marine Department welke pieren worden aangepakt; favoriet zijn Satorn en Tha Tien. De exploitanten van de veerdiensten wordt gevraagd de renovatie mee te financieren.

– Zes spoorwegmedewerkers zijn geschorst in verband met de beroving van negen reizigers zondagnacht in de nachttrein Bangkok-Sungai Kolok. Ze deden dienst in het rijtuig waar die sliepen. De reizigers misten ’s ochtends bij het ontwaken tien mobieltjes en 2.500 baht. Eén reiziger meent gedrogeerd te zijn.

De spoorwegen vertrouwen de zaak niet, want na de moord op een 13-jarig meisje vorige maand in de trein van Surat Thani naar Bangkok zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Het desbetreffende rijtuig bevond zich dicht bij het rijtuig dat alleen toegankelijk is voor vrouwen en kinderen, een maatregel die op 1 augustus van kracht werd.

Soithip Traisuth, permanent secretaris van het ministerie van Transport, vermoedt dat de beroving een poging was de spoorwegen in diskrediet te brengen. Een staflid van de spoorwegen die in de slaapwagon dienst deed, zegt niets ongebruikelijks te hebben gezien. Hij zegt dat de deuren van de wagon op slot waren. In de wagon sliepen 32 passagiers.

De politie laat weten dat het nog te vroeg is om te bepalen of de berovingen werden uitgevoerd door spoorwegpersoneel of door outsiders.

– De NCPO (junta) wil dat overheidsdiensten vaart zetten achter de plannen voor zonering in de landbouw. De zonering moet het overaanbod aan landbouwproducten voorkomen, zoals rijst en rubber, en ze dient ter verbetering van de kwaliteit van de grond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is belast met de taak om van geïrrigeerde en niet-geïrrigeerde gebieden vast te stellen voor welke gewassen ze het best geschikt zijn.

– Phra Buddha Issara, een van de leiders tijdens de anti-regerings protesten, zegt dat geprobeerd is hem te vergiftigen met mangosteensap. Hij kreeg die aangeboden tijdens een gebedsdienst op zondag. Nadat hij een slok had genomen had hij een brandend gevoel in zijn keel en maag, en de volgende dag had hij hoge koorts en maagpijn. Met kruidenmedicijnen komt hij er nu weer bovenop, aldus een bericht van Issara op Facebook. De monnik heeft geen aangifte bij de politie gedaan en hij is ook niet naar het ziekenhuis gegaan.

– Het is geen poging de zaak te rekken, maar voormalig premier Yingluck heeft het recht zich behoorlijk te verdedigen. Dat zegt haar advocaat, die 50 getuigen wil oproepen ter verdediging van Yingluck. Hij heeft het OM gevraagd een nieuwe commissie te vormen met vertegenwoordigers van het OM en de National Anti-Corruption Commission (NACC) om de beschuldigingen van de NACC te onderzoeken.

De NACC heeft Yingluck beschuldigd van plichtsverzuim omdat ze als voorzitter van het National Rice Policy Committee haar taak verzaakt heeft en niets heeft gedaan tegen de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de opgelopen kosten. De commissie wil dat Yingluck vervolgd gaat worden.

Volgens de advocaat heeft de NACC broddelwerk afgeleverd en is nieuw onderzoek nodig. Volgens hem bewijzen de rijstinspecties die momenteel aan de gang zijn, dat er helemaal geen sprake van corruptie was. De hoeveelheid bedorven rijst is minder dan wat als acceptabel wordt beschouwd.

– Werknemers van staatsuniversiteiten vragen om de loonsverhoging die hen 15 jaar geleden door het toenmalige kabinet is beloofd. Ze hebben de zaak opgerakeld omdat het ministerie van Financiën de salarissen van ambtenaren die minder dan 9.000 baht per maand verdienen, wil verhogen vanwege de stijgende kosten van levensonderhoud en inkomensongelijkheid. Dan moet ons loon nu ook maar eens omhoog, vinden de 130.000 werknemers. Ze hebben de NCPO gevraagd actie te ondernemen.

– De panda’s Xuang Xuang en Lin Hui mogen nog 10 jaar in de dierentuin van Chiang Mai blijven. Dat spaart een heleboel moeite, want tot nu toe moest de ‘huur’ van China elk jaar vernieuwd worden. De twee panda’s worden al sinds 2003 van China geleend.

Gisteren vierde Xuang Xuang zijn 14de verjaardag. Hij kreeg bamboescheuten, peentjes, appels en een verjaardagstaart. Lin Hui kreeg ook een taart. Binnenkort gaat de dierentuin het maar weer eens met KI proberen om nageslacht te produceren. Dat is 5 jaar geleden gelukt toen Lin Ping werd geboren. Voor zover ik weet, is Lin Ping nog in China.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Negen draagbaby’s gevonden; Japanner zou de vader zijn

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website