Coupleider en premier Prayuth Chan-ocha had gisteren een zere keel en nekpijn. Zwarte magie, sommige mensen hebben een vloek over u uitgesproken, zei iemand tegen hem. Dus om erger te voorkomen goot Prayuth wijwater over zijn hoofd. Zoveel dat hij ervan moest rillen. Prayuth denkt dat hij nu verkouden gaat worden.

Thailand’s grote man deed er gisteren wat luchtig over toen hij dit vertelde, maar het is hem ernst. Een bron in het kabinet zegt dat hij de kabinetsleden heeft opgedragen zich te kleden in phra rajathan shirt of een jack met het raj patroon, wanneer ze een kabinetsvergadering bijwonen. Een westers kostuum is taboe. Da’s de enige manier om je tegen zwarte magie te wapenen.

De huidige president van de Privy Council Prem Tinsulanonda was destijds als premier de eerste die het shirt droeg en hij draagt het nog steeds. Bij speciale gelegenheden wordt het raj patroon gebruikt als nationale dracht.

Op de foto een staaltje van zwarte magie in 2010. Voor het hoofdkantoor van toenmalig regeringspartij Democraten werd bloed op straat gegoten. Naar verluidt was het menselijk bloed, maar ben ik niet zeker van.

– De elf commissies die de kandidaten voordragen voor de National Reform Council (NRC), een raad van 250 leden die hervormingsvoorstellen gaat formuleren, heeft gisteren van premier Prayuth het advies gekregen de raad zo gevarieerd mogelijk samen te stellen.

‘NRC-leden moeten van alle kanten en groepen komen. Er zijn geen restricties, want we willen er zeker van zijn dat alle groepen worden vertegenwoordigd, inclusief degenen die betrokken zijn bij het conflict. Ze mogen niet kunnen zeggen dat ze er geen deel van konden uitmaken.’

Dinsdag sloot de aanmeldingstermijn. 7.042 personen willen wel meedenken over hervormingen, dus het wordt nog een hele klus om dat aantal terug te brengen tot 550 (elke commissie kiest 50 leden), waaruit de NCPO dan weer 173 kandidaten kiest. Die worden aangevuld met 77, te kiezen door provinciale commissies. De afvallers krijgen toch de gelegenheid hun zegje te doen, want er wordt er een kanaal opgezet, waarbij ze hun ideeën kunnen inleveren.

De hervormingen hebben betrekking op elf gebieden: politiek, bestuur, recht, lokaal bestuur, onderwijs, economie, energie, volksgezondheid en milieu, massamedia, sociale zaken en ’andere’. De NRC dient daarbij ook prioriteiten aan te geven, zegt Prayuth. De minder urgente hervormingen komen aan de beurt wanneer [na verkiezingen] een nieuwe regering is gevormd en er een nieuwe grondwet is.

– Zeshonderd soldaten zijn naar de provincie Sukothai getrokken die te kampen heeft met ernstige wateroverlast. De Yom rivier, gevoed met water uit de provincie Phrae, is er op sommige plaatsen buiten haar oevers getreden. De soldaten gaan dijkjes van zandzakken aanleggen en bewoners evacueren. De meest bedreigde districten langs de rivier zijn Muang, Si Satchanalai, Sawankhalok, Si Samrong en Kong Krailat. Soldaten zijn er druk bezig dijken te repareren, die de afgelopen jaren verslechterd zijn.

In het district Si Samrong staat het water acht meter hoog en in Muang zijn enkele wegen weggeslagen. Grote stukken landbouwgrond staan er onder water en tweehonderd huishoudens zijn gedupeerd. Naar verwachting bereikt het water zondag het hoogste peil.

Om de gevolgen te beperken wordt water omgeleid naar de Khlong Hok Bart en Khlong Sawanlok Pichait en water wordt deels omgeleid naar de rivier Nan in Uttaradit.

In de provincie Phitsanulok hebben bewoners van drie districten te horen gekregen dat ze voorbereidingen moeten treffen nu het water in de Yom rivier stijgt. De overstroming in het district Wat Bot is gestabiliseerd  nadat een stuw is geopend waardoor overtollig water kan wegstromen naar twee rivieren.

Het waterpeil in de rivier Chao Phraya stijgt dinsdag en woensdag met 1 tot 2 meter. Bewoners van de provincies Chai Nat, Sing Buri, Ang Thong en Ayutthaya hebben het advies gekregen hun spulletjes in veiligheid te brengen. In de provincies Phichit, Nakhon Sawan, Phayao, Nakhon Ratchasima en Tak houden de overstromingen aan.

– De politie heeft twee Pakistani aangehouden op verdenking van paspoortfraude. In beslag genomen zijn 1.500 visumstickers, stempels, de omslagen van paspoorten van 42 landen, die gebruikt werden als mal voor het vervalsen van paspoorten, en pasfoto’s vermoedelijk van klanten. Twee Thaise vrouwen zijn ook aangehouden. Die zouden namens de Pakistani transacties hebben verricht.

De Pakistani wonen al 20 jaar in Thailand. Ze hebben een restaurant dat als dekmantel fungeert. Daar kochten ze gestolen paspoorten die nagemaakt werden. De politie vermoedt dat ze deel uitmaakten van een groter netwerk dat in Thailand en het buitenland opereert.

– Zeventien jaar pleiten ze er al voor: een onafhankelijke consumentenraad en nu probeert de Foundation for Consumers het nog maar een keer met een oproep aan premier Prayuth Chan-ocha [Wat zal die man het druk hebben.] om het wetsontwerp Consumer Protection Non-Government Organisation Bill nieuw leven in te blazen.

Dat wetsontwerp is tijdens de regering Abhisit in eerste lezing door het Huis van Afgevaardigden aangenomen en ter nadere bestudering naar een parlementscommissie gestuurd. Maar verder is het nooit gekomen omdat het parlement werd ontbonden en de regering Yingluck de draad niet oppikte.

De voorgestelde organisatie krijgt tot taak consumenten te beschermen tegen oneerlijke praktijken en misleidende reclames. Het belangrijkste bezwaar tegen de vorming van een onafhankelijke organisatie is de mogelijk overlap met het werk van het Office of the Consumer Protection Board, maar volgens ex-senator Boonyuen Siritham laat die het afweten. ‘We blijven aandringen op de wet om toekomstige conflicten tussen consumenten en bedrijven te reduceren en consumenten recht te doen.’

– De provincie Buri Ram heeft de mediaanprijs voor de aankoop van zonnecellen voor straatlantaarns in zes districten op 114.000 baht per stuk gesteld, maar in Nang Rong betaalden ze er 52.000 baht voor. Hoe kan dat? De Public Sector Anti-Corruption Commission gaat er onderzoek naar doen en zoekt uit welke ambtenaren betrokken waren bij de aanbesteding.

Gisteren nam de PACC een kijkje in drie districten. In het district Nong Khi zijn de zonnecellen en lampen op 17 locaties geïnstalleerd tegen het lieve sommetje van 1,9 miljoen baht.

– Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) en het Land Department hebben grote ruzie over illegaal grondgebruik in nationaal park Sirinat in Phuket. De DNP beschuldigt de andere dienst ervan illegale grondaktes te hebben uitgegeven en vorige week op een persconferentie onjuiste informatie te hebben verstrekt over 23 zaken. In slechts vijf gevallen zou ten onrechte een grondakte zijn verstrekt, maar de DNP zegt dat alle 23 percelen met meest hotels in het nationaal park liggen. De DNP dreigt met een gang naar de bestuursrechter.

Sirinat is sinds 1981 een nationaal park. Het maakt deel uit van het uit 1964 daterende nationaal bosreservaat Khao Luak-Khao Muang, dat beheerd wordt door het Royal Forest Department.

Intussen gaat de strijd tegen gekraakt land in alle hevigheid door. Gisteren kwamen soldaten, politie, boswachters en lokale ambtenaren in actie in drie bosreservaten in de provincie Loei. Ze namen bezit van 787 rai, bebouwd met vakantiehuizen en beplant met fruitbomen. Er stonden borden dat het om een koninklijk geïnitieerd project ging, maar dat was bluf.

– Aan de verstrekking van studieleningen gaan strengere eisen gesteld worden. Het Student Loan Fund (SLF) wil zo de liquiditeitsproblemen aanpakken, die veroorzaakt worden door uitblijvende terugbetalingen. De strengere eisen hebben betrekking op studieresultaten en vrijwilligerswerk. Ze gelden niet voor het beroepsonderwijs, want dat kan nog wel meer studenten gebruiken.

Eerder besloot het fonds al alleen leningen te verstrekken aan studenten uit arme gezinnen (jaarinkomen <200.000 baht). Het SLF heeft 4,3 miljoen leningen uitstaan; 2,9 miljoen studenten hebben een terugbetalingsachterstand. Van die 2,9 miljoen moeten 2,1 leners nog 15 miljard baht terugbetalen; 120.000 zitten in een schuldsanering en 710.000 kunnen vervolging verwachten.

– Het is vooral aan het eind van het schooljaar een geliefd tijdverdrijf: matten met een rivaliserende beroepsopleiding. En dat kan er hard aan toe gaan, soms met dodelijke slachtoffers. Het kantoor van de Vocational Education Commission (Ovec) heeft zeven maatregelen genomen om er paal en perk aan te stellen, onder andere extra surveillance en striktere wetshandhaving. Het gaat om 21 beroepsopleidingen die onder het toezicht van Ovec vallen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Rijsthypotheeksysteem: Yingluck ontspringt de dans (?)
De 15 baby’s van de Japanner Shigeta
Metrolijn Suvarnabhumi de komende maanden ontregeld


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website