Tranen welden gisteren op in de ogen van premier Yingluck toen ze oog in oog stond met nabestaanden van de mensen die bij de roodhemd ongeregeldheden in 2010 om het leven kwamen. Die waren naar het Government House getrokken om de premier een hart onder de riem te steken. En dat kan ze wel gebruiken want grote delen van de bevolking morren vanwege het controversiële amnestievoorstel van Pheu Thai.

Met gebroken stem deed Yingluck een beroep op alle partijen om elkaar te vergeven en het land vooruit te laten gaan. Volgens haar maken veel mensen zich zorgen dat het toenemend protest tegen het amnestievoorstel tot een herhaling van het vroegere geweld zal leiden.

‘Alleen wanneer we ons houden aan het principe van vergeving en verzoening kan het land zich ontwikkelen. Vriendschappelijke gesprekken kunnen naar een weg uit de impasse leiden. Het is onmogelijk voor de regering om het iedereen naar de zin te maken.’

Andere amnestienieuws:

 • Silom Road tussen het Dusit Thani hotel en het hoofdkantoor van Bangkok Bank vulde zich gisteren aan het eind van de ochtend met kantoorpersoneel. Om 12.34 uur bliezen ze massaal 1 minuut op uitgedeelde fluitjes. ‘No amnesty law’ klonk het en het volkslied werd gezongen. Somkiat Homla-or, president van de Business Club for Democracy, las een verklaring voor. ‘Deze amnestiekwestie kan de val van de regering veroorzaken’, zei hij. Voormalig senator Kaewsun Atibhodhi zei dat het land van alle Thais is en niet alleen van de Shinawatra’s.
 • Honderd ambtenaren van het ministerie van Handel hielden voor hun kantoor in Sanam Bin Nam een fluitconcert. Ze riepen collega-ambtenaren op hun voorbeeld te volgen.
 • De Council of University Presidents of Thailand (25 universiteiten) schrijven in een verklaring dat het voorstel, wanneer het tot wet schopt, een slecht precedent schept in de Thaise samenleving. Mensen zullen corruptie als een onbelangrijk probleem beschouwen en het gevecht tegen corruptie verliest aan kracht.
 • De raad van bestuur van de Chulalongkorn universiteit roept de Senaat op het voorstel, dat vrijdag door het Huis van Afgevaardigden werd goedgekeurd,  te verwerpen.
 • Staf en studenten van de Thammasat universiteit en de Rangsit universiteit lieten soortgelijke geluiden horen.
 • De Rural Doctors Society van zeven zuidelijke provincies heeft de ziekenhuisstaf opgeroepen zich tegen het voorstel te verzetten. De ziekenhuizen is gevraagd spandoeken op te hangen. Twintig ziekenhuizen hebben dat al toegezegd. Artsen van de provinciale volksgezondheidclub verzetten zich ook.
 • Het protest begint nu ook in het land de kop op te steken. In Uttaradit hielden advocaten van de Lawyers Council of Thailand een persconferentie, waarin ze zich tegen het voorstel uitspraken. Door het voorstel worden overtreders niet bestraft, hetgeen onwettig is, aldus voorzitter Patana Jatiket.
 • In Khon Kaen dreigen demonstranten met rally’s bij het Provinciehuis en andere belangrijke plaatsen. Die locaties worden dag en nacht bewaakt door politie en defensievrijwilligers. Dagelijks komen in de stad bij het lokale democratiemonument en de city shrine zo’n 250 tot 300 mensen bijeen.
 • 46,6 procent van de respondenten in een peiling van de universiteit van Khon Kaen, uitgevoerd in twintig noordoostelijke provincies, is tegen het blanco amnestievoorstel; 31,6 procent steunt het voorstel.
 • Roodhemden in Nakhon Ratchasima hebben spandoeken met steunbetuigingen aan het amnestievoorstel opgehangen. De tekst luidt: Stop slandering, destroying and distorting the truth.
 • AsiaUpdate, het satellietstation van de roodhemden, heeft de praatshows, gepresenteerd door vier roodhemdleiders, die tegen blanco amnestie zijn, geschrapt. Roodhemd parlementslid Weng Tojirakarn vraagt het station om een verklaring. Een van de presentatoren, leider van de Red Sunday Group, zegt dat hij nooit meer bij de zender terugkomt.
 • De particuliere sector is het niet eens kunnen worden over eventuele acties tegen het amnestievoorstel. De Thai Chamber of Commerce zegt dat haar leden alleen willen dat de Senaat  goed naar de publieke opinie luistert om de conflicten tussen regering en bevolking te verlichten. Wel is de TCC tegen artikel 3 omdat daardoor alle corruptiezaken worden geschrapt. De Federation of Thai Industries en de Thai Bankers’ Association moeten hun leden nog raadplegen. De voorzitter van de (particuliere) Anti-Corruption Organisation of Thailand (waarin die organisaties zijn vertegenwoordigd) zegt dat de opstelling van de drie hem heeft overvallen. De ACT verzet zich tegen het voorstel.
 • De SET index is gisteren 2,85 procent onder de grens van 1400 gezakt. Investeerders maken zich zorgen over het toenemend protest. Analisten zijn minder bevreesd: de gevolgen zullen van korte duur zijn. Thanachart Securities verwacht dat de beurs twee maanden slechter zal presteren dan de andere beurzen in de regio.

– Zoals al gevreesd werd, waren de voorstanders van de aanleg van de Mae Wong dam (Nakhon Sawan) gisteren op een hoorzitting in de meerderheid. De meesten van de tweeduizend aanwezigen menen dat de dam overstromingen kan voorkomen en in het droge seizoen voor het hoognodige water kan zorgen. De voorstanders kwamen voornamelijk uit La Yao, een district dat benedenstrooms aan de Mae Wong rivier ligt en vaak onder water is gelopen.

Slechts drie van de twintig insprekers verzetten zich tegen de dam omdat die ten koste van de flora en fauna van het gelijknamige nationaal park gaat. 12.300 rai van het park komt onder water te staan. De tegenstanders zeggen dat de voordelen van de dam worden overdreven.

Tot nu toe heeft het kantoor van het National Water and Flood Management Policy in acht van de 36 provincies, die op het programma staan, hoorzittingen gehouden. De waterwerken worden gefinancierd uit een budget van 350 miljard baht. Op 6 december vindt de laatste hoorzitting plaats. Medio januari tekent de regering de contracten met de al geselecteerde bedrijven, die de werken gaan uitvoeren. Daarna moeten die bedrijven hoorzittingen beleggen.

– Minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlands Zaken) gaat zaterdag tijdens het wekelijks tv-programma PM Yingluck’s  Government Meets the People eens haarfijn uit de doeken doen hoe het zit met de Preah Vihear zaak, waarin het Internationale Hof van Justitie te Den Haag op 11 november een uitspraak doet. Hij zegt over nieuwe informatie te beschikken die hij tijdens de uitzending zal onthullen.

Nipat Thonglek, permanent secretaris van het ministerie van Defensie, zegt dat de regering de vrede wil bewaren, ongeacht de uitspraak van het Hof. Soldaten zijn naar het grensgebied gestuurd om de bewoners over de situatie voor te lichten. In het grensgebied van Surin zijn voorbereidingen getroffen, mocht de spanning oplopen na de uitspraak. In 32 grensdorpen zijn evacuatie-oefeningen gehouden.

Op 11 november doet het Hof een uitspraak over de omgeving van de tempel. Thailand en Cambodja betwisten een gebied van 4,6 vierkante kilometer. In 1962 wees het Hof het tempel plus ‘vicinity’ aan Cambodja toe. Cambodja stapte twee jaar geleden naar het Hof met de vraag het vonnis nader te preciseren.

– In de districten Rueso en Muang (Narathiwat) zijn gisteren kort na elkaar vijf bommen ontploft, waardoor negen personen gewond raakten. De bommen waren onder andere bij een 7-Eleven winkel en 200 meter verderop geplaatst.

In de provincie Pattani is een vrouw doodgeschoten en raakte een defensievrijwilliger bij een bomaanslag gewond.

Zondagavond voerden opstandelingen en soldaten in Narathiwat een vuurgevecht van een half uur met elkaar. Eén opstandeling kon worden gearresteerd. De soldaten namen munitie, vuurwapens, mobieltjes, contant geld en een pickup truck in beslag.

– De kapitein van de zondag gekapseisde veerboot in Pattaya heeft zich bij de politie gemeld. Hij heeft bekend onder invloed van drugs aan het stuurwiel te hebben gestaan, waardoor hij het schip niet goed in bedwang kon houden. Nadat het een rots had geraakt, liep de machinekamer onder water en raakte de lenspomp defect.

– Het hoofd van de Zweedse politie heeft gisteren een bezoek aan Phuket gebracht om de veiligheid op het eiland in ogenschouw te nemen. In de winter overwinteren er veel Zweden. De Zweedse koddebeier sprak zijn waardering uit voor de maatregelen die de politie van Phuket heeft genomen ter beveiliging van de toeristen, met name een project om buitenlandse vrijwilligers in te zetten.

– Voormalig geelhemdleider Sondhi Limthongkul is door het gerechtshof veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar met een proeftijd van 2 jaar wegens smadelijke opmerkingen over toenmalig premier Pridiyathorn Devakula. Had te maken met Thaksin. De rechtbank had hem eerder 2 jaar naar de gevangenis willen sturen, maar het gerechtshof vond die straf te zwaar vanwege Sondhi’s rol als ‘public interest watchdog’. Wel moet Sondhi 30.000 baht dokken en dat kan de oprichter van tv-station ASTV Manager wel missen.

Economisch nieuws

– Het kabinet moet nog wel even toestemming geven, maar de Belastingdienst maakt nu al bekend dat het maximum aan aftrekposten voor individuele belastingbetalers omhoog gaat van 60.000 naar 120.000 baht.  In tegenstelling tot nu moeten die uitgaven wel gedekt zijn door een kwitantie.

Directeur-generaal Sutthichai Sangkamanee zegt dat verhoging tegemoet aan het veranderd economisch klimaat, doelend op de stijgende kosten van levensonderhoud.

Belastingbetalers – dat zijn de Thai die meer dan 150.000 baht per jaar verdienen – mogen momenteel uitgaven tot 40 procent van hun belastbaar inkomen aftrekken, maar het bedrag mag niet meer bedragen dan 60.000 baht.

Dit belastingjaar dat volgende maand eindigt, komt ook verandering in het aantal belastingschijven. Dat gaat omhoog van vijf naar zeven. De Belastingdienst rekent al met de nieuwe indeling, alhoewel het parlement nog geen goedkeuring heeft verleend. Het ministerie van Financiën wil de zaak nu regelen met een executive decree (kabinetsbesluit). Hiervoor is geen toestemming van het parlement nodig.

De nieuwe schijfindeling is gunstig voor mensen die tussen 150.000 en 300.000 baht per jaar verdienen. Hun inkomstenbelasting gaat met de helft omlaag. De hoogste schijf betaalt 2 procent minder belasting.

– Terwijl de boeren in Prachuap Khiri Khan wanhopig actie voeren voor een hogere prijs voor hun palmpitten, hoeven 100.000 boeren in Krabi dat niet te doen. Zij zijn lid van een van de vjifendertig coöperaties die samen de Krabi Oil-Palm Farmers Cooperatives Federation vormen.

In 1997 door vijf coöperaties opgericht met een startkapitaal van 60.000 baht heeft de federatie nu een werkkapitaal van 2 tot 3 miljard baht per jaar. Het geheim: de tussenhandel uitschakelen en het gehele productieproces van palmpit tot olie in eigen hand houden plus dat elektriciteit wordt opgewekt met het afvalwater van de twee extractiefabrieken in Ao Luk en Khlong Tom.

De federatie koopt de pitten van de boeren voor 4,3 baht per kilo, 10 satang meer dan handelaren betalen. De leden hebben ook recht op 10 procent dividend en 115 baht voor elke verkochte ton. De kwaliteit van de pitten is belangrijk; de federatie koopt alleen pitten op die goed zijn voor 19 procent ruwe palmolie per 100 kilo.

Daarnaast heeft de federatie nog meer noten op haar zang. Ze heeft een prototype gebouwd van een biodiesel fabriek met een dagelijkse productiecapaciteit van 10.000 liter. Particuliere bedrijven worden benaderd om daarin te investeren. Voorts staat de bouw van een olieraffinaderij op het 5-jaren investeringsplan. Die moet olie voor supermarkten gaan produceren.

Vorig jaar boekte de federatie een nettowinst van 117 miljoen baht tegen 215 miljoen in 2011. [De krant geeft geen verklaring voor die sterke teruggang.]

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 5 november 2013”

 1. GerrieQ8 zegt op

  Het was het wachten waard Dick. Wel even de website van BP in gezien, maar daar werd ik niet veel wijzer van. Goed dat je met de vertalingen komt en refereert naar eerdere gebeurtenissen. Heb er toch een zwaar hoofd in. Die krokodillentranen van Yingling geloof ik wel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website