De beschuldiging van een legercommandant dat ze betaald zijn om het verboden drievinger gebaar te maken, zit de studenten niet lekker, want gisteren gingen ze naar de National Human Rights Commission (NHRC) om zich te verweren en een klacht in te dienen.

De vier studenten maakten het gebaar vorige week tijdens het bezoek van premier Prayut Chan-o-cha aan Khon Kaen. Terwijl hij voor het Provinciehuis stond te oreren, zagen de studenten kans de bewaking te omzeilen en met de camera’s op hen gericht het protestgebaar te maken (foto homepagina).

De minister van Defensie heeft de uitlatingen van de commandant afgezwakt. Die informatie moet gecontroleerd worden, zegt hij. Volgens de commandant zouden de studenten van lokale politici 50.000 baht hebben ontvangen, maar hij weigerde gisteren die bewering te onderbouwen. Ze was gebaseerd op ‘voorlopige inlichtingen’ en die dienden nog bij andere bronnen geverifieerd te worden.

De vier stouteriken maken deel uit van de actiegroep Dao Din, die van de NHRC op 12 december een mensenrechten onderscheiding voor kinderen en jeugd krijgt. De groep van grotendeels studenten recht bestaat 10 jaar en helpt bewoners wier rechten door ontwikkelingsprojecten worden geschonden. De vier zeggen bang te zijn sinds een vreemde in een ‘ongebruikelijke’ [?] auto heeft geprobeerd hen te fotograferen terwijl hij het huis passeerde waarin ze wonen.

– Thailand is op de Corruption Perceptions Index van Transparency International gezakt van plaats 102 naar plaats 85, wat er volgens de krant op wijst dat het land minder corrupt is geworden, maar volgens mij evengoed kan betekenen dat andere landen corrupter zijn geworden. De regering wil dat het land binnen drie jaar naar de groep van 50 minst corrupte landen verhuist.

Van de Aseanlanden komt Singapore er het best vanaf want die staat op de zevende plaats. Daarna volgen Maleisië (50), Thailand en de Filipijnen (beide 85), Indonesië (107), Vietnam (119), Laos (145), Cambodja en Myanmar (156).

De lijst telt in totaal 175 landennamen met Denemarken op plaats 1. Het meest corrupt zijn Somalië en Noord-Korea. De lijst wordt opgesteld aan de hand van twaalf onderzoeken van onder andere de Wereldbank en het World Economic Forum.

Uiteraard noteert de krant tevreden geluiden. Het anti-corruptie beleid van de regering en de landelijke hervormingen, hebben bijgedragen aan de sprong van 17 plaatsen, zegt voorzitter Panthep Klanarongran van de National Anti-Corruption Commission. ‘Het is geen eenvoudige taak voor een land om een betere score zoals deze, te krijgen.´

– Het publiek en de media werden gisteren buiten de deur gehouden tijdens een forum met buitenlandse experts over hervormingen. [Nederland ontbreekt bij de genoemde landen.] Niettemin citeert Bangkok Post uit de toespraken, hetgeen doet vermoeden dat een verslaggever van de krant zich ergens onder een tafel had verstopt of enkele deelnemers naar de krant hebben gelekt. De quotes laat ik achterwege, want dat zijn de bekende clichés over ‘echte democratie, goed bestuur, verantwoording afleggen, de wetgeving en respect voor mensenrechten’.

– De vader en weduwe van de in oktober vorig jaar vermoorde sportschutter Jakkrit Panichpatikum azen beiden op zijn erfenis van 200 miljoen baht. De rechter moet het verlossende woord spreken en dat probeerde hij gisteren in Prachuap Khiri Khan. Ze moeten samen de erfenis beheren, zei hij. Volgens de rechter heeft de vrouw, alhoewel niet getrouwd met Jakkrit, ook recht op de erfenis, omdat ze een zoon en een dochter hadden. Maar de vader, die de zaak aanhangig heeft gemaakt, ging al onmiddellijk in beroep tegen dat salomonsoordeel, want hij wil het alleenbeheer over de erfenis.

Wie opdracht heeft gegeven voor de moord, is nog niet definitief vastgesteld. De moeder van de vrouw heeft de schuld op zich genomen, maar de weduwe wordt er ook van verdacht. De moeder heeft verklaard dat ze haar dochter wilde beschermen omdat die door Jakkrit werd mishandeld. Die strafzaak loopt nog.

– De bekende astroloog Khomsan Phanwichartkul gaat het team van regeringswoordvoerders versterken in een poging de kritiek op de junta op de social media te helpen pareren. Hij zou heel goed geschikt zijn voor die taak, niet vanwege zijn astrologische bekwaamheid, maar vanwege zijn banden met het regime, zegt een regeringswoordvoerder.

Democraat Khomsan is voormalig gemeenteraadslid voor het district Bang Phlat (Bangkok) en heeft nauwe banden met NCPO-lid Prawit Wongsuwan. Volgens een bron is hij al eerder door de NCPO geraadpleegd om in zijn glazen bol te kijken. [Bij wijze van spreken dan, want astrologen werken niet met een glazen bol.]

– Secretaris-generaal John E Scanlon van Cites is tevreden met Thailand’s plan om een eind te maken aan de handel in Afrikaans ivoor, maar hij heeft nog geen bewijs gezien dat de autoriteiten in staat zijn het plan uit te voeren.

Scanlon is momenteel op bezoek in Thailand. Hij heeft al gesproken met de minister van Natural Resources and Environment en de directeur-generaal van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. Zij hebben hem op de hoogte gebracht van Thailand’s inspanningen. Vandaag staat een ontmoeting met de Royal Thai Police op het programma.

Cites is de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Twee jaar geleden kreeg Thailand van Cites op zijn kop omdat het land niets deed tegen de illegale handel. In juli beslist het dagelijks bestuur van Cites of Thailand wordt gestraft met handelssancties op de flora- en faunamarkt. De minister zegt dat een complete stop op de ivoorhandel niet mogelijk is, maar ‘alle achttien betrokken diensten doen hun best de handel te beperken’.

– Alhoewel de vredesgesprekken met het zuidelijk verzet nog niet zijn hervat, praat het leger intussen wel met groepen die in het Zuiden geweld plegen. Het hanteert een zelfde beleid als in 1980 toen een eind werd gemaakt aan het communistisch verzet. Opstandelingen die zich willen overgeven, krijgen een kans om te reïntegreren in de samenleving, zegt legercommandant Udomdej Sitabutr. [Voor zover ik me kan herinneren, was daar onder de regering Yingluck al sprake van.]

De vredesgesprekken tussen Thailand en het zuidelijk verzet liggen sinds vorig jaar stil. In hervatting lijkt enig schot te komen na het recente bezoek van premier Prayut aan Maleisië, dat als facilitator van de gesprekken fungeert.

– Een voormalig Pheu Thai parlementslid draait 30 maanden de bak in. De rechtbank achtte hem gisteren schuldig aan majesteitsschennis vanwege een speech die hij in mei had gehouden. Volgens de rechtbank had de speech ‘extensive damage’ veroorzaakt. Gezien zijn status als voormalig parlementslid had hij verstandiger moeten zijn en daarom maakte de rechtbank er geen voorwaardelijke straf van. De parlementariër werd na de coup aangehouden en zit sindsdien vast in voorarrest. Borgtocht werd geweigerd, zoals gebruikelijk bij majesteitsschennis.

– Iedereen ongeacht zijn inkomen kan gebruik maken van de gratis bussen in Bangkok (te herkennen aan een blauwe strip boven de ingang) en de gratis derde klas trein op enkele routes. En da’s niet eerlijk om met Calimero te spreken. Beter gezegd: om met de minister van Transport te spreken, want die zei het. Hij wil de gratis toegang beperken tot armoe sloebers, maar hoe je die herkent, weet hij ook niet. Wel denkt hij te weten dat dit tot een halvering van de kosten kan leiden.

Nou ja, wat doe je in zo’n geval? Je geeft een studieopdracht, dan ben je er vanaf. Dus mag de National Economic and Social Development Board de kwestie bestuderen. Die krijgt er een maand de tijd voor. De looptijd van de regeling, die al talloze malen is verlengd, loopt eind januari af.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Restricties op buitenlandse bedrijven gaan niet door
Koh Tao moorden: OM overtuigd van schuld Zaw en Win

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 4 december 2014”

  1. Theo zegt op

    Volgens de opsteller van de index Transparancey International is Thailand echt minder corrupt geworden. Op de schaal van 0 (highly corrupt) tot 100 (very clean) scoort Thailand in 2014 totaal 38 punten. In 2013 was dit 35. Dus ere wie ere toekomt!

    Om de index toch nog even te nuanceren: het is een perceptie index. Corruptie laat zich nu eenmaal moeilijk meten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website