Het dodental van de ongeregeldheden in Ramkhamhaeng zaterdagavond en –nacht is opgelopen tot vijf. Maandag overleed een soldaat in het ziekenhuis; het vijfde slachtoffer is een man, wiens zwaar verbrande lichaam zondag is gevonden in een bus die in brand was gestoken.

Vermoedelijk gaat het om 17-jarige student die sinds zondag vermist wordt. Zijn moeder heeft een ring, sleutel en gesp herkend, die in de bus zijn gevonden. Een DNA-onderzoek moet zekerheid verschaffen. Hij zou in de bus zijn gevlucht toen hij met een pinpong bom werd aangevallen. Zijn vriend zag kans de bus tijdig te verlaten.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft dit slachtoffer nog niet in zijn cijfers verwerkt. Het aantal gewonde slachtoffers bedraagt 263. Van hen zijn 87 in het ziekenhuis opgenomen.

– De gemeentepolitie Bangkok heeft zeven personen aangehouden, die van brandstichting worden verdacht. Ze staken enkele voertuigen in brand, waaronder politievoertuigen. Ook heeft de politie flessen en plastic zakken met benzine in beslag genomen, stenen, vuurwerk, kogels, grote ventilatoren, messen, golfclubs, ballen van klei met punten en fluitjes. Ze werden gevonden in een pand bij het Government House. Volgens de politie zijn ze maandagnacht gebruikt bij een aanval op de Orathai brug. Er is toen geschoten op agenten.

Studenten die bij de Orathai brug bivakkeren hebben tegenover Bangkok Post verklaard dat de zeven studenten ten onrechte zijn opgepakt. Ze zouden door de politie zijn mishandeld. Eén student zegt een man in het zwart te hebben gezien die een politievoertuig in brand stak.

– De ambassadeurs van de VS en Engeland hebben tijdens een ontmoeting met premier Yingluck en oppositieleider Abhisit opgeroepen tot een beheerste en vreedzame dialoog. Ze betreuren dat het geweld levens heeft gekost en maken zich zorgen over de voortgaande politieke spanningen.

De Britse ambassadeur Mark Kent sprak vrijdag met beiden. Hij zei te erop te vertrouwen dat alle partijen in nationaal belang samenwerken voor de toekomst van het land. De UK, aldus Kent, erkent het recht op vreedzaam protest als inherent deel van de vrijheid van meningsuiting, die in een democratie gegarandeerd dient te zijn. ‘Maar er is geen plaats voor het gebruik van geweld of ondemocratische methoden, inclusief de ongesanctioneerde bezetting van eigendommen.’

– De Criminal Court heeft de politie gelast te stoppen met het verspreiden van leaflets met een kopie van het arrestatiebevel voor actieleider Suthep Thaugsuban. De leaflets werden gisterochtend vroeg vanuit politiehelikopters uitgestrooid boven de Ratchadamnoen Avenue en het regeringscomplex aan de Chaeng Wattana Road en aan de media verstrekt. Ze bevatten ook een aansporing om de protestlocaties te verlaten.

Suthep wordt beschuldigd van rebellie, een vergrijp waarop als maximumstraf levenslang of de doodstraf staat. Volgens de rechtbank heeft de politie niet het recht om kopieën van een arrestatiebevel te verspreiden onder mensen waarvoor het bevel niet geldt.

– De president van het Thailand Research Development Institute heeft gisteren premier Yingluck opgeroepen het Huis van Afgevaardigden te ontbinden. ‘Ontbinding van het Huis vormt geen oplossing voor de politieke conflicten die al meer dan 10 jaar door gaan, maar ze dwingen partijen om campagne te voeren en verminderen tijdelijk de straatprotesten. Het wordt voor alle partijen tijd om aan te schuiven en te proberen om het over de belangrijke kwesties eens te worden.’

Surapol Nitikraipoj, voormalig rector van de Thammasat universiteit, meent dat Suthep’s voorstel voor een Volksraad uitvoerbaar is. Yingluck moet het Huis ontbinden, het kabinet moet aftreden en dat kan de senaatsvoorzitter een geschikt persoon als waarnemend premier benoemen. Die kan een referendum houden, waarin de bevolking wordt gevraagd of ze de grondwet wil veranderen teneinde zo’n volksraad mogelijk te maken.

Ook anderen leveren commentaar op Suthep’s voorstel, maar wie daarin geïnteresseerd is, moet maar het desbetreffende artikel op de website van Bangkok Post lezen (PM consults law experts to end crisis).

– Onder leiding van zeven parlementariërs hebben ruim duizend roodhemden gisteren in Surin een bijeenkomst gehouden ter ondersteuning van de regering. Soortgelijke bijeenkomsten werden gehouden in Ayutthaya, Udon Thani en Samut Prakan, drie provincies met een grote concentratie roodhemden.

– De National Anti-Corruption Commission, die onderzoek doet naar corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst, heeft drie voormalige regeringsfunctionarissen en een voormalige staatssecretaris voor Handel opgeroepen voor verhoor. Ook twee Thais en een Chinees staan onder verdenking. Ze hebben banden met rijstexporteur Siam Indica, die een Chinees bedrijf als dekmantel zou hebben gebruikt om te profiteren van het hypotheeksysteem voor rijst.

– Ter gelegenheid van de verjaardag van de koning morgen rijdt vandaag en morgen een gratis trein naar Hua Hin, waar de koning sinds zijn ontslag uit het ziekenhuis woont. Elke trein kan 706 passagiers vervoeren. Busbedrijf Transport Co zet twintig gratis bussen in. Het aantal ritten op de routes Bangkok-Hua Hin, Bangkok-Pran Buri en Bangkok-Prachuap Khiri Khan wordt met 180 uitgebreid. Normaal zijn er 390 trips per dag.

– Thailand is twee plaatsen gezakt op de Corruption Perceptions Index: van 37 naar 35 uit een totaal van 100 punten. Thailand bevindt zich daarmee in het gezelschap van Ecuador, Moldavië en Panama. Van de landen in de regio Azië-Pacific staat Thailand op de 16e plaats van 25 landen. Singapore scoort het hoogst met 86 punten. De stadsstaat staat in de topvijf van landen met de minste corruptie. Denemarken en Nieuw-Zeeland staan aan top met 91 punten.

– Tot nu toe dit jaar hebben 2 miljoen mensen Wat Pho, de tempel van de Liggende Boeddha, bezocht. Omdat die mensen wel eens hoge nood hebben, worden de toiletten opgeknapt. Kost 40 miljoen baht voor 100 toiletten. Op het tempelterrein is gratis WiFi beschikbaar.

– Tweehonderd booteigenaren en bewoners van Koh Chang eisen het vertrek van het nieuwe hoofd van nationaal park Koh Chang. Hij heeft de tarieven voor bezoekers verhoogd en dat zint hen niet. De nieuwe tariefstructuur had 1 december moeten ingaan, maar is nog niet toegepast.

Economisch nieuws

– De protesten ondermijnen het vertrouwen van investeerders en benadelen de economische groei volgend jaar. Dat zijn twee negatieve factoren die van invloed zijn op de credit rating van Thailand, zegt Moody’s Investors Service. Thans heeft Thailand de rating Baa1, hetgeen wil zeggen dat de vooruitzichten stabiel zijn.

Alhoewel de protesten voor het overgrote deel vreedzaam zijn, hebben ze wel al vier levens geëist en tientallen gewonden. ‘Voortgezette of escalerende protesten zullen buitenlandse investeringen en het toerisme negatief beïnvloeden alsmede infrastructurele investeringen vertragen. Dat drukt op Thailand’s groei in 2014’, zegt assistent vice-president Steffen Dyck. De zwakkere groei zal ook gevolgen hebben voor het begrotingsevenwicht, waardoor de staatsschuld toeneemt.

Thailand is kwetsbaar voor een verminderd investeerdersvertrouwen. Dyck geeft daarvoor twee reden, die ik niet snap. Wat ik wel snap is zijn opmerking dat de reserves in buitenlandse valuta sinds mei zijn afgenomen. Eind september vertoonde de betalingsbalans een tekort van 0,4 procent van het bruto binnenlands product in 2012 tegen een kleine overschot eerder.

Moody verwacht dat het tekort volgend jaar tussen 1 en 1,5 procent ligt. Het begrotingstekort wordt geschat op 3 procent van het bbp.

– De inflatie is in november iets sneller gestegen als gevolg van hogere voedsel- en drankprijzen, voornamelijk vlees, pluimvee, vis, eieren, melkproducten, groentes en fruit. De consumentenprijsindex, gebaseerd op 450 producten, steeg met 1,92 procent vergeleken met vorig jaar en 1,46 procent vergeleken met oktober, aldus cijfers van het ministerie van Handel. De kerninflatie (312 producten zonder vers voedsel en brandstof) steeg op jaarbasis met 0,85 procent, waardoor die binnen de target van 0,5 tot 3 procent van de Bank of Thailand bleef. Gemiddeld was de inflatie de eerste elf maanden van dit jaar 2,24 procent en de kerninflatie 1,02 procent.

– De banken willen haast maken met de introductie van de chip betaalpas. Die pas moet er al volgend jaar komen, een jaar eerder dan de Bank of Thailand heeft bepaald. Tot nu toe zijn 30.000 van de 50.000 betaalautomaten geschikt gemaakt voor de pas. De Bangkok Bank heeft vorig jaar als enige bank al haar ATM’s al aangepast. De overschakeling van magneetstrip op chip heeft tot doel een eind aan skimming te maken. Sinds 7 november zijn verschillende gevallen van skimming gemeld.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk en leerzaam cadeautje voor kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 4 december 2013”

  1. Gerrie Q8 zegt op

    100 toiletten voor 40.000.000 baht bij de Liggende Boedha. Dus per toilet 400.000 baht = 10.000 euro. Hebben die toiletten gouden brillen? Moet ik toch eens gaan kijken volgende keer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website