Bewoners in Bang Saphan Noi (Prachuap Khiri Khan) zijn de protesten van de rubberboeren in hun district zat. Gisteren demonstreerden zo’n honderd voor een filiaal van de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives tegen de blokkade van de Phetkasem weg, die nu al vijf dagen duurt.

De blokkade zorgt voor opstoppingen en de omleidingsroute via de Bang Saphan-Nong Hat Thai weg, een secondaire weg, loopt schade op door het verkeer van en naar het Zuiden.

De politie heeft bij een controlepost vier mannen aangehouden die op weg waren naar de protestlocatie. Ze kan dat doen omdat de Disaster Prevention and Mitigation wet van kracht is verklaard. Eén man had een pistool bij zich en een ander pingpong bommen en een Molotov cocktail. Volgens de politie werkt die laatste man als bewaker voor de demonstranten.

De man met het pistool is een voormalige soldaat. Hij zegt dat hij genoeg had van het protest, maar gearresteerd werd terwijl hij vertrok. De rechtbank heeft het verzoek van de politie om de boeren te gelasten hun protest te beëindigen, afgewezen. Reizigers kunnen de omleidingsroute gebruiken, aldus de rechtbank.

De gouverneur van Prachuap Khiri Khan zegt niet van plan te zijn met geweld een eind te maken aan het protest. Onderhandeling moeten dat kunnen, denkt hij.

Foto’s (ook homepagina): De protesten op 3 september. Nu blijft de politie op veilige afstand.

Bangkok Post blijft de moordzaak Jakkrit op de voet volgen, want ook vandaag bericht de krant over het politieonderzoek. Dat verbaast me enigszins want moord en doodslag zijn meer onderwerpen die in boulevardkrantjes als Thai Rath domineren.

De politie richt zich nu op de twee halfbroers van de weduwe. Jakkrit zou een felle woordenwisseling met zijn vrouw hebben gehad, nadat ze geld aan hen had geleend zonder dat tegen hem te zeggen. Hij zou haar familie gehekeld hebben, omdat ze geld geleend had, waarmee een vete tussen hem en zijn schoonfamilie was ontstaan. Verder onderzoekt de politie de koop van een sportwagen van de familie door Jakkrit en de levensverzekering van tientallen miljoenen baht die hij heeft afgesloten.

De commandant van de luchtmacht heeft zijn manschappen opgeroepen geen bijbaantjes te nemen waarmee ze het risico lopen bij criminele activiteiten te worden betrokken. Dat is niet bevorderlijk voor hun loopbaan. De commandant doelde op de vier officieren die door de weduwe als bodyguard waren ingehuurd. Daarvoor hadden ze overigens wel toestemming gekregen.

– Ampon Tangnoppakul, bijgenaamd ‘Uncle SMS’,  is niet gestorven als gevolg van nalatigheid van de gevangenisstaf. Dit heeft de Criminal Court gisteren na een rechtsgang van zeven maanden vastgesteld. De rechtbank verwierp de getuigenverklaringen van medegevangene Thantawut Taweewarodomkul en Kittiphum Juthasamit, een directeur van het Phusing ziekenhuis.

Volgens Thantawut kreeg Ampon niet voldoende voedsel en werden afspraken met artsen beperkt. Gevangenisstaf zou hem ook uitgescholden hebben omdat hij wegens majesteitsschennis gevangen zat. De arts hekelde de medische verzorging van Ampon, die aan kanker leed. Een verpleegster die op de dag van Ampon’s dood dienst had, heeft verklaard dat hij de standaardbehandeling kreeg, maar ze erkende dat het gevangenishospitaal niet uitgerust was voor de behandeling van kankerpatiënten.

Uit het post-mortem onderzoek is gebleken dat Ampon overleden is aan longkanker. [Elders in het bericht staat dat Ampon aan leverkanker leed. De rechtbank noemde als doodsoorzaak verstoring van de bloedsomloop en hartstilstand.]

Ampon (61) stierf in mei 2012. Hij was tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij in 2010 vier sms-jes naar de secretaris van toenmalig premier Abhisit zou hebben verstuurd, die beledigend voor de monarchie waren. De rechtbank onderzocht de doodsoorzaak op verzoek van de openbare aanklagers, nadat de nabestaanden hun zorgen hadden geuit over het vermeende gebrek aan medische verzorging.

– Een oliepalmboer in Panare (Pattani) en een werknemer van de gemeente Panare zijn gisteren doodgeschoten. De boer werd onder vuur genomen toen hij op zijn boerderij aan het werk was en een rustpauze nam. Een omstander raakte daarbij gewond. De gemeenteambtenaar werd voor de districtsbibliotheek van Panare beschoten toen hij op zijn motorfiets op weg was naar zijn werk, 200 meter verder in het park. De bijrijder van een passerende motorfietser schoot hem in zijn hoofd.

In Yaha (Yala) is gisteren een man aangehouden die ervan verdacht wordt samen met vier anderen in december 2006 brand te hebben gesticht in een kinderzorgcentrum in Patae (Yala). Na de brandstichting waren de mannen naar Pattani gevlucht.

De bewaking bij scholen in Yala is weer op volle sterkte gebracht en controleposten zijn ingericht. Morgen is de vakantie voorbij en gaan de scholen weer open.

– Een Britse bewaker, die vorig jaar in Glasgow een Thaise met een brandblusapparaat bewerkte, heeft een gevangenisstraf van minimaal 20 jaar gekregen. [In de aanhef van het bericht staat levenslang] De man mishandelde de vrouw in een damestoilet van het SECC complex, waar ze een conferentie over HIV-therapie bijwoonde. Ze overleed aan haar verwondingen.

De volgens de rechter ‘deeply disturbed’ man probeerde de moord te verdoezelen door het bloed van het apparaat af te wassen en zijn met bloed besmeurde blazer te verbergen. Tegen de politie had hij het verhaal opgehangen dat hij een Aziatische man met een brandbluspparaat had gezien. Een week eerder had hij in de Holiday Inn geprobeerd een kamer van een vrouw binnen te dringen. Hij had toen een brandblusapparaat bij zich.

– De Europese Unie en Thailand hebben gezamenlijk een bedrag van € 3,75 miljoen uitgetrokken voor een programma van 42 maanden, dat tot doel heeft de politieke dialoog te stimuleren op het gebied van handel, investeringen, hoger onderwijs, wetenschap, technologie, milieu, klimaatverandering, energie en goed bestuur. Het geld wordt besteed aan vergaderingen, seminars, workshops en studies.

– Een politieonderofficier is om het leven gekomen en twee anderen zijn dinsdag gewond geraakt bij een vuurgevecht met drugssmokkelaars in Wiang Pa Pao (Chiang Rai). Twee smokkelaars werden ook gedood. De smokkelaars wilde drugs vanuit Myanmar naar Fang in Chiang Mai smokkelen.

Tijdens de 77ste vergadering van het Thai-Myanmar Border Township Committee gisteren in de grensplaats Tachilek in Myanmar hebben de Thaise autoriteten hun Myanmarese counterparts gevraagd de boosdoeners op te sporen.

– Ruim tweehonderd minibusjes hebben gisteren op de Phahon Yothin Road in Bang Pa-in (Ayutthaya) de rijstrook naar Bang Pa-In geblokkeerd. De blokkade vormde een protest tegen de jacht die op de exploitanten van ongeregistreerde minibusjes wordt gemaakt. De busjes, die een witte kentekenplaat hebben, mogen geen betalende passagiers op interprovinciale routes vervoeren.

De busjes worden strenger gecontroleerd sinds eind augustus in Chachoengsao bij een ongeluk met een minibusje negen passagiers om het leven kwamen en zeven anderen gewond raakten. De boze exploitanten zeggen dat ze bezig zijn een vergunning aan te vragen. Ze willen dat de autoriteiten de desbetreffende regeling versoepelen.

Driehonderd andere busjes die op weg waren naar de protestlocatie werden door de highway politie tegengehouden. Later lukte het de politie één rijstrook vrij te maken.

– Om spanningen te vermijden worden luchtpatrouilles langs de grens met Cambodja vermeden in de aanloop naar 11 november. Op die dag doet het Internationale Hof van Justitie uitspraak in de Preah Vihear-zaak.

– Een automobilist dacht gisteren slim te zijn en wilde de band van zijn wagen met een wielklem vervangen door de reserveband. Maar dat feest ging mooi niet door, want hij werd op heterdaad betrapt. De man had zijn wagen geparkeerd op de Barbos Road off Rama IV, maar daar is een parkeerverbod van kracht. Het grapje kan hem een boete van 5.000 baht en/of een gevangenisstraf van 3 maanden kosten.

Politiek nieuws

– Academici van de Midnight universiteit in Chiang Mai hebben de bevolking opgeroepen zich tegen het amnestievoorstel te verzetten. Ze deden die oproep omdat enkele roodhemd parlementsleden van plan zijn zich vandaag van stemming te onthouden, wanneer over het (gewijzigde) voorstel wordt gestemd.

Het voorstel is in eerste lezing door het parlement goedgekeurd, maar door een kamercommissie gewijzigd. De amnestie geldt nu ook voor leger, protestleiders en autoriteiten en dat zint de roodhemden niet. Ze houden voormalig premier Abhisit en zijn rechterhand Suthep verantwoordelijk voor de slachtoffers die in 2010 bij de roodhemd ongeregeldheden zijn gevallen. Het voorstel wordt vandaag en morgen in tweede en derde lezing behandeld.

De blanco amnestie komt neer op het onder het tapijt vegen van het voormalige politiek geweld, schrijven de academici in een gisteren uitgegeven verklaring. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld, komen ermee weg. De wijziging van het voorstel  door Pheu Thai zal tot een nieuwe golf van conflicten leiden, waarschuwt de groep. ‘Het echte motief voor de wijziging is een poging de ‘grote baas’ [oud-premier Thaksin] te dienen.’

Naar verwachting zullen drie roodhemd parlementsleden zich onthouden van stemming: Weng Tojirakarn, Worachai Hema (de indiener van het oorspronkelijke voorstel) en staatssecretaris [eveneens parlementslid] Nattawut Saikuar. Weng is bereid voor zijn afwijkend stemgedrag te worden gestraft door de partij.

Economisch nieuws

– De BTW gaat op korte termijn niet omhoog, verzekert staatssecretaris Benja Louichareon (Financiën). ‘Na de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht, gaat alles goed en zo willen we het houden’, zegt hij. ‘Het ministerie van Financiën wil niet dat er een misverstand over ontstaat, want de handel zou van de gelegenheid gebruik kunnen maken om de prijzen van producten te verhogen, waardoor de kosten van levensonderhoud omhoog gaan.’

De staatssecretaris reageert met zijn verzekering op een uitspraak van de directeur-generaal van het Fiscal Policy Office. Die zei onlangs dat het ministerie de BTW van 7 naar 8 procent zou kunnen verhogen.

BTW wordt sinds 1992 in Thailand geheven. In de aanloop naar de financiële crisis van 1997 is die op aandringen van het Internationale Monetaire Fonds korte tijd verhoogd geweest naar 10 procent, het maximum dat de Revenue Code toestaat.

–  Thailand eindigt dit jaar met een exportgroei van 1,3 procent, het laagste percentage sinds 2010. De universiteit van de Thai Chamber of Commerce (UTCC) acht het uiterst onwaarschijnlijk dat de target van 4 procent gehanteerd door het ministerie van Handel wordt gehaald, want dan zou er de laatste drie maanden van dit jaar elke maand gemiddeld voor US$ 22 miljard moeten worden geëxporteerd.

In de eerste negen maanden van dit jaar exporteerde Thailand voor $ 172 miljard, een stijging van 0,05 procent, maar gerekend in baht daalde de exportwaarde met 3,4 procent. Volgend jaar neemt de export met 5,5 procent toe, verwacht de UTCC. Maar de kou is nog niet uit de lucht, wanneer het de VS niet lukt de schuldcrisis te beheersen en de wisselkoers daardoor gaat schommelen. Japan vormt ook een onzekere factor. De export van dat land zou voor het derde achtereenvolgende jaar kunnen stagneren of inkrimpen als gevolg van het strengere economisch beleid.

De Aseanmarkt blijft veelbelovend met een verwachte bijdrage aan de Thaise economie van 18,2 procent; de export naar China zal slechts licht stijgen.

De Thai Rice Exporters Association meldt een groter wordende vraag naar rijst, doordat de voorraden van kopers uitgeput raken. De export gaat omhoog van gemiddeld 500.000 ton per maand naar 550.000 à 600.000 ton. De concurrentie van India en Vietnam bij witte rijst blijft groot. In de eerste negen maanden van dit jaar heeft Thailand 4,63 miljoen ton rijst geëxporteerd, 1,8 procent minder op jaarbasis.

– Als je in Thailand een bedrijf wilt beginnen, duurt het gemiddeld 27,5 dagen voordat je alle benodigde papieren binnen hebt; wil je een bedrijfsgebouw bouwen, dan zul je nog veel meer geduld moeten hebben, want het papierwerk duurt 157 dagen. Desondanks staat Thailand op de 18de plaats op een lijst van 189 landen, die gerangschikt zijn op basis van het bedrijfsklimaat en dat is dezelfde plaats als vorig jaar.

De Wereldbank, opsteller van de lijst (‘Doing Business 2014: Understanding Regulations for Small and Medium-Size Enterprises’) , noemt als positieve punten van Thailand de verlaging van de werkgeversbijdrage aan het Social Security Fund en dat is goed voor het (doorgaans arbeidsintensieve) midden- en kleinbedrijf. De Wereldbank looft Thailand ook op het gebied van het leveren van elektriciteit (35 dagen) en bescherming van investeerders. De verlaging van de bedrijfsbelasting (van 30 naar 23 procent vorig jaar) is niet in de cijfers meegenomen.

– Het kabinet heeft weer extra geld moeten uittrekken voor het rijsthypotheeksysteem van het afgelopen seizoen. Eerder was een extra budget van 6,66 miljard baht nodig, omdat meer rijst was ingeleverd dan de begrote 22 miljoen ton, nu moet er nog eens 1,9 miljard baht bij voor rijst die na 15 september is ingeleverd, dus eigenlijk te laat. Het rijstseizoen 2012-2013 heeft al 345 miljard baht gekost.

– De een zijn dood is de ander zijn brood: die uitdrukking lijkt me wel van toepassing op de handel in slechte leningen. Bangkok Commercial Asset Management overweegt meer persoonlijke leningen en autofinancieringen van financiële instituten op te kopen. Volgens het bedrijf biedt de stijging van het aantal NPL’s (non-performing loans) kansen voor het bedrijf [ik neem aan om winst te maken].

Het bedrijf onderhandelt momenteel met de Government Housing Bank over de overname van persoonlijke leningen en credit card leningen. BAM is wat voorzichtiger bij autofinancieringen, omdat ze gecompliceerder zijn, met name de incasso. In deze sector worden wanbetalers doorgaans agressief aangepakt en daar wil BAM als overheidsbedrijf niets mee te maken hebben. Parkeerruimte is een ander problemen, want de in beslag genomen auto’s moeten wel ergens worden gestald.

In de eerste negen maanden van dit jaar heeft BAM 14 miljard baht aan NPL’s gekocht en 2,8 miljard baht aan non-performing assets (NPA). Ondanks de slappe economie blijft de vraag naar NPA’s groot.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website